Aansluittarief

Omdat elke woning voorzien is van een elektriciteitsaansluiting en gasaansluiting moeten wij daarvoor een aansluittarief betalen. Uw netbeheerder krijgt deze bijdrage van uw energieleverancier. Op die manier kunnen zij onze aansluitingen blijven onderhouden. U betaalt dit tarief elk jaar. Bent u in een nieuwbouwwoning getrokken dan betaalt u ook een eenmalig deel. Uw nieuwbouwwoning heeft immers nog geen aansluitingen. Dit moet worden aangelegd. Dit bedrag betaalt u dus maar één keer. Voor het jaarlijkse onderhoud betaalt u wel elk jaar het bedrag. Dit wordt door de ACM vastgesteld.

Aansluittarief betaalt u aan de energieleverancier

De Autoriteit Consument en Markt plaatst de maximum tarieven ieder jaar op haar website. Als u daar benieuwd naar bent dan kunt u die tarieven daar raadplegen. Ze staan overigens ook op uw jaarafrekening vermeld. De netbeheerder maakt uiteraard meerdere kosten dus u betaalt ook een bedrag aan netbeheerderskosten. Dit zijn naast de kosten voor het aansluittarief. Verwar die kosten dus niet met elkaar. Uw energierekening laat nog veel meer andere kosten zien. En soms begrijpen we het niet. Maar het is niet enkel de energieleverancier die geld van ons krijgt. We betalen ook een bijdrage aan de overheid, zij gebruiken dit om meer geld te investeren in duurzame energieprojecten. Dat is de Opslag Duurzame Energie.

De overheid pleit dus voor het aanschaffen van de warmtepomp . Omdat dit een geschikt alternatief kan zijn voor het gebruik van aardgas. En omdat de overheid in 2050 aardgas wil afschaffen zijn er andere alternatieven voorhanden. Er wordt ook druk geëxperimenteerd met waterstof als verwarming. De energiemarkt blijft dus veranderen en dat kost geld. Daarom moet elk huishouden hieraan mee betalen. Maar goed het aansluittarief betaalt u dus via uw energienota aan de netbeheerder. Vroeger kregen we een aparte factuur van de netbeheerder en betaalden wij deze rechtstreeks aan hun. Daar kwam verandering in en voortaan betaalt een huishouden alle kosten aan de energieleverancier.

Energiebelasting als pressiemiddel om zuiniger te zijn

De energieleverancier is dus belast met de taken om de aansluitende partijen te betalen. De belastingdienst krijgt ook netjes zijn geld. Want we betalen btw over ons energie en gasverbruik. De energiebelasting hebben we ook nog. Die krijgt de belastingdienst ook. De energiebelasting zou ons moeten stimuleren minder te verbruiken. Aardgas wordt bijvoorbeeld zwaarder belast dan stroom. Het is eigenlijk een pressiemiddel om ons zuiniger te krijgen. En het geld wordt weer gebruikt voor andere doeleinden. Elke aansluiting heeft overigens wel weer recht op een belastingvermindering. We hebben allen een basisbehoefte dus hoeven we daar geen belasting over te betalen. Dit bedrag wordt via onze energierekening verrekend.

9.3/10 - (55 stemmen)

Plaats een reactie