Aardwarmte

Aardwarmte is zoals de naam al doet vermoeden warmte uit de aarde. Onze aarde heeft een bepaalde temperatuur. Gaat u tot een bepaalde diepte in de grond dan zult u daar water aantreffen, en dit water is vrij warm. Een geschikt voorbeeld is een vulkaan. Als deze uitbarst komt er lava vrij. De grond daaronder bevat dus water met een zeer hoge temperatuur. Om warmte omhoog te halen spreken ze ook wel van geothermische winning. Deze warmte kan meteen ingezet worden om de woning te verwarmen. Maar desnoods ook om te koelen. Een warmtekrachtkoppeling kan ingezet worden om warmte te produceren en elektriciteit. Er is uiteraard wel een verbrandingsmotor nodig om elektriciteit op te wekken. Het zijn in principe ingenieuze processen.

Aardwarmte is al miljoenen jaren oud

Aardwarmte is daardoor een duurzame bron voor elektriciteitsopwekking. Een aanverwante vorm van aardwarmte wordt vaak gebruikt om woningen die aangesloten zijn op een warmtenet te verwarmen. Dit noemen ze ook wel stadsverwarming. De regio Zuid-Holland kent vele woonwijken die aangesloten zijn op een dergelijk warmtenet. Deze huishoudens maken dus geen gebruik van aardgas en hebben ze dus ook geen cv-ketel in huis staan. Een kleiner deel van de aardwarmte is al heel oud. Dan hebben we het over het water dat zich diep onder de grond bevind. In onze aardkorst zit warm water dat al miljoenen jaren oud is. Gaan we 1 kilometer diepte de grond in, dan treffen we water met een temperatuur van ongeveer 35 graden celsius tot 40 graden celsius.

Temperatuur van de aarde is erg warm

Hoe dieper we gaan hoe warmer de temperatuur wordt. Het schijnt dat de binnenkern van onze aarde een temperatuur bezit van 4500 graden celsius minimaal. Dat is natuurlijk enorm warm en met die temperatuur kunnen we niet eens leven. Zo bestaat er ook restwarmte dat vrijkomt bij grote industriele bedrijven. Wanneer er fossiele brandstoffen verbrand wordt dan komt hier restwarmte vrij. Ook deze restwarmte is inzetbaar voor de verwarming van huizen. Daar gaat een heel proces aan vooraf. Bij het vergisten van biomassa zoals uit huishoudelijk afval komt ook restwarmte vrij. Ook deze warmte kan weer ingezet worden voor het verwarmen. Maar biomassa vind niet echt op hele grote schaal nog plaats.

Geen aardgas meer in 2050

De mooiste oplossing zou zijn om compleet gebruik te maken van restwarmte en aardwarmte om het gebruik van aardgas in te dammen. De overheid wil namelijk af van de gasaansluitingen in de woningen. Dit is een proces dat geleidelijk teruggedrongen moet worden. Dit kan niet ineens omdat er simpelweg nog teveel woningen aangesloten zijn op het gasnet. Het zal een dure operatie blijken om hiervan af te gaan. Dus wordt het gedaan in een tijdsbestek van 30 jaar. Daarom betalen we mee aan de Opslag Duurzame Energie, een deel van het geld dat daarmee ingezameld wordt is bedoeld om meerdere duurzame technieken te testen. Zo worden er al verschillende technieken getest. En zijn er zelfs al woningen die geen aardgas meer gebruiken. Neem de woningen die aangesloten zijn op het warmtenet. Zij gebruiken een schonere variant voor aardgas. In eerste instantie was stadsverwarming bedoeld als tegenhanger voor de dure cv-ketel. Maar het blijkt uiteindelijk dat men daarmee een stuk duurzamer is.

 

8.3/10 - (70 stemmen)

Plaats een reactie