Afgesloten van energie en gas kan ik overstappen?

Afgesloten van energie en gas? En of u kunt overstappen? Het gaat om de reden waarom u bent afgesloten. Als een betalingsachterstand de reden is liever niet. Het kan wel, maar u moet dan een flinke borg betalen. Een nieuwe energieleverancier kan zien dat u een achterstand heeft. De oude energieleverancier zet dit namelijk in het systeem. En dat maakt dat u een financieel risico bent voor de nieuwe energieleverancier. Wat dient u in deze situatie dan wel te doen?

Afgesloten van energie en gas kan ik overstappen?

Ten eerste neem contact op met uw oude/huidige energieleverancier. Vraag hun of zij een betalingsregeling willen opzetten. Dit is uw recht en zo weet de energieleverancier dat er afbetaald gaat worden. Vaak denkt men dat overstappen dan de oplossing is. Maar een dergelijke borg kan rustig oplopen tot €1000. En aangezien u al moeite had om uw energienota te betalen, gaan we er even vanuit dat u geen €1000 wilt of kunt betalen. Uw energieleverancier zal herhaaldelijk herinneringen en aanmaningen aan u versturen. Dus is een betalingsregeling toch de beste optie. Als de netbeheerder komt om u daadwerkelijk af te sluiten, dan zijn de heraansluitkosten ook voor u.

Maar goed er zijn ook andere voorbeelden waarin de energieleverancier en netbeheerder overgaan tot afsluiten. Zoals:

  • Illegaal aftappen van stroom
  • Een gaslek (tijdelijke afsluiting)
  • Netbeheerder heeft geen gegevens over de huidige bewoner
  • Zelf om afsluiting vragen (sloop of verhuizing)

Illegaal aftappen van stroom wordt tevens juridisch bestraft

Het illegaal aftappen van stroom mag niet, en wanneer de energieleverancier daar achter komt dan sluiten ze levering af. In dat geval komen er nog veel meer problemen kijken. Zoals juridische problemen en u komt op een zwarte lijst te staan. Wanneer een verhuurder vermoedt dat er illegaal stroom wordt getapt dan wordt dit gemeld bij het Centraal Meldpunt Nederland. We zien het voorkomen bij wietplantages en tegenwoordig ook voor het minen van cryptomunten zoals de bitcoin. Voor beide situaties is namelijk veel stroom nodig. Personen die dit doen willen niet opvallen en vooral niet teveel stroom betalen. Deze overtreding valt onder witwassen.

Meest voorkomende reden voor afsluiten zijn betalingsproblemen

Bovenstaande situatie is natuurlijk één van de redenen en het afsluiten van energie en gas komt het meest voor wanneer iemand in betalingsmoeilijkheden verkeerd. Dat is natuurlijk heel vervelend. En daar zal diegene al genoeg stress van ondervinden. Afsluiting kan ook voorkomen als er een gaslek wordt vermoed. De bewoner of omwonenden roken dan een sterke gaslucht. In dat geval gaat een netbeheerder ook over tot afsluiting. Dit is gewoon tijdelijk tot het gaslek opgespoord is.

Bewoner gaat verhuizen

We zien het ook voorkomen dat iemand verhuist is naar een nieuw adres en vergeten is een energieleverancier te kiezen. De vorige bewoner heeft zijn energiecontract of opgezegd of meeverhuist. In dat geval is er op het adres geen energieleverancier bekend net als de bewoner. Sluit zo snel mogelijk een energiecontract af. De levering kan dan beginnen en de netbeheerder weet wie u bent.

Bij sloop wordt de levering ook afgesloten

Als een woning gesloopt gaat worden dan kan de levering ook worden afgesloten. De bewoner vraagt hier dan zelf om. Of de bewoner gaat verhuizen en zegt het energiecontract op. Staat de woning niet in de planning voor sloop dan dient de nieuwe bewoner ook weer een nieuw energiecontract te sluiten. In de energievergelijker vindt men razendsnel een nieuwe energieleverancier. Met behulp van gegevens zoals adres, postcode en energie en gasverbruik maakt men een energievergelijking.

8/10 - (73 stemmen)

Plaats een reactie