Afnemer

Wat is nu een afnemer? U komt de term ineens tegen en vraagt zich af wat daar mee bedoeld wordt. Op de energiemarkt spreken we van afnemer en leverancier. Want een afnemer neemt een dienst of product af van een energieleverancier. U bent in geval van een energiecontract met uw leverancier een afnemer. U neemt energie en gas af elke maand en betaalt voor deze diensten. Als afnemer heeft u rechten maar ook plichten. En dat is met name het betalen van uw voorschotnota elke maand. 

Afnemer bent u als u diensten of producten afneemt

Vaak spreken we in de volksmond gewoon van een klant van de energieleverancier. Maar in feite is dat dus de afnemer die afneemt. U bent ook een afnemer van een supermarkt want u neemt de boodschappen af van de supermarkt. Een energieleverancier zal de klant dan ook vaak betitelen als afnemer. Maar nu u weet dat het gewoon klant betekent is het ook duidelijk. Als klant mag u dus zelf uw energieleverancier uitkiezen mits uw energiecontract verlopen is. Elk jaar kan er dan weer opnieuw gekozen worden voor een energiecontract. De korting ofwel cashback is vaak een lokmiddel. Dit trekt ons over de streep om over te willen stappen. Vaak is er dan al een verhoging aan vooraf gegaan waar we niet blij mee zijn. Dit zorgt er dan voor dat we onze mogelijkheden elders gaan bekijken. En dat doen we dus met energie vergelijken.

Starten met uw persoonlijke energievergelijking

Hetgeen wat u nodig heeft is uw werkelijke verbruik en de postcode gegevens. Daarmee kan een nauwkeurige energievergelijking opgemaakt worden. Het biedt een duidelijk inzicht van uw mogelijkheden. Er zijn meer dan veertig energieleveranciers actief. En dat betekent dus dat er ook minstens zoveel aanbiedingen zijn. In een energievergelijking wordt dit voor u helder uiteengezet. U hoeft dan niet zelf alles helemaal uit te rekenen en te doorzoeken. Wij zetten uiteraard de goedkoopste aanbiedingen bovenaan. De eerste vijf aanbiedingen zijn dan de goedkoopste. Bekijkt u de eerste energieleverancier uit de top 5 dan weet u dat dit de goedkoopste energieleverancier op uw adres is.

Geef de juiste gegevens door voor duidelijk resultaat

We raden dus met klem aan uw werkelijke verbruik in te voeren. Doet u dit niet? Dan krijgt u een schatting te zien. En daarmee kan het zo zijn dat u een onjuist beeld krijgt van wie nu de goedkoopste energieleverancier is. En daarbij zal het getoonde voorschotbedrag ook niet kloppen. Het is niet moeilijk om aan uw verbruik te komen. Deze staat altijd vermeld in uw jaarafrekening. De meterstanden worden namelijk bijgehouden door de energieleverancier. Heeft u nog een oude energiemeter? Dan moet u zelf nog de meterstanden doorgeven. Doe dit elk jaar tijdig dan kan de energieleverancier de jaarrekening opmaken. Als deze is opgemaakt dan weet u het exacte verbruik en of u moet bijbetalen of niet.

Klaar voor de overstap?

Heeft u eenmaal de goedkoopste energieleverancier gevonden en bent u klaar om over te stappen? Dan wordt u de nieuwe afnemer van de energieleverancier. Dubbelcheck alles nog even. Wat zijn de voorwaarden, hoelang loopt het nieuwe contract? Zijn de leveringstarieven duidelijk? Als u dit heeft gedaan dan kunt u overstappen. Denkt u achteraf om toch te annuleren? Doe dit binnen veertien dagen na het bevestigen van uw nieuwe contract. Dan kunt u zonder kosten opzeggen.

7.7/10 - (63 stemmen)

Plaats een reactie