Algemene leveringsvoorwaarden

Gaat u als afnemer een nieuw energiecontract aan? Dan krijgt u van uw nieuwe energieleverancier de Algemene leveringsvoorwaarden toegezonden. Dit is vaak via e-mail. U kunt hierin gegevens vinden over uw energiecontract. De voorwaarden waaraan uw nieuwe energieleverancier zich moet houden dus. Ook u als afnemer zal zich moeten houden aan de voorwaarden van de energieleverancier. Zij leveren u immers energie en gas en u bent verplicht daarvoor te betalen. Stel u kunt niet betalen dan staat er in de leveringsvoorwaarden bijvoorbeeld welke risico’s daaraan verbonden zijn.

De algemene leveringsvoorwaarden goed doorlezen

Maar de algemene leveringsvoorwaarden geven ook aan welke consequentie is verbonden aan het tussentijds overstappen. Daar zijn opzegvergoedingen voor opgesteld. Stapt u over binnen de looptijd? Dus is de looptijd nog niet in zicht? Dan is de minimale opzegvergoeding €50 voor energie en €50 voor gas. Dat is wanneer u nog meer dan een half jaar uw energiecontract heeft lopen. Loopt het energiecontract langer dan een jaar? Dan loopt de opzegvergoeding zelfs op. Het kan maximaal €125 voor energie en €125 voor gas kosten. Pas dus goed op als u een energiecontract afsluit. Het is niet aan te raden om te gaan voor een vijfjarige overeenkomst. We denken dan wel een flinke aanbieding gevonden te hebben daarin, maar het betekent eigenlijk dat u vijf niet kunt wisselen van energieleverancier zonder een flinke boete te betalen.

Wat staat er nog meer in beschreven?

De contactgegevens van uw energieleverancier kunt er ook in terug vinden. Net als de betalingscondities. Mochten er tussentijdse wijzigingen plaatsvinden dan staan daar de consequenties ervan ook beschreven. Uw leveringsprijzen voor energie en gas kunt u er ook in raadplegen. De leveringsvoorwaarden dienen als een brug tussen de consument en energieleverancier. Zodat alles duidelijk is. Als u wilt weten wat u moet doen als u gaat verhuizen dan kunt u de voorwaarden raadplegen. Of als u schade ondervindt na een storing. Het is een eigenlijk een naslagwerk voor u. Verder kunt u deze gegevens ook op de website van uw energieleverancier terugvinden.

Bij elke overstap ontvangt u dus de algemene leveringsvoorwaarden. Heeft u deze niet ontvangen? Vraag de energieleverancier u deze nogmaals toe te sturen. Dit gebeurt veelal via e-mail. Energie-Nederland heeft de algemene leveringsvoorwaarden een aantal jaar terug opnieuw opgemaakt. Dit was omdat het voor veel consumenten eerst onbegrijpelijke taal bevatte. En bij overstappen is het nodig dat deze informatie duidelijk is en blijft.

8/10 - (68 stemmen)

Plaats een reactie