België gaat toch niet voor Nederlandse stroom

België gaat waarschijnlijk toch geen Nederlandse elektriciteitscentrales aansluiten op het Belgische stroomnet. Het plan voor het importeren van Nederlandse stroom is hoogst waarschijnlijk van tafel.

Dat blijkt uit een verklaring van de nieuwe Belgische regering. Eerder werd verwacht dat Essent en Delta zouden worden aangesloten op het Belgische stroomnetwerk. Het schrappen van de plannen zou voor de twee energiebedrijven slecht nieuws zijn, omdat de bedrijven zo’n 500 miljoen euro aan subsidie mislopen.

Tekorten
België worstelt al tijden met structurele tekorten van de eigen energievoorziening. Daarom bood Essent de zuiderburen de Clauscentrale aan. Deze centrale staat in het Limburgse Maasbracht en wordt al tijden niet meer gebruikt, omdat Nederland juist te maken heeft met een overschot aan stroom.

Daarom wilde de Nederlandse energieleverancier de centrale inzitten voor het opwekken van Nederlands stroom, om die aan te sluiten op het Belgische net. Dat zou gemakkelijk kunnen via een nieuwe stroomkabel, doordat de centrale maar 3 kilometer van de Belgische grens staat. Het Zeeuwse energiebedrijf Delta stelde de Sloecentrale ter beschikking om extra energie op te kunnen wekken voor België.

Nieuwe regering
Maar met de komst van een nieuwe Belgische regering is het maar de vraag of die plannen doorgang kunnen vinden. De Belgen zeggen het offertetraject opnieuw onder de loep te nemen. Het Belgische ministerie van Energie belooft voor het einde van dit jaar een beslissing valt. Die beslissing kan ook betekenen dat niemand de miljoenensubsidie krijgt. Daarnaast zegt de Belgische energietoezichthouder CREG dat de doorrekening van de Nederlandse plannen voorlopig ‘in de ijskast staan’.

De Belgische regering wil wachten met het besluit, omdat de Europese Commissie nog geen officiële goedkeuring gegeven heeft. Waarschijnlijk stuit het koppelen van Nederlandse centrales op mededingingsbezwaren van de Europese Unie. Essent wil graag opnieuw met de Belgische regering om tafel, en zegt tot nu toe nog niets gehoord te hebben.

In principe hadden de Nederlandse centrales vanaf 2019 energie moeten leveren aan België, maar het is nu dus nog de vraag of dat doorgaat.

Plaats een reactie