Bent u een energiezuinige consument?

Bent u een energiezuinige consument? Bent u degene die liefde heeft voor het milieu en het liefst zo zuinig mogelijk omspringt met uw verbruik? Vaak denken we dat we energiezuinig zijn, we genoeg inzicht hebben in ons verbruik. Maar stel de vraag nogmaals, is er ergens twijfel? Want we verbruiken echt niet iedere dag hetzelfde aan energie en gas. Soms staan we iets langer dan ons lief is onder de douche. En gewoonten zijn moeilijker af te leren. We zullen het aantreffen als we de jaarafrekening ontvangen. Daar zult u een moment van bezinning krijgen. Want hier leest u hoe zuinig of onzuinig u het laatste jaar bent geweest.

Bent u een energiezuinige consument?

De vraag is ook waarom u een energiezuinige consument bent. Is dat omdat u vond dat de energiekosten de pan uitrezen? Of is dat omdat u zelfbewust bent. Want met energie en gas verbruiken stoten we veel CO2 uit zo de lucht in. Dit is ook het geval bij iedere keer dat wij de auto pakken, de trein en zelfs het vliegtuig. Vliegtuigen stoten enorm veel CO2 uit, meer dan wij in een jaar in ons huishouden doen. Wij als huishoudens stoten op jaarbasis circa 20.000 aan CO2 uit. En dat is enorm veel. Maar pakt u het vliegtuig? Dan verbruikt u al 25% extra van die 20.000 kilo CO2. En hoe verder u vliegt hoe meer CO2 er wordt uitgestoten.

Wat stoten we als huishouden uit per jaar aan CO2?

Gelukkig vliegen we niet zo vaak, en beperken we dat tot een tot tweemaal per jaar. Er wordt van alles eigenlijk wel een berekening gemaakt van wat CO2 uitstoot. Wij stoten 460 kilo CO2 uit door vlees te eten. Autorijden kost ons tussen de 5 kilo en 10 kilo CO2 per jaar bij woon werkverkeer. Maar goed dat zijn indicaties, want een ieder verbruikt CO2 op een andere manier. Een vegetarier zal minder verbruiken dan degene die wel vlees eet bijvoorbeeld. Het wordt ook wel de CO2 voetafdruk genoemd, je zet je stempel op het verbruik met je gedrag.

(Tekst gaat door onder de foto)

Hoe brengen we het CO2 gehalte terug?

Met ons energieverbruik thuis zal de CO2 uitstoot zo’n 3.000 kilo per jaar zijn uitgaande van een gemiddeld verbruik. Dat is best wel veel. We kunnen het CO2 verbruik reduceren door simpelweg minder energie en gas te gebruiken. En daarbij een keuze maken in groene of grijze energie. Want fossiele brandstoffen (grijze energie) zijn natuurlijk veel schadelijker. Dat is met groene energie niet zo. Daar komt zoveel minder CO2 bij kijken. Dus maak alvast die keuze en kies voor duurzame energie. Dan zet u al een goede stap om uw uitstoot te verkleinen. Pak eens wat minder de auto en u ziet uw uitstoot daarin ook dalen.

Verspillen is zonde

CO2 is koolstofdioxide en dit koolzuurgas neemt steeds meer toe. Daarom wil de overheid middels hun klimaatafspraken dit zoveel mogelijk terugdringen. In ieder geval tot de hoogte die we in 1990 hadden. Het is een flinke klus om dat voor elkaar te boksen maar alle beetjes helpen. Wij helpen daar individueel ook aan mij mits op de juiste manier. Ons voedingspatroon zou wel eens op de schop kunnen. Als we minder vlees zouden eten dan vaart de CO2 uitstoot daar wel bij. Dat houdt dus ook in dat het weggooien van voedsel uit den boze is. Koop bewuster uw boodschappen en minder. Door meer groenten te consumeren dragen we ook een significant steentje bij.

(Tekst gaat door onder de foto)

Voor de eerstvolgende keer dat u start met energie vergelijken houdt u de CO2 uitstoot ook in gedachten. Dus kies voordat u gaat vergelijken het aanbod in enkel duurzame energieleveranciers. Wij tonen u dan de groene energie aanbiedingen. Ook een hele grote stap in de goede richting. Zoek de goedkoopste maar tevens duurzaamste energieleverancier op EnergieVergelijker.com. Stap gratis over en verklein direct uw CO2 uitstoot en bespaar geld en energie.

8.4/10 - (56 stemmen)

Plaats een reactie