Biogas

Gas is er in verschillende vormen. Wij kennen vooral aardgas maar er bestaat ook een gasmengsel dat enkel uit biologische vergisting ontstaat. Het biogas wordt zo verwerkt dat het dezelfde kwaliteiten bezit als aardgas. Vergisten we biomassa zoals uit huishoudelijk afval dan kunnen we dat ook verwerken tot biogas. Zo kan slib uit het riool, of mest verwerkt worden tot biogas. Het bevat namelijk methaan en koolstofdioxide. Dit zijn de ingrediƫnten voor gas.

Biogas duurzaam gas

Het biogas is dus een duurzame variant van aardgas, alhoewel aardgas op zich ook een schone variant is. Halen we de koolstofdioxide uit het gas dan ontstaat er dus biogas. Dit kan ook worden toegevoegd aan het Nederlandse gasnetwerk. Auto’s kunnen het ook gebruiken als brandstof om op te rijden. Het groene gas kan ook weer ingezet worden om stroom op te wekken. Groen gas zal altijd verstrekt worden met een certificaat van Vertogas. Zij zijn de partij die deze certificaten verstrekken. Op die manier weet men waar het groene gas vandaan komt. Het certificaat geeft aan dat het om echt biogas gaat.

Vervanger voor aardgas in de toekomst?

Op dit moment zijn er al zo’n 90.000 huishoudens die al gebruik maken van groen gas. Omdat het biologische gas natuurvriendelijk is worden er meer experimenten mee gedaan. Het zou op den duur misschien het ouderwetse aardgas kunnen vervangen. Vooral boeren zijn in staat om dit gas te vervaardigen. Zij beschikken immers over de grondstof van dit gas. En dat is koeienmest. Daarvoor moeten zij wel gebruik maken van verse mest. Want oudere mest heeft minder kwaliteiten in zich om tot biogas te worden omgezet.

Veiligheid van groen gas gegarandeerd

Vaak is men bang voor de veiligheid bij gas. Maar het blijkt net zo veilig te zijn als het gas dat wij in huis gebruiken. De netbeheerders hebben daarom een streng eisenpakket opgesteld waaraan het groene gas zou moeten voldoen. In principe is biogas de voorloper van groen gas. Want groen gas is al bewerkt en biogas niet. Over het algemeen wordt groen gas nu vaker gebruikt in het verkeer. Vele voertuigen rijden al op biogas. Het is tevens ook nog eens de grondstof voor CNG en LNG gas. CNG gas is een gas dat onder druk wordt gebracht. En LNG gas is een vloeibare vorm van gas. Maar beiden zijn ze wel van biologische oorsprong.

7.9/10 - (55 stemmen)

Plaats een reactie