BTW Energie

BTW Energie ziet u elke maand terug op uw voorschotnota. Want we moeten btw betalen over alle goederen en diensten. En energie en gas vallen daar ook onder. We betalen over ons energieverbruik 21% btw. Onze energierekening bestaat voor 40% uit belastingen. Dat is dus de BTW Energie, maar ook de Opslag Duurzame Energie en de energiebelasting. De Opslag Duurzame Energie wordt weer gebruikt voor het investeren in duurzame energieprojecten. En de energiebelasting wordt geheven om ons te prikkelen zuiniger met energie en gas om te springen.

Energiebelasting en wegenbelasting

De energiebelasting op aardgas is het duurst. Want aardgas gebruik wordt gedemotiveerd. Er komt vervuiling bij kijken en dat past niet bij de energietransitie. Consumenten hebben niet altijd zelf de keuze om van gas af te gaan en toch moeten zij energiebelasting betalen. Als u besluit te gaan bezuinigen op uw verbruik dan hoeft er ook minder BTW afgedragen te worden. Dus dat is het overwegen waard. Nederlanders zijn natuurlijk gewend om voor veel producten btw te moeten betalen. Nederland is een echt belastingklimaat. We betalen wegenbelasting omdat we de wegen gebruiken. We betalen btw over onze goederen en diensten. Elke belastingheffing wordt weer gebruikt voor andere doeleinden. De wegenbelasting wordt ingezet om de wegen in Nederland te verbeteren. En de BTW wordt bijvoorbeeld gebruikt om zorgtoeslag en huurtoeslag uit te betalen.

BTW Energie wordt gebruikt voor verschillende doeleinden

Het geld dat wij afdragen blijft dus circuleren in onze economie. Landen waar minder belasting wordt afgedragen kennen dan ook geen zorgtoeslag of iets dergelijks. Wij vallen onder de landen waar de welvaart het hoogst is maar we ook flink moeten betalen. Het is helaas niet anders en we zullen de btw toch moeten afdragen. Een zakelijke klant kan de 21% btw in mindering brengen op de aangifte maar dat kan een particuliere klant dan weer niet. Daarom is het niet eens zo’n slecht idee om te starten met energie besparen. We verlagen de CO2 uitstoot en onze energiekosten ermee. Dus kan het een win-win situatie zijn. We hebben gelukkig de mogelijkheid om te kunnen kiezen voor een cashback korting. Een bedrag ineens of het voorschotbedrag verlagen.

8.7/10 - (51 stemmen)

Plaats een reactie