C-AR aansluitingenregister

Ooit wel eens gehoord van het C-AR aansluitingenregister? In dit register staan de gegevens over wie uw energieleverancier en netbeheerder zijn. Ook het soort contract dat u heeft gekozen. Uw gegevens zijn gekoppeld aan uw woonadres. Met die gegevens kan de energieleverancier wijzigingen doorvoeren. Het aansluitingenregister bevat dus de informatie over alle elektriciteit en gasaansluitingen. Energie Data Services Nederland is de beheerder van het C-AR. Energieleveranciers en netbeheerders mogen dan wel wijzigingen doorvoeren maar het niet voor allerlei doeleinden gebruiken.

C-AR aansluitingenregister heeft miljoenen aansluitingen geregistreerd

Als u verhuist dan voert de energieleverancier deze verhuizing direct door in het C-AR. Zo weet de netbeheerder ook dat een bepaald adres tijdelijk geen energieleverancier heeft. De netbeheerder kan dan de levering tijdelijk stopzetten. Een nieuwe bewoner moet dan tijdig een nieuw energiecontract afsluiten. Daarom is het aansluitingenregister dus ook ideaal. Bij een verhuizing worden de gegevens aangepast. De energie en gaslevering wordt dan netjes meeverhuist naar het nieuwe adres. De gegevens van uw energiecontract staan er in. Dus een energieleverancier kan precies bekijken wanneer uw energiecontract afloopt. Ze raadplegen het C-AR dus ook wel voor overstappen. Als een klant wil overstappen maar de energieleverancier ziet dat het nog niet kan dan zullen zij dit aangeven. Zo komt u nooit met twee energiecontracten te zitten.

Energie Data Services Nederland houdt toezicht op aansluitingenregister

Sinds twee jaar bestaat er ook de meldplicht datalekken. Als Energie Data Services Nederland opmerkt dat een energieleverancier te vaak opvragingen doet over consumenten dan moeten zij dit melden. Overstappen is dankzij het C-AR nu een gestroomlijnd proces geworden. De administratieve wijzigingen komen dan in het centrale register te staan. U als consument mag dit register niet raadplegen. Maar u mag wel verwachten dat uw privacy gewaarborgd wordt. Voorheen moesten alle energieleveranciers deze gegevens in een eigen database registreren. Dit gaf teveel rompslomp en het was niet altijd duidelijk wanneer de einddatum van een energiecontract was.

Met een gerust hart overstappen dankzij het aansluitingenregister

Dus stapt u over? Dan kunt u er gerust op zijn dat alles administratief in goede banen wordt geleid. U komt daardoor nooit zomaar zonder energie en gas te zitten. Stap over voor het verstrijken van de einddatum. Ongeveer zes weken voor de einddatum is een goede optie. Zo krijgt de energieleverancier de tijd om alles in orde te maken. U merkt er zelf dus niets van van wat er achter de schermen gebeurd.

 

8.4/10 - (65 stemmen)

Plaats een reactie