Calorische waarde

Ons aardgas bezit een calorische waarde. Hiermee wordt aangegeven hoeveel energie gas kan bevatten. De waarde benoemt de capaciteit aan water dat benodigd is voor de verbranding van deze brandstof. Om dit te verduidelijken: De calorische waarde geeft aan hoeveel snelheid er wordt gebruikt om één kilo water met een graad verwarmen kan. We spreken van Calorische bovenwaarde maar ook calorische onderwaarde.

Calorische waarde hoog en laag

Calorische onderwaarde is het omgekeerde proces. Hier wordt de hoeveelheid water bepaald die overblijft na verkoeling. Er komt een warmte vrij maar bevat geen condensatie. Het is namelijk niet zo dat aardgas dezelfde capaciteit energie in zich draagt. Dit komt omdat aardgas verschillende waarden kunnen hebben. Zo kan buitenlands gas een andere waarde hebben. Het gas zal dan worden bijgemengd met ons aardgas. Als de bijmenging gedaan is spreken we van de calorische bovenwaarde. Uw energieleverancier zal dan een correctiefactor gebruiken.

Nederland kent een laag calorisch gas

Hoe hoger de capaciteit aan warmte des te hoger de calorische waarde van het gas. Buitenlands gas uit het Scandinavische gebied bevat meer warmte dus is het hoger calorisch in waarde. In tegenstelling van ons Nederlandse gas, dit heeft juist een lage calorische waarde. Om te koken hebben wij laag calorisch gas nodig. Onze gasfornuizen zijn daarop ingesteld. Op de energierekening kunt u een correctiefactor tegenkomen. De energieleverancier zal dan aangeven welke correctiefactor er is toegepast. De Nederlandse Gasunie registreert de calorische waarde van het aardgas. Dus stellen zij ook de correctiefactor vast. Een energieleverancier kan die desgewenst overnemen. Denkt u dat de correctiefactor niet klopt? Geef dit dan aan bij de energieleverancier.

 

7.8/10 - (58 stemmen)

Plaats een reactie