Controleer uw cv-ketel voor de winter

Controleer uw cv-ketel voor de winterWe hoeven de verwarming nog niet aan te zetten daarom is het nu zaak om de installatie na te kijken. Dus controleer uw cv-ketel voor de winter. Mocht er iets aan mankeren dan bent u er op tijd bij. We zien het vaak genoeg gebeuren: Men heeft problemen met de cv-ketel en ze zitten in de kou. Bel daarom uw onderhoudsmonteur voor een check-up. Eigenlijk doet u er goed aan om dit elk jaar te doen. Want een cv-installatie kan naarmate deze ouder wordt storingen veroorzaken of oplopen.

Controleer uw cv-ketel voor de winter

Niet iedereen laat elk jaar onderhoud plegen. Het schiet erbij in of men denkt omdat de cv-ketel het nog prima doet dat dit niet hoeft. Maar niets is minder waar. Niets is minder dan in de kou zitten terwijl het buiten vriest. Wat u zelf kunt doen is de cv zelf even aanzetten. Loop alle radiatoren na en draai ze compleet open. Als dat gebeurd is dan draait u de thermostaat op laten we zeggen 23 graden. Laat dit een half uur zo. Ondertussen voelt u alles behaaglijk warm worden. Voel dan ook aan alle radiatoren of deze warm zijn.

Ontluchten en bijvullen van de cv en radiatoren

Wordt de radiator alleen aan de onderkant warm? Dan dient u deze te ontluchten, er zit dan valse lucht in de leidingen waardoor water niet goed stroomt. Dit zult u ook wel horen aan een tikkend of borrelend geluid. Wordt de radiator in zijn geheel niet warm? Dan kunt u de waterdruk verhogen met het bijvullen van water. Daarvoor heeft u een bijvulslang nodig. Deze is te koop bij de bouwmarkt. Ook het sleuteltje voor het ontluchten kunt u bij de bouwmarkt vinden.

Plaats een koolmonoxide meter in huis

De meeste huishoudens testen hun centrale verwarming voordat de herfst en de winter beginnen. En dat is een goede zaak. Controleer eens in de zoveel tijd de waterdruk. Dat doet u door te kijken naar het display van uw cv-ketel. Ligt de druk tussen de 1.5 en 2.0 bar? Dan hoeft u niets te doen, ligt de druk lager? Dan kunt u dit zelf bijvullen. Hang ook een koolmonoxide meter in huis. Een cv ketel gaat een verbrandingsproces door waarbij koolmonoxide vrij kan komen. Koolmonoxide geeft geen raar luchtje af zoals dat bij gas het geval is. Het is jammerlijk genoeg al vaak voor gekomen dat men een koolmonoxide vergiftiging opliep met nare gevolgen met zelfs de dood tot gevolg.

De gemiddelde levensduur van een cv-ketel is 15 jaar. Als de uwe aan vervanging toe is overweeg dan een HR ketel, of zelfs een warmtepomp of zonneboiler. Met een warmtepomp en zonneboiler maakt u gebruik van duurzame energie. Laat u voorts goed informeren door verschillende installateurs. Een cv-ketel die niet naar behoren werkt zorgt ook voor hogere gaskosten. En dat is ook iets dat we willen voorkomen.

10/10 - (1 stemmen)

Plaats een reactie