Controleert u uw jaarafrekening altijd?

Controleert u uw jaarafrekening altijd? Of gaat u ervan uit dat alles wel klopt? Waar mensen werken kunnen fouten gemaakt worden. En vooral als uw jaarafrekening ineens afwijkt moet er een lampje gaan branden. De meesten onder ons weten wat zij verbruiken. Maar er zijn er ook diegenen die zich daar totaal niet mee bezighouden. Toch is het wel aan te raden. Want u wilt niet zomaar teveel betalen en het erbij laten. Het kan op jaarbasis dan flink geld schelen of u juist kosten.

Controleert u uw jaarafrekening altijd?

Heeft u de juiste meterstanden doorgegeven of bent u het vergeten? Bij het laatste kan de energieleverancier dan een schatting opgemaakt hebben. En dat willen we natuurlijk voorkomen. Zorg dus altijd dat u uw meterstanden controleert. Loop eens wat vaker naar de meterkast toe. En neem een foto van uw verbruik, en doe dit eens per kwartaal. Iedere maand kan natuurlijk ook. Wat we ook wel eens zien is dat de meter in de meterkast niet goed telt. Er is dan een defect aan de meter. Menigeen heeft wel eens een abnormaal hoge gasrekening gekregen. En het bleek dan dat er een storing was bij hun cv-installatie.

Houdt uw meterstanden regelmatig bij

Het regelmatig bijhouden van uw meterstanden leert u sneller wanneer uw verbruik ineens hoger wordt. Als er niks veranderd is de afgelopen tijd, dan geeft dit reden tot nadenken. Want waarom wordt uw verbruik ineens hoger? Is er misschien apparaat in huis dat steeds meer stroom verbruikt? Die goede oude koelkast misschien? U hoeft dit natuurlijk niet altijd te doen. Maar daarom raden wij u ook aan om uw jaarafrekening te controleren. Want ervan uitgaan dat het elk jaar hetzelfde is, dat gaat niet op.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Tarieven gestegen?

De tarieven voor energie en gas die stijgen zorgen ook voor een hogere jaarafrekening. En dat is waar we niet veel invloed op hebben. Daar kunnen we enkel invloed op uitoefenen door over te stappen. Maar dan zijn er nog niet! Loop eens de apparaten na, er zijn handige energiemeters te koop. Deze meten het individuele verbruik van uw apparatuur. Zo ziet u snel welk apparaat het meeste aan stroom verbruikt. Heeft u er een aantal gevonden en blijkt dat ze teveel stroom blijven verbruiken? Dan is het aan te raden deze te vervangen wanneer het mogelijk is.

Controleer de tarieven in uw energiecontract met die omschreven op uw jaarafrekening

Het is ook niet raar als u de tarieven in uw energiecontract vergelijkt met de tarieven zoals ze staan vermeld op uw jaarafrekening. Als u een jaar ervoor een energiecontract bent aangegaan, en laten we zeggen voor €0,20 eurocent per kWh en €0,70 per m3 dan dienen die tarieven overeen te komen. Voordat u het energiecontract bent aangegaan heeft u al informatie gekregen over de tarieven. En deze achteraf vergelijken met wat er daadwerkelijk afgerekend is is normaal. Blijkt dat de energieleverancier zich niet aan het beloofde tarief heeft gehouden? Kaart dit dan aan en houdt ze aan het energiecontract en hun voorwaarden. Dubbelcheck overigens wel of het een vast tarief betreft, want is het een variabel tarief? Dan mag uw energieleverancier die tarieven tussentijds wijzigen.

De energieleverancier dient zich te houden aan de tarieven zoals afgesproken in het energiecontract. Bij een vaste looptijd met vaste tarieven mogen deze prijzen dan ook niet wijzigen. De energiebelasting is verhoogd, maar dat gaat dan in bij een volgend energiecontract. Een voorbeeld: De energiebelasting stijgt per 1 januari 2019, een energiecontract afgesloten voor die tijd met vaste tarieven daarin mogen de kosten niet veranderen. Pas nadat het energiecontract verlopen is mag de energieleverancier deze stijgingen doorvoeren.

8.9/10 - (61 stemmen)

Plaats een reactie