Correctiefactor gas

Omdat ons gas niet altijd dezelfde calorische waarden bevat wordt er door de energieleverancier een correctiefactor gas toegepast. Een kubieke meter gas hoeft namelijk niet dezelfde hoeveelheid energie te bevatten. Importgas heeft een andere calorische waarde, vaak zit er bij importgas meer energie in een kubieke meter. Uw gasmeter registreert de hoeveelheid verbruikte kubieke meters. Toch betalen we in feite voor de energie in het gas. Dat klinkt ingewikkeld en is het misschien ook wel maar de correctiefactor gas is juist bedoeld om ons niet meer te laten betalen. Of juist te weinig.

Gasunie presenteert maandelijks de correctiefactor gas

De Gasunie en de netbeheerder berekenen de calorische waarde van het gas. Zo kunnen zij ook berekenen hoeveel energie in het aardgas zat. En omdat geen enkele maand hetzelfde is is de berekening nodig. Daarom zult u de correctiefactor gas op uw energierekening tegenkomen. Als aardgas warm wordt kan het uitzetten en zal dan minder energie bevatten. Ook wordt er rekening gehouden met de afstand. Dus als uw gas verder vervoerd moet worden zal het ook energie verliezen. En de hoogte is ook van belang. Huishoudens in Limburg wonen in hoger gelegen gebied dat veroorzaakt een lagere luchtdruk. Deze meters zullen het gasverbruik als hoger aangeven. De energieleverancier houdt daar rekening mee en zal het zo nodig aanpassen.

Onjuiste berekening geconstateerd? Trek aan de bel

Het kan voorkomen dat de energieleverancier de correctiefactor niet goed heeft berekend. Trek in dat geval aan de bel. En vergelijk zonodig de correctiefactor die de Nederlandse Gasunie heeft gepresenteerd. Alhoewel de correctiefactoren per maand kunnen verschillen. Toch is het niet onverstandig om dit in de gaten te houden. Fouten maken is menselijk maar het moet wel opgelost worden. De correctiefactor ligt meestal tussen de 0.9 en 1.03. Wijkt de correctiefactor op uw jaarrekening af? Dan is een belletje naar de energieleverancier verstandig. Vaak checkt men de jaarrekening niet voldoende. Sommigen betalen daardoor onterecht teveel aan kosten.

8.3/10 - (58 stemmen)

1 gedachte over “Correctiefactor gas”

Plaats een reactie