De slimme meter in onze meterkast

De slimme meter in onze meterkast is een feit. Het kan zijn dat u er al één heeft of dat u nog even moet wachten. Maar dat we allemaal een slimme meter in onze meterkast krijgen dat staat vast. Nu hoeven we de slimme meter niet persé te aanvaarden. We mogen het zelfs weigeren. Sommige huishoudens hebben geweigerd, omdat zij vinden dat ze in hun privacy worden aangetast. Want deze meter is namelijk van afstand uitleesbaar. U kunt het ook laten plaatsen maar een aantal functies uit laten zetten.

Slimme meter is privacy gevoelig en kan gehackt worden

Als er een brief op de mat valt van uw netbeheerder dat zij van plan zijn de slimme meter te plaatsen dan moet u aangeven of u dit wilt of niet. Doe dit wel tijdig en geef het duidelijk aan. Er verandert met het plaatsen van een slimme meter niets aan uw netwerktarieven als u daar bang voor bent. Maar voor netbeheerders en energieleveranciers is het plaatsen van een slimme meter handiger. Sinds netbeheerders in 2015 begonnen zijn met het plaatsen van de digitale meters zijn er ook klachten ontstaan. Zo bleek er een privacylek gevonden te zijn in een slimme meter. Want een slimme meter verstuurt de verbruiksgegevens online naar de energieleverancier. En veel huishoudens vinden dit niet fijn en twijfelen over de functies ervan.

Weigeren van de nieuwe type meter is toegestaan

Mocht iemand kwaad willen dan kan deze moderne meter gehackt worden. Men is bang dat eventuele slimme inbrekers ook toegang zouden kunnen krijgen tot deze data. En dat is mogelijk. Met de digitale meter bespaart u op het energieverbruik. Maar dit kan natuurlijk ook zonder de ingenieuze meter. Ook vinden huishoudens het uitlezen van de meter een heel gedoe. Het weigeren is dus toegestaan. En als uw huidige meter nog goed werkt mag u deze gewoon blijven gebruiken. Werkt de huidige meter niet goed? Dan plaatst de netbeheerder de slimme meter. Maar kunt u de uitleesmogelijkheden uit laten zetten. De digitale meter geeft dan niet uw verbruiksgegevens online door.

Meterstanden gewoon op de ouderwetse manier blijven doorgeven

In dat geval kunt u uw meterstanden via een kaart of online door blijven geven. En zo is men het al jaren gewend. Het is natuurlijk niet alleen kommer en kwel met deze meter. Want in een aantal gevallen kan het ook een uitkomst bieden. Zoals bij verhuizing dan worden de meterstanden automatisch uitgelezen en doorgegeven. Periodiek ontvangt men een overzicht van het verbruik. Dit kan tot 6 keer per jaar plaatsvinden. Zo zie je hoeveel er in een maand verbruikt is. En mocht dat verbruik hoger dan normaal zijn dan kun je daar meteen op reageren door te besparen. De gegevens die de meter uitleest zijn natuurlijk niet bedoeld voor commerciële doeleinden.

Dus een netbeheerder maar ook energieleverancier mag niet continue de gegevens uitlezen voor eigen gewin.

8.1/10 - (60 stemmen)

Plaats een reactie