Duurzaam verbouwen van de keuken

Van plan om een nieuwe keuken aan te schaffen of wilt u deze moderniseren? Denk er dan over na hoe u dat precies wilt doen. Het is duidelijk u wilt een modernere keuken, maar u kunt daarmee meteen duurzamere keuzes maken. Want heeft u er wel eens over nagedacht om over te gaan op elektrisch koken? Op die wijze neemt u afscheid van het koken op gas, en dat is met het oog op de toekomst een goed idee. Want uiteindelijk zal Nederland geheel van het gas afgaan. En waarom zou u dan niet alvast voorbereidingen daarvoor treffen. U was immers toch al van plan de keuken te verbouwen en dan kunt u het beter direct goed aanpakken. Want voor duurzaam verbouwen van de keuken is een plan van aanpak nodig.

Duurzaam verbouwen van de keuken

De inductiekookplaat zou een geschikt alternatief zijn voor het koken. Vooral als u al gebruik maakt van duurzame energie. Op die manier wordt uw CO2 uitstoot ook lager. Een inductiekookplaat staat ook nog eens heel strak en modern. En verder is deze ook makkelijker te reinigen. Bijkomend voordeel is ook dat koken op inductie veiliger is en zuiniger. Een installateur of aannemer zal u ook vertellen dat er aanpassingen moeten komen. Er is een extra elektriciteitsdraad nodig voor de keuken. Wat wel een puntje is: Uw bestaande pannen kunnen ongeschikt blijken voor inductie koken. Check dit door middel van een magneet, houdt deze tegen de bodem van uw pan aan. Is de bodem magnetisch? Dan zijn uw pannen geschikt voor inductie. Wanneer dit niet zo is dan moet u helaas nieuwe pannen aanschaffen.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Plaats extra groepen in uw meterkast

Wanneer er een extra elektriciteitsdraad moet komen voor de keuken dan zal er misschien ook een extra groep bij moeten komen. Met het oog op de toekomst kunt u er over nadenken om ook een extra groep te laten plaatsen voor toekomstige verbouwingen. Denk aan de plaatsing van zonnepanelen of de warmtepomp. Was u toch al van plan een warmtepomp aan te schaffen? Dan moeten die extra groepen sowieso geplaatst worden. Ook wanneer u nog niet van plan bent om te koken op inductie kunt u toch een extra elektriciteitsdraad aanleggen. Zo hoeft u later geen ingewikkelde aanpassingen te laten doen voor uw keuken. Duurzaam verbouwen van de keuken vraagt om inventieve plannen. Maak ze tijdig en voer ze direct uit.

Duurzaam warm water?

Als u toch al van het gas af wilt dan heeft u de warmtepomp waarschijnlijk al in gedachten. De warmtepomp kan prima gecombineerd worden met vloer of wandverwarming. Wat ook te overwegen is is de zonneboiler. Deze kan uw warm water voorziening regelen. Bij de keukens van nu kunt u al kiezen voor een combi kokend waterkraan. De kokend water kraan zal dan naast uw meng of thermostaatkraan worden geplaatst. Er zijn zelfs 3-in-1 kranen te koop. Omdat niet iedereen het fijn vind om twee kranen te hebben. De kokend water kraan zal aangesloten zijn op een single boiler. Bij een 3-in-1 kraan zal er een combi boiler geplaatst worden. Houdt er wel rekening mee dat een kokend water kraan meer stroom verbruikt. Daarom is een extra waterkoker in de keuken geen overbodige luxe.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Zo zijn er ook waterbesparende kranen te koop voor in de keuken. En wat te denken van een zelfsluitende kraan? Zo verbruikt u nooit meer water dan nodig is. We staan er vaak niet bij stil maar we verbruiken ongemerkt veel water in de keuken. Een volumestroombegrenzer op de kraan zorgt er tevens voor dat er minder water de gootsteen ingaat. U kunt met waterbesparende kranen en een volumestroombegrenzer al snel de helft besparen op uw waterverbruik. Dus neem dit in overweging.

Energiezuinig koken en verwarmen

Het uitzoeken van apparatuur is een leuk klusje voor de keuken. Want we willen zoveel mogelijk comfort en gemak. Kies daarom voor apparaten met een energiezuinig label. Dat geldt voor de oven, de vaatwasser en de magnetron. Zo plaatst u duurzame keukenapparatuur die zo min mogelijk energie verbruikt. Wanneer u een geheel nieuwe keuken wilt denk dan ook na over het materiaal van de kastjes. Let er daarbij op dat uw keukenkastjes gemaakt is van FSC-hout. Want dit is veel beter voor het klimaat.

Als u al een beeld heeft van de ideale keuken, dan kunt u verschillende offertes opvragen. Het plannen van een keuken kost tijd. Wanneer de keuken eenmaal geplaatst is zult u merken dat uw energiekosten ook lager worden. Hoeveel dat is dat hangt af van de mate waarin u gerenoveerd heeft. Door in het dagelijkse leven minder energie en gas te verbruiken zorgt al voor een lagere jaarafrekening. Wissel tevens jaarlijks van energieleverancier en u bespaart optimaal.

 

 

8.3/10 - (58 stemmen)

Plaats een reactie