Duurzame energie

Duurzame energie is een term die we steeds vaker voorbij zien komen. Het betreft energie dat wordt opgewekt met behulp van hernieuwbare energiebronnen. Hierbij kunt u onder andere denken aan zon, wind en water. Hier is oneindig veel van en dit gaat nooit op. Wilt u graag meer weten over duurzame energie? Lees dan dit handige artikel.

Tip: besparen op uw energierekening? Raadpleeg onze energievergelijker!

Hoe wordt duurzame energie opgewekt?

Duurzame energie kan op meerdere manieren worden opgewekt. De energie onder andere voort uit wind, zon of water. Hoe duurzame energie precies wordt opgewekt, verschilt per energievorm én de methode hoe het daadwerkelijk wordt opgewerkt. Hieronder volgt een uitgebreide lijst per categorie.

Zonne-energie

Zonne-energie is een van de bekendere vormen als het gaat om duurzame energie. Er zijn immers veel Nederlandse huishoudens die beschikken over zonnepanelen en daarmee zelf hun eigen duurzame energie opwekken. Zonne-energie is, zoals de naam al doet vermoeden, afkomstig van de zon. Deze vorm van energie is natuurlijk bijzonder duurzaam, omdat de zon sowieso natuurlijk schijnt op mooie dagen!

(Tekst gaat verder onder deze foto)

zonnepark
Een zonnepark waar op grote schaal gebruik wordt gemaakt van de zon

Bij het omzetten van zonlicht in elektriciteit worden zonnecellen gebruikt. Een zonnecel is een soort elektrische cel die licht omzet in elektriciteit. Steeds meer huishoudens overwegen zonnepanelen en nemen deze ook daadwerkelijk. Indien u wilt kiezen voor zonnepanelen, is het raadzaam om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

Windenergie

Windenergie is ook een bekende vorm van duurzame energie. Op bepaalde plekken in Nederland vindt u deze op grote schaal en u heeft er dus ook vast weleens eentje gezien. Wind wordt al geruime tijd ingezet als duurzame energiebron. Vroeger werden immers ook al windmolens ingezet voor het opwekken van energie. Met behulp van een ronddraaiende beweging wordt een generator actief. Deze kan de kracht vervolgens omzetten in elektriciteit. Er zijn verscheidene energieleveranciers die 100 procent windenergie leveren. De energieleverancier ENGIE is daar een voorbeeld van.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

duurzame energie
Een windmolenpark

Waterkrachtenergie

Waterkrachtenergie is veelal afkomstig uit de Scandinavische landen. Hier wordt stromend water uit rivieren gebruikt om energie op te wekken. Door het bouwen van dammen in rivieren kan er een enorme druk op een dam worden gegenereerd. Als het water dan ontsnapt via de dam, kunnen turbines in werking worden gebracht. Deze worden aangedreven en zetten de kracht dan om in elektriciteit. Er zijn meerdere manieren mogelijk als het gaat om waterkrachtenergie.

Eb en vloed

In verschillende gebieden is er een enorm verschil tussen en en vloed. Hier kan energie opgewekt worden door hier een dam te bouwen. Het water kan dan in een inham blijven liggen. Zodra het weer vloed wordt, zal het water met een grote kracht in de dam van de inham worden geduwd. Bij het proces kunnen eveneens turbines in werking treden die energie opwekken.

Golven

Op plekken waar veel golfslag plaatsvindt kan ook energie opgewekt worden. Een krukas onderwater, welke is verbonden met een drijvend object, kan op en neer gaande bewegingen omzetten naar een roterende weging. Met behulp van een generator kan er vervolgens elektriciteit worden opgewekt.

Temperatuurverschillen in oceanen

Ook middels temperatuurverschillen in oceanen kan energie opgewekt worden. Dit noemt men ook wel blauwe energie. De bovenste honderd meter van water is veel warmer dan de onderste gedeeltes. Het warme water kan in een centrale worden gepompt. Met de warmte kan ammoniak worden verwarmd. De stoom die hierbij ontstaat geeft warmte af, waardoor een turbine elektriciteit genereert. Het koude oceaanwater zorgt ervoor dat het warme water weer wordt afgekoeld. Vervolgens kan het proces opnieuw starten. De aanleg van deze centrales zijn erg duur en daarom wordt dit nog niet op grote schaal uitgevoerd. Wel is het een erg duurzame manier van energie opwekken.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

waterkracht
Een dam om energie op te kunnen wekken met behulp van waterkracht

Biomassa

Biomassa, ook bekend als bio-energie, is organisch materiaal dat kan wordt gebruikt voor het opwekken van duurzame energie. Deze materialen kunnen zowel bestaan uit plantaardig materiaal als dierlijk materiaal. Zo worden onder andere dierlijke vetten, mais of suikerriet gebruikt voor het opwekken van energie. Ook dit gebeurt nog niet op grote schaal, omdat deze methode van duurzame energie momenteel nog vrij prijzig is.

Aardwarmte

Aardwarmte wordt ook ingezet voor het opwekken van energie. Dit staat ook wel bekend als geothermische energie: er wordt continu warmte gecreëerd binnen in de aarde en deze kan warmte kan worden omgezet in energie. Dit betreft een energiebron die vrijwel onuitputtelijk is. Deze technologie wordt vooral ingezet om grote gebouwen te kunnen verwarmen. Voor huishoudens is dit vaak te prijzig en ook niet nodig. Zonne-energie is een beter alternatief voor huishoudens: goedkoper en sneller terugverdiend.

Besparen op uw energierekening?

Wilt u graag besparen op uw energierekening? Dan kunt u natuurlijk kiezen voor duurzame energie, maar u kunt ook kiezen voor traditionele grijze energie. Gelukkig zijn de prijsverschillen in de twee energievormen in de laatste jaren flink verminderd. U kunt dus ook gerust kiezen voor een duurzame energieleverancier: goed voor het klimaat en goed voor uw portemonnee. Start direct met energie vergelijken en bekijk welke aanbieder in uw geval het voordeligste is. Op basis van uw woonadres en verbruik berekent het systeem eenvoudig en snel welke aanbieder het voordeligste is. Met een overstap kunt u tot wel 500 euro op jaarbasis besparen. Dat is snel verdiend.

8.6/10 - (62 stemmen)

Plaats een reactie