Duurzame warmte

Wist u dat niet alle woningen van aardgas gebruik maken? We kunnen namelijk ook op andere manieren de woning verwarmen. En dat is onder andere met restwarmte of geothermische energie. Warmte dat vrijkomt bij productie van energie of warmte van water. Een warmtepomp werkt op die manier. Zij onttrekken warmte uit de omgevingslucht of de bodem. Dit is duurzame warmte want er wordt gebruik gemaakt van duurzame bronnen.

Biomassa kachel of zonneboiler verwarmen woning net zo goed

Een ander alternatief voor het verwarmen kan door middel van een biomassa kachel. Deze kachel maakt gebruik van houtsnippers. De houtsnippers worden verbrand op een milieuvriendelijke wijze. De warmte die hieruit ontstaat kan ingezet worden om warm water te leveren en verwarming. Het voordeel van duurzame warmte is dat aardgas hierbij niet nodig is. Een zonneboiler is ook een perfecte manier om de woning van warm water te voorzien. Dankzij zonnecellen die zich in een zonnecollector bevinden kan er zonnestroom opgewekt worden. De zonnecollector heeft een speciaal soort vloeistof. Deze vloeistof dat verwarmd wordt zal weer getransporteerd worden door een buizen systeem. Dit buizen systeem is aangesloten op de boiler, waar het weer water kan verwarmen.

Warmte dat overblijft kan ingezet worden voor verwarming

Een cv-ketel kan water nog extra verwarmen. Bij zonnepanelen werkt het iets anders deze werken specifiek met zonlicht. De zonneboiler maakt gebruik van de warmte dat afkomstig is van zonlicht. Een andere variatie op duurzame warmte is een warmtenet. Hier is dan een centrale ketel die restwarmte ontvangt. Dit kan afkomstig zijn van nabij gelegen fabrieken. Op deze centrale ketel zijn een blok huizen aangesloten. De centrale ketel zorgt er dan voor dat alle aangesloten huizen van warmte worden voorzien. Er lopen namelijk allerlei leidingen vanaf de centrale ketel naar de woningen toe. U zult in een dergelijke woning dan meestal geen cv-ketel aantreffen. In sommige woningen is er wel gas om op te koken maar wordt de verwarming verwarmt door restwarmte.

Meer duurzame warmte nodig

De overheid ziet het gebruik van duurzame warmte wel zitten. Het zou op den duur aardgas geheel kunnen vervangen. Woningen die nu al gebruik maken van een warmtenet gaan dus energiezuiniger met hun verwarming om. Daarom wil de overheid onderzoeken of het rendabel is om meerdere warmtenetten te realiseren. Daar is natuurlijk veel onderzoek voor nodig. Ook kan er warmte gebruikt worden dat afkomstig is van vergisting van huis en tuinafval. Er zijn dus meer mogelijkheden om van het aardgas af te komen dan men denkt. Alleen zijn de investeringskosten nog vrij prijzig. Degene aangesloten op een warmtenet kan enkel stroom vergelijken. Aardgas gebruiken ze immers niet.

 

 

8.7/10 - (69 stemmen)

Plaats een reactie