EAN code

Uw woning is voorzien van een specifieke EAN code. Het is een streepjescode die door energieleverancier en netbeheerder getoetst kan worden. Deze streepjescode laat namelijk zien wie de aangewezen netbeheerder is van uw woning. Het bestaat uit achttien cijfers. Op EAN-codeboek kunt u tevens raadplegen wie uw netbeheerder is. De netbeheerders brengen wijzigingen aan in het EAN-codeboek. Elke woning heeft een elektriciteitsaansluiting en vaak een gasaansluiting. Dat betekent dus dat elke elektriciteitsaansluiting maar ook gasaansluiting een eigen streepjescode heeft.

Elektriciteit en gasaansluiting elk een eigen EAN code

Kijk maar eens naar een pak melk daarop staat ook een streepjescode. Door deze te scannen komt er informatie beschikbaar. Bij de kassa scant u uw boodschappen. Daarmee worden de kosten van het product ook zichtbaar. De unieke streepjescode zult u verder ook terugzien op uw jaarafrekening. En u kunt het raadplegen op EAN-codeboek. Vul alle gevraagde gegevens in. Daarop verschijnt er informatie op uw scherm. Uw eigen EAN code wordt weergegeven maar ook de EAN van uw netbeheerder. Dus ook zij hebben een eigen unieke EAN-code.

Bij afsluiten levering vervallen de huidige EAN codes

De EAN code wordt gebruikt wanneer een netbeheerder een nieuwe elektriciteit of gasaansluiting moet registreren. Ook wordt het gebruikt bij verhuizing of wisselen van energieleverancier. De EAN code verhuist immers niet mee. De code van de nieuwe woning wordt dan gekoppeld aan uw energiecontract. In het C-AR aansluitingenregister wordt deze informatie ook toegevoegd. Zo weet de energieleverancier zeker dat het om een bepaald adres gaat. Vindt er een afsluiting van de levering plaats op een bepaald adres? Dan komen de codes ook komen te vervallen. Wordt de levering weer voortgezet? Dan krijgt dit adres ook weer nieuwe EAN codes toegewezen.

Het is een ingenieus systeem voor energieleveranciers en netbeheerders. Dankzij dit systeem worden er nooit dubbele energiecontracten afgesloten.

8.4/10 - (62 stemmen)

Plaats een reactie