Een overstapboete ontvangen is dat terecht?

Een overstapboete ontvangen is dat terecht? Als u zich niet aan de voorwaarden van uw energiecontract houdt wel. En dat houdt in dat u de looptijd van uw contract helemaal uitzit. Doet u dit niet? Dan mag de energieleverancier u dus een overstapboete opleggen. Dit mag maximaal €250 bedragen. En dat is voor energie én gas. Er zijn verschillende hoogtes in de overstapboetes omdat dit aan de looptijden is gekoppeld. Als u dus nog langer dan 2.5 jaar zou moeten komt dit neer op €250. 

Hoe hoog is mijn overstapboete?

We leggen nog even verder uit hoe hoog de overige boetes zijn. Als uw looptijd nog minder dan 1.5 jaar is dan betaalt u €50 per product. En bij 1.5 tot 2 jaar is dit €75 per product. Gaat het om 2 tot 2.5 jaar? Dan is het €100. Let wel als u enkel energie of gas afneemt dan houdt u deze tarieven aan. Gaat het om beide producten dan vermenigvuldigd u deze. Zorg in dit geval dus altijd dat u ook echt weg kunt gaan bij de energieleverancier. Dat wil zeggen: Uw energiecontract is al verlopen of bijna. Het is natuurlijk zonde als u de overstapboete betalen moet. Als u ook nog eens cashback korting of bonus heeft ontvangen dan moet deze vaak ook terugbetaald worden.

Boete wordt vergoed? Let dan even goed op de voorwaarden

Het kan ook zijn dat een nieuwe energieleverancier aanbiedt de overstapboete te vergoeden. Maar onthoudt hierin wel dat u waarschijnlijk ook weer een meerderjarig energiecontract aangaat. Als u dit niet wilt dan is kiezen voor een korte looptijd de beste keuze. Uw energieleverancier zal u binnen zes weken laten weten wat de hoogte van de boete is. U ontvangt dit samen met de slotnota. Als zij dit niet binnen de gestelde zes weken doen, dan vervalt hun recht om u een boete in rekening te brengen. U hoeft deze dan ook niet te betalen. Maar ga er niet vanuit dat ze dit niet zullen doen. Want een energieleverancier kent net als u ook zijn rechten.

Stel een herinnering in op uw telefoon als uw energiecontract bijna verloopt

Niemand heeft trek erin om extra te moeten betalen daarom is goed opletten van belang. Stel zonodig een reminder in van uw einddatum. Een paar weken van te voren is prima. Zo kunt u weer tijdig zoeken naar de goedkoopste energiedeal. Het lijkt soms aantrekkelijk om te kiezen voor een meerderjarig contract. We worden immers platgegooid met nieuws over de stijgende energiekosten. Maar houdt gewoon het hoofd koel. Want er zijn altijd goedkopere energie aanbiedingen aanwezig. U hoeft zich dus niet neer te leggen bij stijgende energiekosten. Door zelf ook met frisse moed te beginnen met energie besparen helpt ook. Het is zelfs aan te raden. Want ook daarmee verlaagt u uw energieverbruik.

Voorkomen is dus altijd beter dan genezen. Let goed op wanneer u enthousiast bent omdat u een aantrekkelijke aanbieding heeft gezien. Lees dan alle voorwaarden even goed door. En let dus goed op de looptijd mocht u een overstapboete willen voorkomen.

7.9/10 - (65 stemmen)

Plaats een reactie