Elektriciteit

Elektriciteit en gas zijn in het dagelijks leven onmisbaar. En we maken daar graag gebruik van. Het is handig dat we een wasje kunnen draaien of een wasje kunnen drogen. Alleen is daar elektriciteit voor nodig. Het is eigenlijk altijd voorradig. En van de energieleverancier krijgen wij elke dag elektriciteit geleverd. We betalen voor elke kilowattuur elektriciteit dat we afnemen. Aan het einde van het jaar ontstaat daaruit ons jaarverbruik. We betalen vooraf al voor dit verbruik. Er wordt een schatting gemaakt en daaruit ontstaat het voorschotbedrag. Is er in dat jaar wat veranderd wat van invloed was op het verbruik? Dan moeten we geld bijbetalen of krijgen geld terug. 

Wat kost elektriciteit tegenwoordig?

De prijs voor elektriciteit per kilowattuur ligt ongeveer op 0.21 eurocent. Op zich is dat niet eens zo duur. Bekijk de prijs voor gas maar eens die is veel duurder. Daar betalen we per kubieke meter al gauw 0.71 eurocent. Gas gebruiken is dus een kostbare aangelegenheid. Door op een veel slimmere manier met het verbruik om te gaan kunnen we bezuinigen. En met bezuinigen zien we de kosten per jaar dalen. Doen we dit stelselmatig en houden we dit erin? Dan kan de besparing al snel oplopen tot zo’n €250 per jaar. Dan zouden we de voorschotnota al met twintig euro kunnen verlagen. We zijn geneigd te denken dat we al zuinig bezig zijn. Maar ga het eens na hoe zuinig bent u?

Hoe zuinig denkt u dat u bent?

Trekt u elke avond alle stekkers (behalve van de koelkast) uit het stopcontact? Dan bent u goed bezig. Vaak vergeet men dit te doen. U kunt ook een speciale stekkerdoos aanschaffen waar meerdere stekkers in passen. Er zit dan een handige aan/uit knop op. Die hoeft u alleen dan in te drukken. Dan verbruiken de aangesloten apparaten van die stekkerdozen ook echt geen elektriciteit meer. Houdt dit klusje erin en pas de gewoonten ook echt aan. U moet ook weten dat grotere apparatuur meer elektriciteit verbruikt. Welke apparaten vallen daaronder? De wasmachine, vaatwasser en de wasdroger. Beperk dan ook het gebruik van deze apparaten. In de zomer hoeft u de wasdroger niet eens te gebruiken. Dat spaart al enorm veel elektriciteit uit.

Verlaag uw verbruik

Het is uitermate handig om te kunnen wassen. Maar hoe vaker u wast des te meer stroom u verbruikt. Breng de frequentie van de wasbeurten dan ook terug. Dus pas als de wastrommel echt vol is kunt u gaan wassen. Kleding buiten aan de lijn hangen na een dag dragen verfrist uw was ook. Daarvoor hoeft u niet steeds een wasje te draaien. U zult zien dat uw verbruik in kilowattuur zal teruglopen. Door effectiever met stroom om te gaan kan de jaarafrekening goedkoper uitvallen. Door ernaast elk jaar te kiezen voor een nieuw energiecontract ook. Bent u én zuinig en een jaarlijkse overstapper? Dan kunt u €350 per jaar in de pocket houden. Zo zien we het natuurlijk het liefst.

Minder stroom verbruiken is verder ook goed voor het klimaat. Dat zou de belangrijkste reden moeten zijn om te bezuinigen. We stoten al genoeg CO2 uit en dat moet gereduceerd worden. Jammer genoeg tellen niet alleen de kale prijzen voor elektriciteit en gas. Onze energierekening bestaat uit meerdere componenten. Er komen dus nog extra kosten bij. We kunnen helaas niet uitgaan van de kale elektriciteitsprijs. Meerdere partijen ontvangen namelijk geld van ons voor de energierekening. Deze kosten zijn al uiteengezet in een energievergelijking. Bekijk de jaarlijkse kosten daarom goed. Want dat is het uiteindelijke bedrag dat u gaat betalen.

7.9/10 - (56 stemmen)

Plaats een reactie