Energie besparen: neem ik een financiering of subsidie?

Energie besparen: Neem ik een financiering of subsidie? Beide kan, of u neemt enkel een financiering of subsidie. Het gaat er maar net om wat er exact nodig is. Voor het verduurzamen en renoveren is meestal wel veel geld nodig. Voor sommige duurzame apparaten bestaat er dan subsidie. Dat is een financieel steuntje vanuit de overheid. Daarnaast kunt u ook overige maatregelen financieren. Met de energiebespaarlening bijvoorbeeld of u neemt een een verbouwingshypotheek. Vanaf augustus 2019 zal de subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis weer opengesteld worden. Dit was namelijk tijdelijk stopgezet.

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis weer van start na tijdelijke stop

Bij de subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis kan een eigenaar en bewoner van een woning deze weer aanvragen bij het RVO. U dient dan wel vanaf 2 energiebesparende maatregelen voor isolatie uit te voeren. De subsidie zal toegekend worden nadat u dit heeft uitgevoerd. Het moet wel zo zijn dat u niet eerder een SEEH subsidie heeft ontvangen. Het RVO zal de voorwaarden van de regeling van de SEEH publiceren in de Staatscourant. De overheid heeft een budget vrijgemaakt van €84 miljoen. De woning moet uw eigendom en hoofdverblijf zijn.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Energie besparen: neem ik een financiering of subsidie? 1

Energie besparen: Neem ik een financiering of subsidie?

Extra geld lenen uit uw hypotheek tegen gunstige rentes is ook mogelijk. Vraag daarom extra informatie bij uw hypotheekverstrekker of tussenpersoon. Uw hypotheeklasten zullen stijgen, maar daar staat tegenover dat uw energierekening lager wordt. En de waarde vermeerderd van uw woning. U mag tot 6% van de woningwaarde lenen. Het maximum is vastgesteld op €9000. Dit bedrag is berekend op muur en vloerisolatie en eventueel zonnepanelen. Bij het Energiebespaarfonds kunt u een lening afsluiten om te verduurzamen. Zo hoeft u uw eigen spaargeld niet aan te boren ervoor.

Van energiezuinig tot energieneutraal

Het renoveren van de woning om het energiezuinig te maken kost veel geld en uiteraard tijd. Ons spaargeld is juist bedoeld voor mindere tijden en als appeltje voor de dorst. Daarom kan een financiering of subsidie uitkomst bieden. Met de energiebespaarlening kunt u tot aan €25.000 lenen. Bent u van plan om de woning energieneutraal te maken? Dan is het toegestaan om tot €50.000 te lenen. Met energieneutraal bedoelen we een Nul-op-de-meter woning. Deze woningen wekken genoeg op om geheel in de energiebehoefte te kunnen voorzien. In dergelijke woningen is ook geen gasaansluiting meer aanwezig. Zo ziet onze overheid dat het liefst, en omdat niet iedereen dat kan uitgeven aan de woning zijn er subsidies en leningen beschikbaar.

Rente staat vast gedurende de looptijd van de Energiebespaarlening

Op de website Verbeterjehuis kunt u bekijken welke maatregelen er voor u van toepassing zijn. Daar kunt u ook direct uitrekenen hoeveel u bespaart met renoveren. Met de energiebespaarlening gaat u voor een rentevast periode. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken dat de rentes stijgen. De looptijd hangt samen met het bedrag dat u besluit te lenen en kan variëren tussen de 7 en 15 jaar. Omdat het een annuïtaire lening is zal uw volledige lening afgelost zijn na de looptijd. Dit is natuurlijk een geruststellende gedachte.

Elke investering die u doet aan de woning waarmee u verduurzaamt zal zich terugverdienen. Dat ziet u aan uw energiekosten die alsmaar lager worden. En daarbij komt het het milieu ten goede. Het wooncomfort gaat er tevens ook op vooruit en dat is voor u natuurlijk ook belangrijk. Vraag verschillende offertes op zodat u alles goed in kaart kunt brengen. Zodra u dit heeft gedaan dan zult u weten of u een financiering en/of subsidie nodig heeft.

 

Plaats een reactie