Energie vergelijken en het voordeligste energiecontract aanvragen

Energie vergelijken en de voordeligste energieleverancier vinden doet u snel en simpel met onze energievergelijker. Met behulp van onze energievergelijker kunt u de energieprijzen van energieleveranciers vergelijken. Wilt u een nieuw contract aanvragen of wilt u overstappen naar een voordelige aanbieder? Met onze energievergelijker krijgt u de beste deal! Start met energie vergelijken en bereken uw voordeel!

Onder de vergelijker vindt u meer informatie lezen over hoe en waar op te letten tijdens het vergelijken van energie.

Informatie over deze energievergelijker

Hieronder worden de volgende onderwerpen behandeld:

De vergelijker instellen

Met onze energievergelijker kunt u de getoonde energieprijzen aanpassen naar uw persoonlijke situatie en voorkeuren. De prijzen van de leveranciers zijn natuurlijk sterk afhankelijk van uw jaarlijkse energieverbruik, maar kunnen ook verschillen op basis van: de regio waar u woont (uw postcode), of u een enkele of dubbele meter gebruikt, het soort contract van uw voorkeur en het soort stroom dat u wilt afnemen (bijvoorbeeld 100% groene stroom).

In de blokken aan de linkerkant van de vergelijker kunt u de volgende gegevens instellen:

Postcode

Vul hier de postcode in van het adres waar u de energie wilt afnemen.

Het invullen van de juiste postcode is belangrijk, omdat energiemaatschappijen soms per regio andere tarieven hanteren. Zo kan de hoogte van de vastrechtkosten bijvoorbeeld verschillen, omdat deze kosten door de netbeheerder in uw regio worden bepaald.

Meter

In principe kunt u meterkasten opdelen in twee soorten: meters met een dubbele teller en meters met een enkele teller. Dit is alleen van toepassing op uw stroomverbruik en niet op uw gasverbruik.

Dubbele meters registeren het energieverbruik in de piek- en daluren apart (dag- en nachttarieven), terwijl enkele meters hier geen onderscheid tussen maken. Indien u een dubbele meter gebruikt, kunt u uw stroomverbruik in de piek- en daluren ook apart in de vergelijker invoeren.

Energieverbruik

Indien u weet hoeveel gas en hoeveel stroom u in de voorgaande jaren (op jaarbasis) hebt verbruikt, zullen de getoonde tarieven het meest accuraat zijn. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat de woonsituatie en mate van verbruik ook hetzelfde blijven. Woningen kunnen erg van elkaar verschillen qua energiezuinigheid.

Als u geen idee hebt hoeveel stroom en gas u op jaarbasis zult verbruiken, bijvoorbeeld omdat u de laatste jaarnota van uw huidige leverancier niet bij de hand hebt, of omdat u bent verhuisd, kunt u de vergelijker instellen op basis van de volgende schattingen:

  • Single (gemiddeld verbruik van een eenpersoonshuishouden)
  • Duo (gemiddeld verbruik van een tweepersoonshuishouden)
  • Gezin 3 personen (gemiddeld verbruik van een driepersoonshuishouden)
  • Gezin 4 personen (gemiddeld verbruik van een vierpersoonshuishouden)
  • Gezin 5 personen (gemiddeld verbruik van een vijfpersoonshuishouden)

Contract

Bij veel energieleveranciers kunt u kiezen tussen verschillende soorten contracten. Wanneer u op zoek bent naar de goedkoopste energieleverancier, kunt u het beste alle soorten contracten aangevinkt laten. Het is dat wel belangrijk goed te snappen wat de verschillen tussen de contractvormen inhouden. Hieronder geven we bij elke contractvorm een korte uitleg:

1 jaar vast – contract voor bepaalde tijd
Bij dit type contract zijn de energietarieven die u per kWh stroom en per m3 gas betaalt voor 1 jaar vastgezet. U bent gedurende de contractduur dus niet afhankelijk van de fluctuaties van energieprijzen.

Het contract is voor betaalde tijd, in dit geval een periode van 1 jaar. Dit houdt in dat u een opzegvergoeding dient te betalen wanneer u binnen deze periode van 1 jaar wilt overstappen naar een andere energiemaatschappij.

2 jaar vast – contract voor bepaalde tijd
Bij dit type contract zijn de energietarieven die u per kWh stroom en per m3 gas betaalt voor 2 jaar vastgezet. U bent gedurende de contractduur dus niet afhankelijk van de fluctuaties van energieprijzen.

Het contract is voor bepaalde tijd, in dit geval een periode van 2 jaar. Dit houdt in dat u een opzegvergoeding dient te betalen wanneer u binnen deze periode van 2 jaar wilt overstappen naar een andere energiemaatschappij.

3 jaar vast – contract voor bepaalde tijd
Bij dit type contract zijn de energietarieven die u per kWh stroom en per m3 gas betaalt voor 3 jaar vastgezet. U bent gedurende de contractduur dus niet afhankelijk van de fluctuaties van energieprijzen.

Het contract is voor bepaalde tijd, in dit geval een periode van 3 jaar. Dit houdt in dat u een opzegvergoeding dient te betalen wanneer u binnen deze periode van 3 jaar wilt overstappen naar een andere energiemaatschappij.

Flexibel – contract voor onbepaalde tijd
Bij een flexibel energiecontract worden de tarieven per kWh stroom en per m3 gas niet vastgezet. Als de tarieven van de betreffende leveranciers aangepast worden, zullen de nieuwe tarieven ook voor u gelden.

Het voordeel van zo’n flexibel contract is dat u op elk moment kunt overstappen naar een andere energieleverancier, zonder dat u een opzegvergoeding hoeft te betalen. Wel dient u rekening te houden met het wettelijk vastgestelde opzegtermijn van 30 dagen.

1 jaar variabel – contract voor bepaalde tijd

Bij een 1 jaar variabel energiecontract worden de tarieven per kWh stroom en per m3 gas niet vastgezet. Als de tarieven van de betreffende leveranciers aangepast worden, zullen de nieuwe tarieven ook voor u gelden.

Het contract is in tegenstelling to bij een flexibel contract wel voor bepaalde tijd, in dit geval een periode van 1 jaar. Dit houdt in dat u een opzegvergoeding dient te betalen wanneer u binnen deze periode van 1 jaar wilt overstappen naar een andere energiemaatschappij.

Soort energie

Het soort energie heeft te maken met de duurzaamheid van de stroom en het gas dat u afneemt. Hieronder geven uitleg over de mogelijkheden.

Groene stroom
Als u alleen het vinkje voor ‘groene stroom’ aanvinkt, zullen alleen alleen energieprijzen worden getoond waarbij de aangeboden stroom wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Er worden in dit geval dus ook tarieven getoond waarbij de stroom die u afneemt duurzaam is opgewekt (groene stroom), maar het gas dat u afneemt niet duurzaam is gewonnen. Energiecontracten waarbij geen groene stroom wordt geleverd, zullen niet worden getoond.

100% groen
Als u alleen het vinkje voor ‘100% goen’ aanvinkt, zullen alleen alleen energieprijzen worden getoond waarbij zowel de stroom als het gas dat u afneemt afkomstig is uit duurzame energiebronnen. Energiecontracten waarbij geen groene stroom wordt geleverd, of het gas niet op duurzame wijze wordt gewonnen, zullen niet worden getoond.

100% grijs
Als u alleen het vinkje voor ‘100% grijs’ aanvinkt, zullen alleen alleen energieprijzen worden getoond waarbij zowel de stroom als het gas dat u afneemt afkomstig is uit niet-duurzame energiebronnen. Energiecontracten waarbij wel groene stroom wordt geleverd, of het gas duurzaam wordt gewonnen, zullen niet worden getoond.

Onafhankelijk energie vergelijken

Energievergelijker.com is 100% onafhankelijk en objectief. Wij tonen u alle beschikbare gegevens op basis van uw eigen verbruiksgegevens. Wij vergelijken alle aanbieders en hun producten op prijs, kwaliteit en duurzaamheid. De vergelijking kunt u filteren op basis van uw eigen gewenste criteria zoals prijs, looptijd, korting en vaste en/of variabele energietarieven. Wij ontvangen van alle energieleveranciers een vergoeding per aangebrachte klant. Hierdoor kunnen wij onze energievergelijker gratis beschikbaar stellen en blijven onderhouden.

Energievergelijker.com en andere vergelijkers

Er zijn veel vergelijkers. De bekendste energievergelijkers zijn oa Energievergelijking.nl, Independer.nl, Gaslicht.com, Easyswitch.nl en de Consumentenbond/Pricewise. Daarnaast (en ook in samenwerking met de genoemde energievergelijkers) zijn er honderden sites die de mogelijkheid bieden om energieleveranciers met elkaar vergelijken. Energievergelijker.com wil u graag het totale aanbod tonen. Daarom bieden wij ook die websites de mogelijkheid om hun (unieke) aanbod bij ons te plaatsen zodat u uiteindelijk de beste vergelijking krijgt.