Energiebedrijven

In Nederland kennen wij in tegenstelling tot de overige landen best veel energiebedrijven. Dit aantal is uitgebreid sinds de energieliberalisering. De energieliberalisering stond het toe om nieuwe partijen te verwelkomen en nog steeds. Wij kennen meer dan veertig energiebedrijven. Allen leveren zij energie en gas aan particulieren en de zakelijke markt.

Welke energiebedrijven zijn het bekendst?

De meest bekende energiebedrijven zijn Nuon, Essent, Eneco, Greenchoice, en de Nederlandse Energiemaatschappij. Voordat onze energiemarkt werd vrijgegeven konden we niet kiezen naar wie we wilden overstappen. De ene regio kreeg energie en gas geleverd van Essent en de andere regio bijvoorbeeld van Nuon. Elke maand droegen wij de energiekosten af, dat is nu ook nog zo. Maar wat er veranderd is is dat wij na het verlopen van het energiecontract mogen overstappen.

Openbreken energiemarkt bracht meerdere concurrenten onder energiebedrijven

Dat was vroeger ondenkbaar en we stonden ook niet stil bij eventuele aanbiedingen. Die waren er niet. De aankondiging van een prijsverhoging werd gedaan en dat was dat. Maar de overheid besloot de energiemarkt open te breken. Er moest meer concurrentie komen. Daardoor werden energiebedrijven dus als het ware gedwongen iets aan hun tarieven te doen. Want een klant bleef niet zonder meer klant. In 2004 was het dus zover. Alleen durfden de huishoudens nog niet massaal over te stappen. Onbekend maakt onbemind. De Europese Unie gaf opdracht tot de vrije energiemarkt.

ACM houdt streng toezicht op de energiemarkt

Een liberale energiemarkt kent veel spelers daarom is er ook de Elektriciteitswet en Gaswet opgericht. Deze bestond al eerder maar werd nu uitgebreid. Een toezichthouder was ook nodig, dat was in eerste instantie de Energiekamer ook wel Directie Toezicht Energie uitgevoerd door de ACM. De ACM houdt tegenwoordig als onafhankelijk toezichthouder het toezicht. Zij bepalen de regels en wanneer deze worden overtreden wordt er zonodig een boete opgelegd. De ACM stelt bijvoorbeeld elk jaar bepaalde tarieven vast. Netbeheerders bezitten nog altijd een monopolie positie binnen de energiemarkt. Zij moeten zich dan wel aan de regels houden. Zo waakt de ACM ervoor dat de machtspositie niet misbruikt wordt.

Misbruik en overtredingen worden bestraft door de Autoriteit Consument En Markt

Het kan voorkomen dat bepaalde energiebedrijven hun positie misbruiken dan kan de ACM hard optreden. De Autoriteit is ook degene die de leveringsvergunningen verstrekt. Deze kunnen dus ook ingetrokken worden. Bijvoorbeeld wanneer een energiebedrijf omvalt door een faillissement. Maar ook wanneer zij ernstige overtredingen hebben begaan. Wij hebben dus de vrije keuze voor een energiebedrijf. En met meer dan veertig energiebedrijven is dat aanbod meer dan voldoende. Besparen op de jaarlijkse energiekosten is populair. We kunnen toch wel een paar honderd euro besparen per jaar.

Bekijk de energievergelijker voor de hoogste kortingen

U bent vast al eens gewisseld van energiebedrijf. De ene keer krijgt u een cashback korting terug. Of u heeft uw voorschotbedrag weten te verlagen. Raadpleeg de energievergelijker maar eens, u zult meerdere energie aanbiedingen aantreffen. Zorg er wel voor dat het exacte verbruik wordt ingevoerd. Dan weet u ook zeker dat de kosten in het overzicht kloppen. Aan de hand van een schatting kloppen de kosten vaak niet. Want niet iedereen verbruikt hetzelfde. De schatting per samengesteld huishouden is puur indicatief bedoeld. Als uw einddatum al bijna in zicht is maak dan eens een energie vergelijk en profiteer van de vele kortingen.

7.6/10 - (58 stemmen)

Plaats een reactie