Energiebelasting

Energiebelasting begint tegenwoordig een beladen betekenis te krijgen. Dat komt omdat we steeds meer energiebelasting gaan betalen. Over elke kilowattuur en kubieke meter betalen wij energiebelasting. En voor aardgas is dat een stuk duurder geworden. Want aardgas gebruiken wordt gedemotiveerd. Verbruiken we wel veel aardgas? Dan moeten we daar extra energiebelasting over betalen. Het is dus een prikkel om te gaan bezuinigen deze belasting.

Geen energiebelasting verschuldigd als u duurzame energie opwekt

Wekt u nou zonne-energie op bijvoorbeeld? Dan betaalt u daar geen energiebelasting over. Alleen het deel dat u nog nodig zou hebben van uw energieleverancier. Zonne-energie is namelijk één van de duurzame vormen van energie. En duurzame energie dat wordt niet belast met deze extra heffing. We spreken van extra heffing, omdat we ook nog eens 21% btw moeten afdragen over ons energie en gasverbruik. We krijgen wel een klein voordeel van de overheid. Want ieder huishouden mag gebruik maken van de basisbehoefte. Dat is zo vastgelegd. Dit komt dan in de vorm van een belastingkorting op uw energierekening. Voor 2019 ontvangt u een korting van €257,54.

Energiekosten worden steeds hoger wat kunt u daar aan doen?

De alsmaar stijgende energiebelasting resulteert in een hogere energierekening. Voor velen wordt het moeilijker om dit op te hoesten. Sinds de invoering van de belasting is het verbruik niet echt minder geworden. Het verbruik hangt af van de gewoonten van huishoudens. En in een groot gezin wordt er dan ook meer gas verbruikt. Met een paar simpele aanpassingen kan het aardgas verbruik overigens wel dalen. Dat betekent simpelweg de thermostaat iets lager zetten. En de verwarming ook niet uren aan laten staan. Daar valt nog veel winst te behalen. Ook een simpele douchebeurt hoeft niet erg lang te duren. We volstaan echt wel met vijf minuten douchen per keer. Het scheelt duizenden liters water per jaar, en kubieke meters aan aardgas. Bezuinigd u dus op aardgas? Dan bezuinigt u ook op de energiebelasting.

Bezuinigen is goed voor de portemonnee maar ook voor uw leefomgeving

Minder verbruiken thuis zal dus uitkomen op een lagere energierekening. En dat hebben wij het liefst. Elke maand een paar honderd euro afdragen aan energiekosten is een flinke hap uit uw salaris. We betalen nog meer naast de energieleverancier. Huur of hypotheek kosten. De zorgverzekering en boodschappen. Het is maar een greep uit wat we allemaal moeten afdragen. Financieel gezien is bezuinigen een pré, maar ook het klimaat wordt er beter van. Minder vervuilende gassen die de atmosfeer ingaan bijvoorbeeld. De mens vervuilt het klimaat en daarom is het Energieakkoord deels opgericht. We moeten het een halt toeroepen. En bezuinigen begint natuurlijk bij u thuis.

Apart belastingtarief voor energie en gas

Zoals u hierboven opmerkt betalen we verschillende tarieven voor de energiebelasting. De belasting op stroom is zelfs verlaagd. Voor stroom betalen we €0.098 eurocent per kWh bij een verbruik tot en met 10.000 kWh per jaar. Voor gas is dit €0.20 eurocent per kubieke meter bij een verbruik tot en met 5.000 m3 per jaar. Dat scheelt dus nogal wat en dat zou moeten leiden tot besparen. Want bijna €0.30 eurocent per kubieke meter is best wel veel geld. Want de energierekening bestaat uit meerdere componenten. Bespaar extra door ook elk jaar uw energiekosten te herzien. Stap over naar de goedkoopste energieleverancier, dan zult u nog meer voordeel behalen.

 

8.2/10 - (66 stemmen)

Plaats een reactie