Energiekosten

Soms kunnen de energiekosten een beetje tegenvallen, maar soms valt het ook mee. Na een strenge winter merken we vaak dat we meer energie hebben verbruikt. De energiekosten kunnen dan flink oplopen. Een strenge winter is echter niet de enige factor. Ook uw type woning, de mate van isolatie en uw stookgedrag zijn factoren. Daarnaast speelt het aantal gezinsleden ook nog mee in het energieplaatje. Wilt u graag meer weten over de energiekosten? Op deze pagina treft u een uitgebreide omschrijving.

Gemiddelde energiekosten per maand

Gemiddeld verbruikt een Nederlands huishouden op jaarbasis 1.525 kubieke meter aardgas en 3.340 kWh stroom. Dat is een flinke kostenpost van zo’n 1.800 euro per jaar. Dat komt daarmee neer op zo’n 155 euro per maand. De energiekosten kunnen per huishouden echter flink variëren, want dit heeft namelijk ook te maken met het type woning en het aantal bewoners.

Hoe meer mensen er in een woning wonen, hoe hoger de energierekening ook is. Hoe groter de woning is, hoe hoger het gasverbruik vaak ook is. Ook de mate van isolatie speelt natuurlijk een rol. Ontsnapt er veel warmte uit uw woning, omdat uw woning niet goed geïsoleerd is? Dan resulteert dit natuurlijk ook weer in hogere energiekosten. Voor het gemak zetten wij de kosten per woning en inwoner voor u op een rij.

Type woning 1 bewoner 2 bewoners 3 bewoners 4 bewoners 5 bewoners 6 bewoners
Flat € 98,83 € 121,40 € 135,70 € 145,80 € 156,30 € 165,85
Tussenwoning € 107,85 € 140,40 € 154,70 € 164,80 € 169,30 € 179,85
Hoekwoning € 131,85 € 154,40 € 168,70 € 178,80 € 190,30 € 199,85
2-onder-1-kap € 145,85 € 169,40 € 183,70 € 193,80 € 205,30 € 214,85
Vrijstaand € 176,85 € 199,40 € 213,70 € 223,80 € 235,30 € 244,85
Gemiddeld € 123,85 € 146,40 € 160,70 € 170,80 € 182,30 € 191,85

Gemiddelde energiekosten voor elektriciteit

Gemiddeld verbruikt een gezin op jaarbasis 3.340 kWh stroom. Echter speelt het aantal gezinsleden hier een belangrijke rol in. Immers: als veel mensen in uw woning gebruikmaken van de televisie op een eigen kamer, stijgt het energieverbruik. Als iemand op zijn slaapkamer ook nog eens een extra koelkastje heeft, betekent dat ook een forse verhoging. Bovendien spelen ook de elektronische apparaten hierin een rol. Zijn deze voorzien van A+ energielabels of zijn dit niet-energiezuinige apparaten? Raadpleeg de onderstaande tabel voor het landelijk gemiddelde in Nederland:

Aantal bewoners Gemiddeld energieverbruik (kWh stroom) Maandelijkse kosten
1 1.840 € 22,00
2 2.930 € 40,00
3 3.590 € 51,00
4 4.040 € 58,00
5 4.520 € 66,00
6 4.830 € 71,00
Gemiddeld 2.910 € 40,00

Gemiddelde energiekosten voor gas

De mate van het gasverbruik heeft een grote invloed op de energiekosten. Vooral gedurende de koudere maanden kan het gasverbruik erg stijgen, waardoor de energierekening vanzelfsprekend ook de lucht inschiet. Uiteraard kunt u op meerdere manieren besparen en daarvoor kunt u onder andere onze 101 tips om energie te besparen lezen. Hieronder volgt een overzicht van de gemiddelde energiekosten per huishouden per maand:

Type woning Gemiddeld gasverbruik (m3 gas) Maandelijkse kosten
Flat 940 € 67,00
Tussenwoning 1.300 € 86,00
Hoekwoning 1.570 € 100,00
2-onder-1-kap 1.860 € 115,00
Vrijstaand 2.430 € 145,00
Gemiddeld 1.410 € 92,00

Opbouw energiekosten op maandbasis

De gemiddelde kosten voor het gasverbruik zijn, zoals u kunt aflezen in de bovenstaande tabellen, hoger dan de gemiddelde energiekosten voor stroom. Naast deze kostenposten betaalt u natuurlijk ook nog verschillende andere kosten. Zo dient u ook vaste leveringskosten en netbeheerkosten te betalen. Ook de overheid heft btw, ODE (Opslag Duurzame Energie) en energiebelasting. In 2019 is de overheid meer belasting gaan heffen op energie.

Energiekosten in 2019 zijn hoger dan in 2018

De energiekosten in 2019 zijn fors hoger dan in 2018. Dat heeft er onder andere mee te maken dat de overheid meer belastingen is gaan heffen. De overheid wil Nederland graag verduurzamen en daar is geld voor nodig. Aangezien u meer gaat betalen voor uw energierekening, kan het dus ook zeker lonen om weer eens de overstap te maken. Daarmee blijft u altijd klant bij de goedkoopste energiemaatschappij en zijn de kosten voor de energierekening hopelijk nog te overzien.

Hoe kan ik mijn energiekosten verlagen?

Wilt u graag uw energiekosten verlagen? Dan zijn er natuurlijk meerdere bespaarmethodes. Zo kunt u onder andere uw woning beter isoleren, kunt u kiezen voor zuinige elektronische apparaten en kunt u iets minder lang onder de douche staan. Wij hebben maar liefst 101 tips geschreven waarmee u energie kunt besparen. Aan de hand van deze tips bespaart u eenvoudig en snel op uw energiekosten. Hieronder volgt direct een belangrijke tip, want met een overstap kunt u namelijk ook ontzettend veel geld besparen.

Energie vergelijken en besparen

Wilt u graag minder kwijt zijn aan energiekosten? U kunt uw energiekosten ook verlagen door simpelweg jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Daarvoor kunt u uiteraard onze onafhankelijke energievergelijker raadplegen. In het handige overzicht treft u alle energieleveranciers en kunt u zodoende gemakkelijk vergelijken welke aanbieder het beste bij u past.

> Start hier direct met energie vergelijken

Voer uw postcode + huisnummer en verbruik in

Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik kunt u eenvoudig en snel uw jaarlijkse energiekosten berekenen. Via de onafhankelijke berekening kunt u inzien wat u betaalt bij een bepaalde energiemaatschappij. Staat er een voordelige keuze bij? Dan kunt u uw energiecontract gemakkelijk en snel aanvragen via de knop aanvragen. Het totale aanvraagproces duurt nog geen vijf minuten.

Kies voor een jaarcontract

Wilt u graag kiezen voor lage energiekosten? Dan is een jaarcontract in de regel vaak het voordeligste. Hierbij ontvangt u namelijk meestal een hoge welkomstkorting, waarbij u de energiekosten flink omlaag kunt krijgen. Uiteraard kunt u ook kiezen voor een langer energiecontract, maar het is raadzaam om te berekenen wat bij u past. U heeft keuze uit talloze energie aanbiedingen en de voordeligste pakketten betreffen vaak de eenjarige contracten.

Wel of geen duurzame energie?

U kunt uw energiekosten berekenen op basis van duurzame energie, maar ook kunt u natuurlijk kiezen voor niet-duurzame energie. Duurzame stroom is natuurlijk een populair onderwerp op dit moment. In het vergelijkingssysteem kunt u zelf filteren op duurzaamheid. Zo kunt u onder andere kiezen voor alleen duurzame leveranciers, stroom van windmolens, stroom van zonnepanelen en kunt u kiezen voor alle groene stroom uit Nederland. De energiekosten voor duurzame stroom hoeven niet duurder te zijn. Vergelijk daarom gerust en ga na of duurzame stroom iets voor u is.

CO2-gecompenseerd

Voor CO2-gecompenseerd gas worden de energiekosten echter wel iets hoger. De energieleverancier koopt namelijk certificaten in, waarmee de CO2-uitstoot wordt gecompenseerd. Zo worden er bijvoorbeeld nieuwe bomen aangeplant. Vaak kunt u zelf een project kiezen waarin u graag wilt investeren. CO2-gecompenseerd gas is wel altijd tegen meerprijs, wat betekent dat u dus hogere energiekosten heeft. Bij een strenge winter kan dat dus oplopen.

Gratis overstapservice

Als u wilt overstappen van energieleverancier, profiteert u altijd van de gratis overstapservice energie. Dat houdt in dat u alleen maar uw energiekosten hoeft te berekenen, uw gegevens hoeft in te voeren en de rest wordt vervolgens voor u geregeld. Zo hoeft u uw oude energiecontract dus ook niet op te zeggen. U heeft daarmee maar weinig werk aan uw overstap en de besparing is enorm. Mogelijk moet u nog wel uw meterstanden doorgeven. Indien dat het geval is, ontvangt u daarvan een bericht van uw energieleverancier. De meterstanden zijn nodig voor de eindafrekening (oude energieleverancier) en de vaststelling van de termijnbedragen (nieuwe energieleverancier).

14 dagen bedenktijd

Als u uw bevestiging heeft ontvangen, heeft u altijd nog 14 dagen bedenktijd. Bedenkt u zich nadien toch nog? Dan kunt u uw contract nog kosteloos annuleren. U hoeft hierbij geen reden op te geven. Wilt u simpelweg annuleren, omdat een andere aanbieder u nóg lagere energiekosten in rekening brengt? Annuleer dan via de website van de energieleverancier. Vraag wel altijd om een bevestiging, zodat beide partijen zeker weten dat het contract is opgezegd.

Onafhankelijk uw energiekosten berekenen en overstappen

Via onze website kunt u uiteraard vrijblijvend en onafhankelijk uw energiekosten berekenen. Wij zetten de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan, zodat u nooit te veel betaalt voor uw energierekening. Dit wordt immers berekend op uw persoonlijke verbruik en uw woonadres, waardoor de berekening altijd keurig klopt. Energievergelijker.com is én blijft altijd onafhankelijk.

Vragen over uw energiekosten?

Heeft u nog vragen over uw energiekosten? Of heeft u vragen over onze website? Dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 09.00 tot en met 17.00 uur en uiteraard helpen wij u dan graag. Stuur uw vragen en eventuele opmerkingen bij voorkeur zo specifiek mogelijk door, zodat wij u ook zo uitgebreid mogelijk kunnen helpen.