Energielabels

Tegenwoordig zijn vrijwel alle elektronische apparaten voorzien van energielabels. Deze labels geven aan hoe energiezuinig het apparaat is. Als u wilt besparen op uw energierekening, is het dus erg belangrijk dat u goed let op het energielabel als u een nieuw elektronisch apparaat koopt. In dit artikel vertellen wij u graag meer over de energielabels.

Welke elektronische apparaten zijn voorzien van energielabels?

Verscheidene elektronische apparaten zijn, sinds 2011, voorzien van energielabels. In het jaar 2011 werd het namelijk verplicht voor fabrikanten om een energielabel te vermelden. De volgende apparaten zijn altijd voorzien van een energielabel in de winkel:

  • Koelkasten;
  • Vriezers;
  • Wasmachines;
  • Vaatwassers.

Hoe werkt een energielabel voor elektronische apparaten?

Een energielabel krijgt een letter toegekend: A tot en met G. A is het meest energiezuinig en G is het minst energiezuinig. U doet er dus goed aan om geen elektronische apparaten te kopen met een energielabel G! Binnen energielabel A zijn echter ook nog weer verschillen. Zo zijn er ook elektronische apparaten met energielabel A+ of A+++. De meeste energiezuinige elektronica is vaak iets duurder, maar op lange termijn kunt u dat weer ‘terugverdienen’ op uw energierekening.

Zijn energielabels betrouwbaar?

Wellicht zult u zich nu afvragen: zijn energielabels betrouwbaar? Want, wie zijn het eigenlijk die de labels toekennen aan de elektronische apparaten? Doen de fabrikanten dit of wordt dit getest door een externe partij? Hiervoor vinden standaard metingen plaats. Verschillende apparaten van hetzelfde type elektronica worden met elkaar vergeleken. Zo worden bijvoorbeeld wasmachines getest op wasbeurten (vol en halfvol en op verschillende temperaturen). De fabrikant voert deze metingen echter wel zelf uit. De verkoper plakt het label uiteindelijk op het apparaat in de winkel.

Energielabels voor woningen

Tegenwoordig bestaan er ook energielabels voor woningen. In bepaalde gevallen dient u uw woning verplicht te voorzien van een dergelijk energielabel. Dat is het geval wanneer u uw woning wilt verkopen of verhuren. Een energielabel is helaas niet gratis: daarvoor zult u een gecertificeerde adviseur moeten raadplegen. Op basis van verschillende tests en duurzame regelen bepaalt de expert uw energielabel. De prijzen voor het aanvragen van een energielabel kan echter flink van elkaar verschillen. Daarom is het raadzaam om meerdere offertes op te vragen.

Energielabels voor woningen kunnen echter ook zijn voordelen hebben. Natuurlijk kost het eenmalig geld, maar met een gunstig energielabel kunt u uw woning ook verkopen tegen een goede prijs. Als u uw woning wilt verhuren, kunt u een hogere huurprijs vragen. De kosten voor een energielabel varieert tussen de 150 en 200 euro.

8.4/10 - (68 stemmen)

Plaats een reactie