Collectieve energie inkoop

Collectieve energie inkoopEen collectieve energie inkoop: dat klinkt natuurlijk allemaal erg gunstig. Het gedachtegoed hierachter is: ‘hoe meer mensen er mee doen, hoe hoger de korting is’. In sommige gevallen kan een collectieve energie inkoop handig zijn, maar dat is niet altijd verstandig. Er zijn verscheidene collectieven die dit organiseren: het Energiecollectief, de ANWB, Vereniging Eigen huis, Sloop de Crisis en de Consumentenbond. Ook zijn er nog verscheidene kleinere organisaties die dit aanbieden. Hoe werkt een collectieve energie inkoop? En wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel bieden wij een handig overzicht.

Wat is collectieve energie inkoop?

Collectieve energie inkoop houdt simpelweg in dat er energie wordt ingekocht met een grote groep mensen. Dat kan verscheidene voordelen bieden, maar het kan ook zeker een aantal nadelen bieden. Het is daarom erg belangrijk om de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Uiteindelijk kunt u dan zelf bepalen of dit iets voor u is.

Hoe werkt een collectieve energie inkoop?

Een collectieve energie inkoop werkt vrij eenvoudig. U meldt zich aan bij een van de genoemde organisaties. U hoeft alleen maar wat (persoonlijke) informatie achter te laten. Nadat het collectief gesloten wordt, kan er een deal worden gesloten met een energieleverancier. De energieleverancier die het laagste bod uitbrengt, wint. U kunt dit aanbod dan accepteren of weigeren. Indien u het aanbod accepteert, zult u overstappen van energieleverancier. Uiteraard stapt u dan over naar de energieleverancier die het bod gewonnen heeft.

Voordelen collectieve energie inkoop

Collectieve energie inkoop kent meerdere voordelen. Voor het gemak zetten wij de voordelen voor u op een rij:

  • Collectieve energie inkoop kan resulteren in een hoge korting, omdat energieleveranciers natuurlijk graag een grote groep nieuwe klanten wil;
  • Hoe meer mensen er mee doen aan het energiecollectief, hoe hoger de korting ook kan worden;
  • De energieleverancier die de beste prijs biedt, wint;
  • Deelnemers kunnen uiteindelijk zelf besluiten of zij wel of niet overstappen. Daarmee is het dus vrijblijvend inschrijven;
  • Geen verplichtingen.

Nadelen collectieve energie inkoop

De collectieve energie inkoop kent simpelweg ook een aantal nadelen. Zo worden er vaak veel kosten gemaakt voor de promotie van een dergelijke actie. Dat geldt natuurlijk niet voor alle organisaties, maar het komt in de regel veel voor. Het energieproduct kan daardoor ook duurder worden, omdat de organisatie ook een stukje wil verdienen. Andere nadelen zijn:

  • Er wordt gekeken naar een gemiddelde prijs en niet naar uw persoonlijke verbruik;
  • Er wordt vaak geen onderscheid gemaakt tussen de gas- en stroomprijs. Hierbij wordt simpelweg gerekend met een gemiddelde. Als u juist veel meer gas verbruikt, kan het al gauw zijn dat de energiedeal helemaal niet interessant is voor u;
  • Niet alle energieleveranciers doen mee aan de collectieve energie inkoop. Er wordt dus niet echt ‘gevochten’ voor de laagste prijs, waardoor het dus kan uitkomen op een vrij normale energieprijs;
  • Soms dient u lid te zijn van een bepaalde organisatie en daar zitten dan vaak kosten aan verbonden.

Collectie energie inkoop: wel of niet deelnemen?

U kunt natuurlijk geheel zelf bepalen of u meedoet aan de collectieve energie inkoop. Het voordeel is natuurlijk dat dit geheel vrijblijvend is. Als u uiteindelijk niet wilt overstappen van energieleverancier, hoeft u dat dus ook niet te doen.

Vergelijk zelf online

U kunt natuurlijk ook zelf online vergelijken en zodoende op zoek gaan naar de beste deal. Immers kunt u dan op basis van uw eigen energieverbruik een goede berekening maken. Daarvoor kunt u energie vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Uiteraard kunt u hier wél uw postcode + huisnummer en energieverbruik invoeren. Op basis daarvan staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan. Wellicht is dit in uw geval een nóg voordeligere keuze. Uiteraard berekent u dit zelf snel en eenvoudig.