Energieliberalisering

Met de energieliberalisering in 2004 brak er voor ons een nieuw tijdperk aan. Niet meer vastzitten aan één en dezelfde energieleverancier. Nee we mogen sindsdien elk jaar overstappen. Daartoe moeten we wel contractvrij zijn. Kies pas een nieuwe energieleverancier als uw contract zo goed als verlopen is. U mag wel een paar weken van tevoren overstappen. Zo overlapt u de einddatum van uw huidige energiecontract. De administratieve verwerking van de overstap duurt namelijk een paar weken. En hoeft u daardoor nooit zonder energie en gas te zitten.

De Europese Unie was en is pro Energieliberalisering

De energieliberalisering is tot stand gekomen dankzij de Europese Unie. Zij waren voor een consumentenmarkt waarin er vrij verkeer van handel van goederen is. Daar valt dus ook uw energiecontract onder. De energiemarkt bestond in een andere vorm voor 2001. Toen lagen de rechten echt bij de energiebedrijven. En veel waren er toen niet. Zij kregen een provincie of meer toegewezen aan wie zij de levering verzorgden. Elke maand viel de energienota netjes op de mat en wij betaalden die gewoon. Besloot het energiebedrijf de energiekosten te verhogen? Dan hadden wij geen andere keuze dan daar in mee te gaan. Een ander energiebedrijf kiezen was er toen niet bij.

Consumenten krijgen vrije keuze in energiebedrijf

Huishoudens moesten meer keuzevrijheid krijgen vond de overheid. En een gezonde concurrentiestrijd tussen de bestaande energiebedrijven was ook niet verkeerd. Dat zou alleen maar beter blijken te zijn. En dat is ook zo. Want sindsdien hebben we niet alleen maar de keuze voor Nuon of Essent maar zijn er ontiegelijk veel energiebedrijven bijgekomen. Allemaal willen zij graag nieuwe klandizie aantrekken. En dit doen ze dan door scherpe energiedeals te bieden. Vind de consument het tijd om over te stappen als het energiecontract verloopt? Dan kan dat dus gewoon. Het dwong energiebedrijven tevens orde op zaken te stellen. Energiebedrijven kampten vroeger met een rommeltje in de administratie. Waardoor klanten steeds meer begonnen te klagen.

Pak die honderden euro’s voordeel per jaar

Maar goed ze konden voor de energieliberalisering niets anders dan blijven. En nu dat niet meer zo is, moet het energiebedrijf beter zijn best doen. De administratie dient sowieso op orde te zijn. Maar een goede klachtenafhandeling is ook gewenst. Een energiebedrijf komt er niet zomaar mee weg om klanten in de kou te laten staan. Want dan treedt de ACM wel op. Veel ouderen vinden het nog steeds lastig om over te stappen. Zij zijn nog erg traditioneel ingesteld. Toch moeten ze juist hun voordeel halen uit de energieliberalisering. Want daarmee verlagen ze hun maandelijkse vaste lasten aan het energiebedrijf. Per jaar zal dat een voordeel opleveren van minstens €350. Dit geld zou niemand moeten laten liggen jong of oud!

Maak er dus een vaste gewoonte van om over te stappen. Elk jaar weer wachten er vele kortingen op u om geïncasseerd te worden. En nu u weet dat u uw vaste lasten kunt drukken ermee moet dit de doorslag geven om te starten met energie vergelijken. Het gehele overstapproces is gratis na het verlopen van uw energiecontract en duurt ook maar enkele minuten. Waag eens een gokje en zie wat het u kan opleveren. Succes verzekerd zeggen wij.

 

8.7/10 - (61 stemmen)

Plaats een reactie