Energiemeter

In de meterkast bevinden zich de energiemeter en de gasmeter. De energiemeter registreert ons energieverbruik per kilowattuur. Maar er zijn ook losse energiemeters verkrijgbaar. Met deze energiemeter kunt u het energieverbruik per elektrisch apparaat meten. Zo ziet u direct of u hier met een energieslurper te maken heeft. Als uw energieleverancier u eentje aanbiedt dan hoeft u deze niet aan te nemen. De kosten kunnen dan hoger zijn. Een simpele energiemeter kunt u ook in de winkel aanschaffen.

De energiemeter in uw meterkast houdt uw meterstanden bij

Spreken we over de energiemeter in de meterkast? Dan houden we deze meterstanden goed bij. Aan het eind van het jaar kunt u deze meterstanden dan doorgeven. Heeft de netbeheerder de slimme meter al geplaatst? Dan hoeft u in de meeste gevallen niets meer door te geven. Alleen als u zelf gekozen heeft de slimme meter op afstand uit te schakelen. Dan heeft u nog altijd de verantwoordelijkheid in het doorgeven van de meterstanden.

Controleer de opgegeven meterstanden goed

Zijn de meterstanden eenmaal doorgegeven? Dan maakt de energieleverancier de jaarafrekening op. Daarop ziet u of u moet bijbetalen of niet. En in het gunstige geval ziet u daar ook of u geld terug krijgt. Bij de slimme meter hoeft u zelf niks meer te doen. De energieleverancier kan deze van afstand al overnemen. Toch is het niet onverstandig om zelf ook een foto te maken van de meterstanden. Dit om fouten te voorkomen. U hoeft niet klakkeloos de informatie aan te nemen. Toch controleren de meeste huishoudens het niet. Krijgen zij een afrekening dan betalen zij deze gewoon.

Een energiemeter om het verbruik per apparaat te meten

Als blijkt dat u meer dan normaal heeft verbruikt het afgelopen jaar, dan is het raadzaam om te bekijken wat daar de oorzaak van is. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat uw koelkast mankementen vertoond waardoor deze meer energie heeft verbruikt. Ook bij andere apparatuur kan dit het geval zijn. Wist u dat als de rubbertjes van de koelkast deur versleten zijn dat uw koelkast meer verbruikt? Een energiemeter in de winkel kopen die het verbruik per apparaat meet kan dan behulpzaam zijn. U kunt zelfs uw gloeilampen testen. De duurste energiemeter hoeft niet de beste te zijn, maar voor de goedkoopste te gaan is ook niet aan te raden. Doe even goed onderzoek op internet en lees reviews over de energiemeters. Zo ziet u waar men het meeste baat bij heeft.

Als u een defect of mankement op heeft gespoord is het beter om dit apparaat te vervangen. De nieuwe types koelkast, wasmachine, wasdroger en vaatwasser zijn veel zuiniger. Zij verbruiken dus wel de helft minder aan energie. Daar vaart uw energierekening dus ook bij. Het is even een investering maar deze verdiend zich snel weer terug. U wilt ook niet steeds teveel hoeven betalen omdat uw apparatuur teveel verbruikt. Dat is eeuwig zonde en daarbij ook niet goed voor het milieu.

8.5/10 - (62 stemmen)

Plaats een reactie