Energieprijzen

Bent u benieuwd naar de actuele energieprijzen van alle energieleveranciers in Nederland? Dan kunt u onze energievergelijker raadplegen. In het overzicht zijn alle actuele prijzen van dit moment bijgewerkt. Uiteraard werken wij dit ook iedere dag weer bij, zodat u precies weet wat u kwijt bent bij een bepaalde energieleverancier. Wilt u graag profiteren van een van de onderstaande energie aanbiedingen? Bereken de energieprijzen dan op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik en stap gratis over van energieleverancier.

Opbouw van de energieprijzen

De energieprijzen zijn gebaseerd op meerdere elementen. Helaas betaalt u niet alleen voor de levering van stroom en gas, maar dient u ook nog vaste leveringskosten, opslag duurzame energie (ODE), energiebelasting, btw en netbeheerkosten te betalen. Deze zaken verzorgen samen de energieprijzen. De variabele kosten worden gebaseerd op uw energieverbruik: hoe meer u verbruikt, hoe meer u daar dus ook van betaalt. Daarom is het dus erg fijn als u kiest voor een partij die scherpe prijzen bieden. Als u wilt, kunt u daarom energie vergelijken en kijken of er een betere deal voor u is.

Energieprijzen op basis van kWh stroom

De energieprijzen voor stroom worden gebaseerd op een eenheid kWh (kilowattuur). Ieder elektronisch apparaat verbruikt een bepaald vermogen als deze aanstaat. Dat staat omschreven op het apparaat zelf. Het is dus ook raadzaam om te kijken naar de energielabels als u nieuwe elektronische apparaten wilt kopen. Wilt u graag besparen op uw stroomrekening? Dan kunt u hier stroomprijzen vergelijken en overstappen naar de goedkoopste stroomleverancier.

Energieprijzen op basis van m3 gas

De energieprijzen voor gas worden gebaseerd op een kubieke meter. Een kubieke meter is simpel 1x1x1 meter groot. Het gasverbruik is sterk afhankelijk van uw woning, uw stookgedrag en de mate van isolatie. Wilt u graag besparen op uw gasrekening? Dan kunt u hier de gasprijzen vergelijken en overstappen naar de goedkoopste gasleverancier.

Overige factoren welke invloed hebben op de uiteindelijke energieprijzen

Er zijn echter ook nog een aantal andere factoren die invloed hebben op de energieprijzen. Zo speelt de prijs van olie ook een rol in de uiteindelijke energieprijs. Zodra olie goedkoper is, zullen de energieprijzen ook zakken.

Vaste en variabele energieprijzen

In het energieland bestaan er twee verschillende energieprijzen: vaste en variabele tarieven. Indien u kiest voor een vast contract, profiteert u van vaste energieprijzen. Bij variabele contracten, ook wel bekend als modelcontracten of direct opzegbare contracten, betaalt u een variabel energietarief. Deze variabele energieprijzen kunnen halfjaarlijkse wijzigen: op 1 januari en 1 juli. Het is raadzaam om te kiezen voor een vast contract, zodat u ook ieder jaar weer kunt profiteren van scherpe vaste tarieven én een leuke welkomstkorting.

Dag- en nachttarief

Er bestaat bovendien ook nog een verschil tussen de energieprijzen gedurende overdag en ’s nachts, indien u beschikt over een dubbele meter. Bij een dubbele meter worden namelijk meerdere energieprijzen gehanteerd: een daltarief en een normaal tarief. Het daltarief is goedkoper en gaat in om 21.00 of 23.00 uur (afhankelijk van de netbeheerder) en eindigt om 07.00 uur op doordeweekse dagen. Ook in de weekenden en op nationale feestdagen betaalt u dit goedkopere tarief. Op alle overige uren betaalt u het normale tarief, wat iets duurder is dan het enkeltarief.

Goedkopere energieprijzen?

Wilt u graag profiteren van goedkopere energieprijzen? Dan kunt u gemakkelijk energie vergelijken via ons vergelijkingssysteem. U kunt gedurende het hele jaar profiteren van scherpe energie aanbiedingen voor de beste deal. Op basis van uw postcode, huisnummer en verbruik berekent u bovendien eenvoudig en snel wat uw jaarlijkse kosten zijn. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan.

Energieprijzen vergelijken van energieleveranciers

Als u beschikt over een contract met onbepaalde looptijd, kan het best weleens lonen om de prijzen eens naast elkaar te zetten. Energieprijzen vergelijken en overstappen kan namelijk op het moment dat u beschikt over een contract met onbepaalde looptijd. U kunt ook nog eens gratis overstappen van energieleverancier en daarmee tot wel 450 euro op jaarbasis besparen. Ook wanneer uw contract binnen twee maanden afloopt, heeft u de mogelijkheid om de overstap te maken.

Optioneel: Gebruikmaken van de filteropties

Als u de energieprijzen vergelijken gaat, heeft u de mogelijkheid om te filteren op verschillende opties. Zo kunt u er onder andere voor kiezen om te filteren op duurzaamheid, contractperiodes, energieprijzen (vast of variabel) of op aanbieders. Deze filters zijn allemaal optioneel: u hoeft hier dus niets in te vullen, maar het kan wel. Dit kan uw zoektocht naar de goedkoopste energiemaatschappij mogelijk vereenvoudigen. Hieronder leest u meer over de verschillende filteropties.

Duurzame energieprijzen in het overzicht?

Wilt u alleen de duurzame energieprijzen zien in het overzicht? Dan behoort dat ook tot de mogelijkheden. U kunt namelijk gemakkelijk fileren op duurzaamheid. Zo kunt u onder andere filteren op alleen duurzame energieleveranciers, stroom van windmolens, stroom van zonnepanelen of alle groene stroom uit Nederland. Kiest u voor een duurzamer Nederland? Controleer dan de duurzaamheidsscores en kies voor een aanbieder die bij u past. Bekijk hier wie de groenste energieleverancier van dit moment is.

Compenseert u de CO2-uitstoot van aardgas?

Sinds een aantal jaren heeft u de mogelijkheid om de CO2-uitstoot van aardgas te compenseren. Daarvoor kunt u namelijk CO2-gecompenseerd gas afnemen. Hierbij wordt de CO2-uitstoot elders ter wereld namelijk gecompenseerd. Zo kunt u zelf kiezen in welk duurzaam project u wilt investeren. Dat kan verschillen per energieleverancier en CO2-gecompenseerd gas is altijd tegen meerprijs. Bij de meeste energieleveranciers is dit optioneel. Niet iedere energieleverancier biedt overigens CO2-gecompenseerd gas.

Energieprijzen op basis van een contractperiode

De energieprijzen kunnen per contract verschillen. Zo zijn de prijzen bij meerjarige contracten vaak iets lager, maar zijn de welkomstpremies dan ook veel minder hoog. Vanwege de lagere korting kunt u daarom toch vaak beter kiezen voor eenjarig contract. Door uw postcode + huisnummer en energieverbruik in te voeren staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan. Vaak is dat, zoals gezegd, een eenjarig contract.

Filteren op bepaalde energiemaatschappijen

Als u de energieprijzen vergelijken gaat, heeft u ook de mogelijkheid om te filteren op bepaalde energiemaatschappijen. Dat hoeft natuurlijk niet, maar het kan handig zijn als u bepaalde energieleveranciers wilt ‘vermijden’.

Gratis overstappen met slechts enkele klikken op de knop

Via onze website kunt u uiteraard gratis overstappen. Sterker nog: middels de gratis overstapservice energie hoeft u hier vrijwel niets voor te doen. U hoeft namelijk alleen maar uw gegevens in te voeren tijdens uw contractaanvraag en de rest wordt voor u geregeld. Zo hoeft u bijvoorbeeld geen vervelende opzegbrieven te schrijven en hoeft u ook niet bang te zijn dat u zonder energie komt te zitten.

Moet ik mijn meterstanden nog doorgeven?

In sommige gevallen zult u uw meterstanden nog moeten doorgeven. Dat hoeft niet altijd, want als u beschikt over een slimme meter is dat vaak niet nodig. U ontvangt vanzelf bericht van uw nieuwe energieleverancier of dit wel of niet nodig is.

Houd rekening met de kredietcheck

Als u klant wordt bij een nieuwe energieleverancier wordt er vrijwel door iedere energieleverancier een kredietwaardigheidscheck uitgevoerd. Dat houdt in dat er gekeken wordt naar uw betaalverleden. Heeft u in het verleden geen betaalproblemen gehad? Dan betaalt u geen waarborgsom. Is dat wel geval? Dan betekent dit dat u mogelijk een waarborgsom moet betalen. U ontvangt deze waarborgsom weer terug indien u uw maandelijkse termijnbedragen voor een bepaalde periode voldoet.

Vragen over de energieprijzen of over het overstappen?

Heeft u nog vragen over de energieprijzen? Of heeft u vragen over overstappen van energieleverancier? Dan helpen wij u uiteraard graag. Daarvoor kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier. Onze klantenservice is iedere werkdag bereikbaar van 09.00 tot en met 17.00 uur.