Energierekening is hoger ondanks lagere tarieven

De energierekening is hoger ondanks lagere tarieven dat klopt. Want ook al verlaagt een energieleverancier zijn tarieven, de energiebelasting en andere opslagen gooien roet in het eten. Er wordt dan wel geschreven over het feit dat de koopkracht hoger is, maar in werkelijkheid ligt dat anders. U kunt zelf heel goed uw energiekosten monitoren alleen op die manier kunt u besparen. Natuurlijk kunt u ook besparen door over te stappen. Maar dat houdt niet in dat als een energieleverancier de tarieven verlaagt dat uw voorschotbedrag daarbij vaart. Daar is toch echt een goede energievergelijking voor nodig.

Energierekening is hoger ondanks lagere tarieven

Eneco heeft de tarieven voor energie verlaagd, maar die tarieven lagen in het verleden al een stukje hoger. Dus om daar nu massaal voor te gaan kiezen is niet verstandig. Blijf dus rekening houden met uw eigen gedrag ten opzichte van het energieverbruik. Want dat is iets waar u wel vat op heeft. Als u enkel uitgaat van verlaagde tarieven dan hoeft het niet zo te zijn dat u echt minder gaat betalen. Pak de oorzaak dus eerst thuis aan. En dat schrijven we wel vaker: het begint met energie besparen. We kunnen bijvoorbeeld heel veel gaan trainen in de sportschool maar als we ons eetgedrag niet aanpassen dan verliezen we ook geen gewicht. Dit geldt dus ook voor energie besparen. Pak de oorzaak aan en de rest volgt vanzelf.

Overheid pakt grootste deel van energierekening

De oorzaak van de steeds maar stijgende energiekosten ligt dus grotendeels aan de overheid. Zij willen binnen afzienbare tijd consumenten stimuleren meer gebruik te maken van duurzame energie. Want duurzame energie heeft de toekomst. In 2050 wat voor ons nog ver weg lijkt moeten we energieneutraal zijn. Zoals het nu staat lukt dat dus nog niet. Er moet nog veel gebeuren willen wij leven in een schoon klimaat. Er worden allerlei pilots getest en er wordt ontzettend veel geïnvesteerd in duurzame energie. De burger zelf zal ook meer moeten gaan investeren in de eigen woning bijvoorbeeld. En met de huidige aardbevingen rondom Groningen zullen we sneller van het aardgas af moeten. Daartoe moeten maatregelen worden genomen. De omwonenden in  het aardbeving gebied ervaren enorme schade en daaruit voortvloeiende problemen.

Welke duurzame energie vorm is dan wel goed?

Ook wordt er nog enorm kritiek geleverd op biomassa. Velen vinden dit niet echt duurzaam. De beste bronnen voor duurzame energie komen nog altijd van de zon en de wind. U kunt als consument dus gerust kiezen voor windenergie mits deze lokaal is opgewekt. Eigenlijk valt voor elke vorm van duurzame energie wel iets te zeggen, maar de herkomst is het belangrijkst. Critici letten bijvoorbeeld ook op hoe energie daadwerkelijk wordt opgewekt. Biomassa stoken is volgens velen slecht voor het klimaat. Er wordt vaak hardop gevraagd of de CO2 uitstoot wel voldoende wordt gereduceerd hiermee. En dat kan een punt van zorg zijn. Ook de mate waarin er nieuwe bosbeplanting ervoor in de plaats komt is van belang.

Eerst thuis beginnen met besparen

Wilt u dus zo duurzaam mogelijk inzetten? Dan gaat u in eerste instantie aan de slag met uw eigen verbruik. Gas verbruiken veroorzaakt ook CO2 uitstoot net als energie verbruiken. Maar goed we halen gas hier aan omdat dit ook meteen het duurste onderdeel van onze energiekosten zijn. Beperk uw gasverbruik dus. En dat kan natuurlijk prima door direct korter te gaan douchen. Heeft u behoefte om de woning te verwarmen. Doe dit dan bedachtzamer. Dat betekent dus dat u de verwarming een graad lager zet. En u hoeft de verwarming ook niet lang aan te zetten. Hiermee kunt u al veel resultaat boeken. Minderen met gas resulteert natuurlijk ook in een lagere energierekening. In een jaar tijd kunt u dan €150 besparen. Dit is een gemiddeld bekeken bedrag. Gaat u nog intensiever aan de slag dan kan dit bedrag oplopen naar veel meer.

Overstappen voor nog meer besparing

Overstappen tot slot is ook een goede manier om uw energierekening te verlagen. Daarom schreven we in het begin dat een energievergelijking maken de beste manier is. Door het invullen van een aantal gegevens leert u snel wie de goedkoopste energieleverancier is. Hiermee kunt u de energierekening vervolgens ook verlagen met zo’n €250 per jaar. De grootste noodzaak ligt hem dus in het besparen op energie en gas.

Dus ondanks dat de energierekening hoger is ondanks lagere tarieven kunt u er zelf genoeg aan doen. Toegegeven de overheid legt ons steeds meer beperkingen op. En dan vooral in de vorm van hogere belastingen. Maar daar kunnen we zelf iets aan doen. Niet iedereen vind het fijn om nog meer te moeten besparen terwijl de kosten hoger worden. En dat is logisch, maar omdat we geen controle kunnen uitoefenen op wat de overheid ons oplegt. We kunnen zelf de touwtjes in handen nemen. Dat is in ieder geval een fijnere gedachte.

9/10 - (67 stemmen)

Plaats een reactie