Energietarieven

Wilt u graag de huidige energietarieven vergelijken? Dan kunt u dit eenvoudig en snel vergelijken met behulp van het onderstaande vergelijkingssysteem. Tweemaal per jaar worden de energietarieven bijgewerkt (op 1 januari en 1 juli). De energietarieven kunnen per leverancier flink verschillen. Het is dus ook raadzaam om een goede vergelijking te maken indien u beschikt over een contract met onbepaalde looptijd. Hieronder kunt u, met behulp van de energievergelijker, berekenen welke deal het beste bij u past. Voer hierbij altijd uw postcode + huisnummer en energieverbruik in voor een goede berekening.

Hoe zijn de energietarieven opgebouwd?

Energietarieven zijn de prijzen die u betaalt voor de levering van energie op uw woonadres. Hiervoor betaalt u verschillende kosten. Zo betaalt u niet alleen voor uw energieverbruik, maar betaalt u ook vaste leveringskosten, btw, energiebelasting, ODE (Opslag Duurzame Energie) en netbeheerkosten. Dit wordt ook allemaal omschreven om de energierekening die u thuis ontvangt. U betaalt per eenheid kWh stroom en per eenheid m3 gas. Dit wordt vervolgens vermeerderd met btw, energiebelasting en ODE. Er is wel een belastingvrije drempel, omdat de overheid energie wel als basisbehoefte ziet.

Vaste en variabele energietarieven

Er zijn twee type energietarieven: vaste en variabele energietarieven. Variabele tarieven betaalt u wanneer u een variabel energiecontract heeft. Vaste energietarieven betaalt u echter wanneer u beschikt over een vast contract. Contracten met vaste tarieven zijn vaak voordeliger, omdat de energieleverancier namelijk weet dat u voor een bepaalde periode klant blijft. Variabele contracten zijn direct opzegbaar, waardoor u ook een iets hoger bedrag betaalt per kWh stroom en per m3 gas.

Als u wilt, kunt u natuurlijk kiezen voor een jaarcontract. Ieder jaar kunt u dan overstappen en ieder jaar kunt u dan ook weer profiteren van leuke energie aanbiedingen. Zo kunt u onder andere een cadeau ontvangen of kunt u een korting krijgen op uw jaarafrekening.

Energietarieven per kWh stroom

De energietarieven per stroom worden gemeten in kWh (kilowattuur). Het vermogen van elektrische apparaten wordt ook altijd uitgedrukt in Watt. Een kilowatt staat gelijk aan 1.000 Watt. Uw stroomverbruik is afhankelijk van uw gezinssamenstelling en uw energieverbruik uiteraard. Met behulp van onze 101 tips om energie te besparen kunt u flink besparen op deze kosten. Uiteraard kan overstappen van energieleverancier ook erg gunstig zijn voor lagere energietarieven.

Energietarieven per m3 gas

Het gasverbruik wordt gemeten in kubieke meter. Een kuub is een ruimte van een meter bij een meten bij een meter. Hoeveel gas u precies verbruikt, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt de grootte van uw woning mee, maar ook uw type woning speelt mee. Woont u bijvoorbeeld in een flat of in een rijtjeswoning? Of heeft u een vrijstaand huis of een grote boerderij? En bent u een zuinige stoker en trekt u iets vaker een trui aan? Of zit u graag in uw T-shirtje in de woonkamer tijdens de winter en stookt u liever iets meer? Ook de mate van woningisolatie speelt uiteraard mee in uw gasverbruik.

Invloeden van buitenaf

Er zijn echter ook een aantal invloeden van buitenaf die meespelen in de energietarieven. Zo hebben de olieprijzen ook invloed op de uiteindelijk prijzen van stroom en gas. Lagere olieprijzen drukken de energietarieven.

Overstappen naar een aanbieder met de voordeligste energietarieven?

Heeft u het idee dat u te veel betaald? Zijn de energietarieven te hoog? Dat zou best weleens kunnen, want energiemaatschappijen rekenen namelijk hogere energietarieven indien u beschikt over een contract met onbepaalde looptijd. Daarom is dat ook een goed moment om eens een vergelijking te maken. Uiteraard kunt u zelf berekenen welke aanbieder het beste bij u past.

Wanneer kan ik energietarieven vergelijken en overstappen?

Energietarieven vergelijken en overstappen kan helaas niet op ieder moment. Daarvoor moet u namelijk beschikken over een contract met onbepaalde looptijd. Loopt uw contract binnen twee maanden af? Ook dan kunt u alvast energietarieven vergelijken en overstappen. Stapt u toch eerder over? Dan zult u mogelijk een opzegboete moeten betalen. Sommige energieleveranciers vergoeden de boete, maar dat is niet altijd zo. Daarom is het raadzaam om pas over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier wanneer u huidige contract dat toelaat.

Energietarieven vergelijken

Wilt u graag energietarieven vergelijken, omdat u graag wilt besparen? Dan is dat natuurlijk een verstandig idee. Daarvoor kunt u uiteraard onze handige energievergelijker raadplegen. Op basis van uw woonadres en uw energieverbruik berekent u eenvoudig en snel welke deal het beste bij u past. Hieronder leggen wij uitgebreid uit hoe dit werkt.

Maak gebruik van de filteropties

Als u energietarieven vergelijken gaat, heeft u de mogelijkheid om te filteren op verschillende opties. Zo kunt u onder andere aangeven of u graag duurzame energie wilt, welke contractperiode u graag wilt, of u vaste of variabele energietarieven wilt en tot slot kunt u nog filteren op bepaalde energiemaatschappijen. Hieronder leggen wij de verschillende filters graag uit.

Duurzame energie

U kunt ook filteren op duurzame energietarieven in ons vergelijkingssysteem. Wilt u graag alleen groene energieleveranciers met elkaar vergelijken? Dan heeft u de mogelijkheid om daarop te filteren. U kunt zelfs aangeven of u alleen duurzame energie uit Nederland wilt. Dit staat ook wel bekend onder de noemer oranjestroom en daarmee steunt u bedrijven in Nederland met de afname van energie. Windenergie en zonne-energie wordt namelijk ook weleens geïmporteerd uit het buitenland. Zo leveren onder andere de Scandinavische landen dit relatief goedkoop, omdat er hier namelijk een overschot bestaat. Bekijk hier wie momenteel de groenste energieleverancier is.

CO2-gecompenseerd gas

Als u graag wilt, kunt u ook kiezen voor CO2-gecompenseerd gas. Dat houdt in dat de CO2-uitstoot, welke vrijkomt bij de productie van bruikbaar aardgas, wordt gecompenseerd middels duurzame projecten. U kunt vaak zelf kiezen waarin u wilt investeren, maar wel is het belangrijk om te weten dat dit altijd tegen een meerprijs is. U betaalt voor de duurzame investering, maar wel maakt u aardgas daarmee duurzamer.

Contractduur

Als u energietarieven vergelijken gaat, heeft u keuze uit verschillende contractperiodes. Vaak zijn de energietarieven bij driejarige contracten het meest voordeligste, maar geniet u vaak wel van een minder hoge welkomstkorting. Daardoor zijn de eenjarige contracten vaak vooralsnog goedkoper. Uiteraard kunt u zelf berekenen welke aanbieder het voordeligste is. Daarom is het dus ook erg belangrijk dat u uw postcode + huisnummer en verbruik invoert voor de beste energiedeal.

Filteren op energieleveranciers

Via ons vergelijkingssysteem kunt u eenvoudig en snel filteren op verschillende energieleveranciers. Wilt u niet per se kiezen voor de aanbieder met de goedkoopste energietarieven, maar wilt u gewoonweg kiezen voor een partij die bij u past op basis van andere belangrijke punten (zoals bijvoorbeeld klantenservice)? Dan kunt u filteren op bepaalde energieleveranciers. Het is verstandig om simpelweg alle aanbieders met elkaar te vergelijken, zodat u niet per abuis de goedkoopste aanbieders weg filtert.

Gratis overstappen met slechts enkele klikken op de knop

U kunt gratis overstappen met slechts enkele klikken op de knop. U voert simpelweg uw gegevens in en de rest wordt voor u geregeld middels de gratis overstapservice energie. Hierbij is het zo dat uw oude energieleverancier uw huidige contract opzegt. Bovendien hoeft u zich ook geen zorgen te maken dat u zonder stroom en gas komt te zitten. De netbeheerder blijft namelijk gewoon uw stroom en gas leveren: ook als u midden in een overstap zit. Energietarieven vergelijken en overstappen loont daarom zeker en is nu ook gemakkelijk dan ooit.

Meterstanden doorgeven

In veel gevallen dient u op den duur wel uw meterstanden door te geven na een overstap. Dit heeft er namelijk mee te maken dat uw oude energieleverancier u graag een eindafrekening wil sturen en uw nieuwe leverancier wil graag de termijnbedragen kunnen vaststellen. Uiteraard ontvangt u daarover bericht indien dit voor uw woning ook het geval is. Mocht u beschikken over een slimme meter, dan is dat niet altijd het geval.

Risicoklanten betalen een waarborgsom

Als u de overstap maakt naar een nieuwe leverancier, wordt er altijd een kredietwaardigheidstest uitgevoerd. Aan de hand van deze test wordt bepaald of u wel of geen waarborgsom moet betalen. Indien u in het verleden betalingsproblemen hebt gehad via uw energieleverancier, kan het zijn dat u een waarborgsom moet betalen. Dit komt echter niet vaak voor bij de doorsnee consument.

Vragen over energietarieven vergelijken?

Wilt u graag energietarieven vergelijken, maar zit u nog met enkele vragen? Dan kunt uiteraard vrijblijvend contact met ons opnemen. Op werkdagen zijn wij namelijk bereikbaar van 09.00 tot en met 17.00 uur en gedurende deze uren staan wij uiteraard voor u klaar. Stuur uw vragen en/of eventuele opmerkingen bij voorkeur zo specifiek mogelijk door, zodat wij u ook passend antwoord kunnen geven.