Energieverbruik berekenen

Het energieverbruik in uw woning verschilt van het energieverbruik van uw buurman! Dit is namelijk erg afhankelijk van de hoeveelheid energie die u verbruikt: wat voor elektronische apparaten gebruikt u, maakt u gebruik van gas en wat zijn de energielabels? En uit hoeveel personen bestaat uw huishouden? En woont u misschien in een vrijstaande woning, een hoekwoning, een tussenwoning of in een flat? Het zijn allemaal factoren die bijdragen aan uw energieverbruik. Wilt u graag besparen op energieverbruik of wilt u verscheidene bespaartips lezen? Op Energievergelijker.com helpen wij u graag op weg.

Wat is mijn energieverbruik?

Als u graag wilt besparen op uw energieverbruik, is het in eerste instantie belangrijk dat u nagaat wat uw energieverbruik is. Dit kunt u terugvinden op uw meest recente jaarafrekening. Indien u beschikt over een slimme meter kunt u zelfs een eenvoudig rapport aanvragen via de website van uw energieleverancier. Met behulp van een slimme thermostaat kunt u uw energieverbruik zelfs per dag bekijken. Met behulp van deze informatie kunt u ook weer eenvoudiger besparen.

U kunt natuurlijk besparen op uw energieverbruik, maar u kunt hier ook direct beginnen met energie vergelijken. Daarmee kunt u namelijk ook al flink besparen. Gemiddeld bespaart een overstapper ruim 300 euro en dat is natuurlijk ontzettend veel geld. Sommige huishoudens besparen soms wel 500 euro op jaarbasis. Dat is natuurlijk al helemaal mooi meegenomen.

Energieverbruik op stroom

Het energieverbruik op stroom kan flink uiteenlopen per huishouden. Er zijn namelijk meerdere factoren die meespelen in het stroomverbruik. Hierbij is het aantal personen in uw woning leidend. Er worden simpelweg meer elektrische apparaten gebruikt bij meerdere personen. Als u wilt besparen, is het dus erg belangrijk om te letten op het gebruik van de verschillende apparaten. Bovendien speelt het energielabel ook een rol bij het stroomverbruik. Niet-energiezuinige apparaten met een slecht energielabel zijn immers flinke energieverbruikers.

U kunt ook simpelweg besparen door alle gloeilampen te vervangen door spaarlampen of led-lampen. Spaarlampen verbruiken circa 75 procent minder energie dan gloeilampen. Ledlampen verbruiken circa 85 procent minder energie dan gloeilampen.

Energieverbruik op gas

Circa twee derde van het gasverbruik bestaat uit het verwarmen van uw woning. Hoe groter uw woning is, hoe meer gas er nodig is om uw woning ook daadwerkelijk warm te krijgen. Goede isolatie is daarom ook erg belangrijk. Als uw woning goed geïsoleerd is, hoeft u minder te stoken waardoor u ook simpelweg bespaart u op uw energieverbruik. Als u de veerwarming een graadje lager zet, kunt u ook al flink besparen op uw gasverbruik.

Naast het verwarmen van uw woning, gebruikt u ook gas tijdens het koken. Ook wordt gas gebruikt om bijvoorbeeld het water op te warmen. Als u onder de douche stapt, is er dus gas nodig. In de meest nieuwe en duurzame woningen is gas echter niet meer nodig: u kunt tegenwoordig gasloos wonen. Daarvoor heeft u een warmtepomp nodig.

Wat is het gemiddeld energieverbruik?

Als u gebruikmaakt van onze energievergelijker, wordt er standaard gewerkt met een gemiddeld energieverbruik. Bij een overstap is het raadzaam om het exacte verbruik in te voeren. Dat kunt u nalezen op uw meest recente jaarafrekening.

Het gemiddeld energieverbruik is niet altijd even betrouwbaar. Dat heeft er simpelweg mee te maken dat, zoals eerder beschreven, er veel factoren zijn die meespelen in het energieverbruik. Hierbij kunt u denken aan grootte en ligging van het huis, aantal bewoners, gedrag, wijze van verwarming, elektronische apparaten en energielabels en de mate van isolatie.

Het gemiddeld energieverbruik kunnen beschrijven wij hieronder op basis van huishoudens. Bekijk het handige overzicht:

  • 1-persoons huishouden (1800 kWh stroom / 1100 m3 gas)
  • 2-persoons huishouden (2700 kWh stroom/ 1200 m3 gas)
  • 3-persoons huishouden (3500 kWh stroom / 1500 m3 gas)
  • 4-persoons huishouden (4500 kWh stroom / 1700 m3 gas)
  • 5-persoons huishouden of meer personen (5000 kWh stroom / 1900 m3 gas)

Bekijk onze bespaartips

Bent u benieuwd naar een groot aantal bespaartips op onze website? Dan kunt u onze handige blog bekijken. Een van onze belangrijke artikelen is: 101 bespaartips om energie te besparen. Met behulp van deze praktische tips kunt u eenvoudig en snel besparen op uw torenhoge energierekening. Veel van deze tips kunt u direct toepassen, terwijl u voor andere tips misschien wat artikelen in huis moet halen. U kunt echter ontzettend veel besparen met deze eenvoudige tips en daarmee is het zeker de moeite waard om dit door te lezen.

Overstappen van energieleverancier?

Wilt u alvast beginnen met besparen? Dan kunt u profiteren van onze energie aanbiedingen. Ontzettend veel energieleveranciers bieden talloze leuke cashbacks en welkomstcadeaus voor nieuwe klanten. Bestaande klanten krijgen soms een verlengbonus bij een energieleverancier, maar in vergelijking tot een welkomstkorting is dat altijd erg weinig. Controleer daarom, vrijblijvend, of er een leuke deal voor u bij zit. Op basis van uw postcode + huisnummer en verbruik kunt u erg eenvoudig berekenen welke energieleverancier in uw geval het voordeligste is. Heeft u onverhoopt nog vragen? Dan kunt u contact met ons opnemen. Uiteraard helpen wij u graag.