101 tips om energie te besparen

Steeds meer huishoudens gaan bewust(er) om met energie. De energierekening wordt eigenlijk alleen maar duurder en dus is besparen een logische keuze. U bespaart natuurlijk niet alleen voor uw eigen portemonnee, maar ook draagt u dan bij aan een beter klimaat. Dat is natuurlijk goed voor de toekomst: voor ons en voor onze kinderen. In dit artikel leest u daarom 101 tips om energie te besparen. Sommige tips kunt u direct toepassen, terwijl u voor enkele andere tips wellicht iets in huis moet halen. Uiteraard beschrijven wij onze tips zo duidelijk mogelijk, zodat u hier direct mee aan de slag kunt. De tips zijn onderverdeeld in categorieën. Vindt u onze tips handig? Deel dit artikel dan op social media met vrienden en familie!

Energie besparen in de keuken

In principe staan we iedere dag wel een keer (of zelfs meerdere keren) in de keuken. Zo zult u onder andere uw ontbijtje moeten bereiden, maar ook zult in de avond gaan koken. U kunt hier dus bijzonder veel energie besparen. Hieronder volgen handige bespaartips voor in de keuken. Hieronder leest u over de eerste tips van de 101 tips om energie te besparen.

Besparen op het energieverbruik van uw koelkast

 1. Plaats de koelkast minimaal tien centimeter van de muur af

Het is raadzaam dat u de koelkast minimaal tien centimeter van de muur af plaatst. De achterkant van de koelkast geeft namelijk warmte af, waardoor de achterkant van koelkast opwarmt. Als de koelkast te dicht op de muur staat, zorgt dat ervoor dat de warmte niet kan ontsnappen waardoor uw koelkast minder goed koelt.

 1. Zet de koelkast waterpas

Als de koelkast niet waterpas staat, kan dit ervoor zorgen dat er warme lucht binnendringt omdat de deur kan gaan kieren. Zorg er daarom voor dat uw koelkast waterpas staat.

 1. Laat de koelkastdeur nooit even openstaan

Als de koelkastdeur openstaat, verliest de koelkast kou. De opgevangen warmte moet opnieuw gekoeld worden. Zorg er daarom voor dat u de koelkastdeur niet zomaar openlaat staan. Sluit deze dus altijd.

 1. Controleer de rubbers met enige regelmaat

In uw koelkast zitten verscheidene rubbers. Het is raadzaam om deze regelmatig te controleren. Reinig deze zo nu en dan. Zijn de rubbers van uw koelkast kapot? Dan is het belangrijk dat u deze vervangt. Door kapotte en/of vieze rubbers kan er kou ontsnappen, waardoor uw koelkast meer energie verbruikt.

 1. Zet de koelkast op de juiste temperatuur

De meeste koelkasten kunt u op een bepaalde temperatuur instellen. Het is raadzaam om uw koelkast niet kouder te zetten dan nodig. In de regel is 6 graden Celsius een goede temperatuur. Hoe kouder u uw koelkast instelt, hoe meer energie deze ook verbruikt.

 1. Nieuwe koelkast kopen? Controleer het energielabel

Overweegt u een nieuwe koelkast? Dan is het altijd belangrijk dat u het energielabel controleert. Kies bij voorkeur voor het meest energiezuinige energielabel. Misschien is deze iets duurder, maar dat verdient zichzelf wel weer terug.

 1. Kies voor een koelkast die past bij uw huishouden

Een Amerikaanse koelkast is misschien mooi, maar is ook een enorme energievreter. Woont u alleen? Dan is een kleine koelkast al wel voldoende. Kleinere koelkasten verbruiken simpelweg minder energie.

 1. Laat warm eten eerst afkoelen

Heeft u nog wat eten van uw avondmaaltijd over? Laat dit dan eerst afkoelen buiten de koelkast. Nadien kunt u het in de koelkast zetten. Dit zorgt ervoor dat uw koelkast niet onnodig opwarmt.

 1. Laat etenswaren in de koelkast ontdooien

Haalt u etenswaren uit de vriezer en wilt u dit laten ontdooien? Laat dit dan ontdooien in de koelkast, zodat u daarmee extra kou in de koelkast krijgt. Uw koelkast hoeft daardoor weer minder hard te werken.

 1. Reinig de condensor met enige regelmaat

Aan de achterkant van uw koelkast zit een condensor. Het is raadzaam om deze met enige regelmaat te reinigen. Als deze stoffig is, zal de koelkast minder goed functioneren en daardoor minder goed koelen.

 1. Zet de koelkast uit als u op reis gaat

Gaat u op vakantie? Haal de koelkast dan helemaal leeg en reinig deze. Nadien kunt u de koelkast uitzetten. Daarmee voorkomt u onnodig energieverbruik. Houd de deur wel op een kiertje om nare geuren te voorkomen.

 1. Vermijd het gebruik van een tweede koelkast

Veel huishoudens hebben een tweede koelkast. Deze staat vaak in de schuur en is ‘handig voor feestjes’. Toch wordt dat niet aangeraden, omdat het simpelweg veel energie kost. Kies er daarom liever voor om een grotere koelkast te kopen dan twee kleinen als u echt meer ruimte nodig heeft.

Besparen op het energieverbruik van uw vriezer

 1. Ontdooi de vriezer regelmatig

Er zijn voldoende mensen die hun vriezer nooit ontdooien. Toch is dat erg belangrijk. Zodra u merkt dat er een ijslaagje op staat, is het raadzaam om uw vriezer te ontdooien. Een laagje ijs kan namelijk zorgen voor een extra veel energieverbruik.

 1. Zet de vriezer waterpas

Het is ook belangrijk dat u de vriezer waterpas zet. Ook hiervoor geldt: de deur kan gaan kieren zodra deze niet recht staat. Er kan daardoor meer warme lucht naar binnen wat resulteert in een verhoogd energieverbruik.

 1. Zet de vriezer minimaal tien centimeter van de muur af

Het is belangrijk dat u vriezer minimaal tien centimeter van de muur af plaatst. De achterzijde stoot warme lucht uit. Als er geen ruimte tussen zit, zal dat zorgen voor extra energieverbruik omdat de achterzijde warm wordt.

 1. Nieuwe vriezer nodig? Controleer het energielabel

Overweegt u een nieuwe vriezer? Dan is het belangrijk dat u let op het energielabel. Kies bij voorkeur voor het meest zuinige energielabel, want op lange termijn heeft u daar ontzettend veel profijt van.

 1. Zet de vriezer niet kouder dan nodig

In de regel is het -18 graden Celsius voldoende. Als u de vriezer nog kouder zet, zal dat zorgen voor een verhoogd energieverbruik. Dat is zonde.

 1. Kies voor het juiste formaat

Een te grote vriezer verbruikt natuurlijk veel energie. Stopt u niet al te vaak iets in de vriezer? Kies dan voor een klein model in plaats van een groot model.

 1. Laat de vriezer nooit zomaar openstaan

Haalt u iets uit de vriezer? Sluit de deksel of deur vervolgens direct weer, want anders gaat onnodig veel kou verloren. Laat de vriezer daarom nooit zomaar openstaan.

 1. Laat warm eten eerst afkoelen

Heeft u nog wat eten over van uw avondmaaltijd? Laat dit dan eerst afkoelen alvorens u dit in de vriezer stopt. Daarmee voorkomt u dat er onnodige warmte in de vriezer komt.

 1. Reinig de condensor met enige regelmaat

Aan de achterzijde van uw vriezer zit een condensor. Het is raadzaam om deze met enige regelmaat schoon te maken. De condensor trekt namelijk stof aan, waardoor deze minder goed gaat werken.

 1. De rubbers

Check of de rubbers nog mooi schoon zijn en nog heel zijn. Zijn deze aan vervanging toe? Regel het! Als de rubbers namelijk beschadigd zijn, zal uw vriezer minder goed werken. Dat kost extra energie.

Besparen op het energieverbruik van uw vaatwasser

 1. Gebruik de vaatwasser alleen als deze helemaal vol zit

Is de vaatwasser helemaal vol? Dan is dat een goed moment om de vaatwasser aan te zetten. Is deze nog niet helemaal vol? Zorg er dan voor dat u nog even wacht. Daarmee voorkomt u onnodig energieverbruik voor halve vaatjes.

 1. Kies de juiste temperatuur

Is de vaat niet al te smerig? Dan hoeft u uw vaatwasser natuurlijk niet aan te zetten op de heetste temperatuur. Kies eventueel voor een eco-programma als uw vaatwasser dit programma ondersteunt.

 1. Zet de vaatwasser nadien helemaal uit

Is de vaatwasser klaar de vaat? Pak de vaatwasser uit en zet deze ook helemaal uit. Als er nog lampjes knipperen, betekent dit dat de vaatwasser nog niet helemaal uit is.

 1. Nieuwe vaatwasser? Let op het energielabel

Overweegt u een nieuwe vaatwasser? Let dan altijd op het energielabel. Kies bij voorkeur voor het meest energiezuinige energielabel. Misschien is deze iets duurder, maar dat verdient zichzelf uiteindelijk weer terug op uw energierekening.

Besparen op het energieverbruik tijdens het eten koken

 1. Houd de deksel op de pan

Als het even kan, is het raadzaam om de deksel op de pan te houden. Daarmee voorkomt u namelijk dat er warmte verloren gaat.

 1. Het juiste formaat van de pan

Maakt u een klein gerechtje? Dan is een kleine pan natuurlijk al voldoende. Maakt u daarentegen een groot gerecht? Dan is ook raadzaam om een grotere pan te gebruiken. Een grote pan heeft meer energie nodig, omdat er een groter oppervlak opgewarmd moet worden.

 1. Gebruik niet meer water dan nodig

Wilt u graag spaghetti bereiden? Gebruik dan simpelweg niet meer water dan nodig. Hoe meer water erin zit, hoe harder uw pan moet werken om alles op temperatuur te houden.

 1. Vlakke pan voor elektrisch koken

Kookt u elektrisch? Dan is het raadzaam om te kiezen voor vlakke pannen. Er zijn zelfs speciale inductiepannen beschikbaar.

 1. Water koken

Kookt u elektrisch? Dan is het raadzaam om water alvast te koken in een waterkoker in plaats van opwarmen in de pan.

 1. Zet de elektrische kookplaat tijdig uit

Als u elektrisch kookt, kunt u de elektrische kookplaat alvast uitzetten als uw eten bijna klaar is. De bodem blijft namelijk nog wel even warm en daarmee kunt u de laatste beetjes prima warm maken. Dat scheelt toch weer een beetje.

 1. Schakel het klokje van de magnetron en/of oven uit

Beschikt u in de keuken over een magnetron en/of een oven? Dan is het raadzaam om het klokje uit te zetten. Dit verbruikt namelijk continu stroom en dat is zonde.

 1. Oven open na gebruik

Heeft u een oven en heeft u deze gebruikt? Zet de ovendeur altijd open na gebruik. Zo kunt u een beetje extra warmte in huis krijgen, waardoor de verwarming weer minder hard hoeft te werken.

 1. Vervang de filters van de afzuigkap regelmatig

De afzuigkap zorgt ervoor dat de nare geurtjes verdwijnen. Ook vangt deze vet op. Op den duur raken de filters verstopt. Zorg er daarom voor dat u deze filters zo nu en dan verwisselt.

Besparen op het energieverbruik van warm water

Warm water gebruiken wij op verschillende momenten: tijdens het douchen, maar ook bijvoorbeeld wanneer wij de kraan met warm water aanzetten. Hoe kunt u besparen op het energieverbruik van warm water? Hieronder vervolgen wij onze 101 tips om energie te besparen.

 1. Douche korter

Het is misschien niet de leukste tip: maar douche simpelweg korter. Douche bij voorkeur maximaal vijf minuten per dag. Gebruik eventueel een douchetimer om ervoor te zorgen dat u niet te lang doucht.

 1. Laat de kraan niet onnodig lopen

Het is misschien een open deur, maar laat de kraan niet open als dit niet nodig is. Veel mensen hebben echter de neiging om de kraan open te laten staan als zij aan het afwassen zijn. Dat is natuurlijk onnodig.

 1. Repareer een defecte kraan

Is de kraan defect en lekt deze daardoor? Dan is het belangrijk dat u uw kraan zo spoedig mogelijk repareert of laat repareren. Er zal namelijk onnodig water verloren gaan en dat is natuurlijk zonde.

 1. Gebruik een waterbesparende douchekop

Stapt u graag onder de douche? Zorg er dan voor dat u een waterbesparende douchekop in huis haalt. Hiermee kunt u flink besparen op het verbruik van warm water.

 1. Douche niet thuis

Bent u in de sportschool en kunt u hier douchen? Doe dit dan! Daarmee kunt u namelijk ook flink wat geld besparen. Ook als u kunt douchen op de sportvereniging is dat zeker een aanrader.

 1. Vermijd een warm bad

Een warm bad nemen kost veel meer energie en warm water dan wanneer u een korte douchebeurt neemt. Neem daarom liever geen warm bad en stap gewoon vijf minuutjes onder de douche.

 1. Afwassen met een teiltje en een sopje

Wast u uw afwas met de hand af? Maak dan een teiltje met een sopje en laat de kraan niet onnodig stromen. Qua warm waterverbruik is afwassen met een teiltje veel handiger.

 1. Gebruik een schuimstraalmondstuk

U kunt er ook voor kiezen om een schuimstraalmondstuk te gebruiken. Dit staat ook wel bekend als een perlator en daarmee kunt u veel warm water besparen. Veel kranen zijn standaard voorzien van dit systeem, maar controleer vooral of dat ook voor u kraan zo is.

 1. Plaats van uw boiler, geiser of ketel

Het is raadzaam om de boiler, geiser of ketel dichtbij de plek te zetten waar u het meeste warm water gebruikt. Ook de afstand die het water moet afleggen heeft namelijk invloed op het warme waterverbruik. Zorg er daarom voor dat u dit op een efficiënte plek plaatst of laat plaatsen.

 1. Tijdschakelaar

Het is raadzaam om een tijdschakelaar te gebruiken voor een close-in boiler. De waakvlam kan dan op bepaalde momenten worden uitgezet als u geen warm water nodig heeft. Dat is handig als u slaapt, maar ook gedurende een vakantie.

Energie besparen tijdens het wassen

Helaas ontkomen we er niet aan om af en toe een wasje te draaien. Nadien kunnen we ervoor kiezen om de was op te hangen, maar ook kunnen we de natte was in de droger stoppen. Een wasrekje of de waslijn behoeft natuurlijk de voorkeur, omdat dit geen energie kost. Wilt u graag energie besparen tijdens het wassen? Hieronder gaan wij verder met onze 101 tips om energie te besparen.

Besparen op het energieverbruik van uw wasmachine

 1. Nieuwe wasmachine? Check het energielabel

Overweegt u om een nieuwe wasmachine aan te schaffen? Controleer dan het energielabel. U kunt bij voorkeur kiezen voor het meest energiezuinige model. Deze zijn vaak iets duurder, maar op termijn haalt u dit er ook weer gemakkelijk uit. Immers bespaart u daar veel energie mee.

 1. Was op lage temperaturen

Het is raadzaam om op lage temperaturen te wassen indien de was niet zo vies is. Wassen op 30 graden Celsius is namelijk veel voordeliger dan wassen op 40 graden Celsius. Wassen op 60 graden Celsius is nog veel duurder.

 1. Hotfill-wasmachine

Als u een nieuwe wasmachine wilt uitzoeken, is het ook raadzaam om te kiezen voor een hotfill-model. Deze worden direct aangesloten op de warmwaterkraan en zijn voordeliger dan een ‘normale’ wasmachine.

 1. Eco-stand

Beschikt uw wasmachine over een eco-stand? Dit is een speciale spaarstand die energiezuiniger is dan een normaal programma. Het wasprogramma duurt iets langer, maar er wordt op lagere temperaturen gewassen. Daarmee bespaart u energie.

 1. Zet de wasmachine na gebruik helemaal uit

Heeft u uw wasbeurt weer gedaan? Zet uw wasmachine dan helemaal uit als u deze gebruikt heeft. Knipperen er nog lampjes? Dan betekent dit dat de wasmachine nog niet helemaal uit is.

 1. Was met een volle wastrommel

Was bij voorkeur alleen met een volle wastrommel. Als u steeds halfvolle trommels wast, kost dat veel meer energie.

 1. Combineer kleuren met elkaar

Wist u dat u kleurdoekjes kunt gebruiken en zodoende kleuren met elkaar kunt mixen? Deze kleurdoekjes voorkomen dat uw kleding verkleurt en kunt u meerdere kleuren tegelijkertijd wassen. Erg handig en energiebesparend.

 1. Piek- en daltarief

Beschikt u thuis over een dubbele meter? Dan kunt u profiteren van de daluren. Zet de wasmachine bij voorkeur aan tijdens de daluren. Daarmee bespaart u immers op de energietarieven.

Besparen op het energieverbruik van uw wasdroger

 1. Gebruik bij voorkeur de waslijn

De eerste tip is simpel: gebruik liever helemaal geen wasdroger. Hang de was liever op een waslijn of een wasrek. Uw droger hoeft dan helemaal niet aan en dat is natuurlijk de meest energiezuinige optie.

 1. Laat de wasmachine de was centrifugeren

Hoe droger de was in de wasdroger gaat, hoe minder lang de droger aan hoeft. Laat de was daarom altijd centrifugeren in de wasmachine.

 1. Vochtige was strijken

Wist u dat u (een beetje) vochtige was beter kunt strijken dan wanneer dit helemaal droog is? Gebruik daarom gerust uw strijkijzer om het laatste beetje vocht eruit te halen. U heeft dan ook nog eens nette gestreken kleding. Dubbelop voordeel dus.

 1. Nieuwe droger? Controleer het energielabel!

Wasdrogers zijn ontzettend energieverbruikers. Controleer daarom altijd het energielabel voordat u overgaat om aanschaf. Kies bij voorkeur voor het meest energiezuinige model. Deze mag misschien iets duurder zijn, maar ook is dit veel energiezuiniger. Op termijn haalt u dat er dus zeker weer uit.

 1. Piek- en daluren

Beschikt u thuis over een dubbele meter? Dan kunt u uw droger bij voorkeur aanzetten tijdens de daluren. U betaalt dan immers een lager tarief per kWh stroom.

 1. Zet de wasdroger nadien helemaal uit

Is de wasdroger klaar met zijn droogbeurt? Zorg er dan voor dat u de wasdroger helemaal uitzet. Brandt er nog een lampje? Of misschien zelfs meerdere? Dan is de droger dus nog niet helemaal uit.

Energie besparen met uw verlichting

Sommige huishoudens hebben nog steeds gloeilampen in huis. Als u dat vervangt, kunt u al veel besparen. Natuurlijk zijn er nog meer bespaarmethoden. Hier vervolgen wij onze 101 tips om energie te besparen met de categorie verlichting.

 1. Zet de lampen uit in ruimtes waar u niet bent

Bent u niet in de slaapkamer? Zet het licht hier dan ook niet aan. Zet het licht alleen aan in noodzakelijke ruimtes waar u licht op dat moment nodig heeft.

 1. Gebruik ledlampen

Beschikt u thuis nog over gloeilampen? Vervang deze dan zo snel mogelijk voor ledlampen. Deze zijn niet alleen vele malen zuiniger, maar gaan ook nog eens veel langer mee.

 1. Vermijd het gebruik van halogeenverlichting

Halogeenverlichting is misschien erg mooi, maar verbruikt ook veel meer energie. Wees daarom simpelweg zuinig met het gebruik hiervan.

 1. Lamp met bewegingssensor

U kunt ook kiezen voor lampen met een bewegingssensor. De lampen gaan alleen aan wanneer er beweging is. De lampen staan op die manier nooit onnodig aan en dat is vooral handig als u weleens vergeet om de lampen uit te zetten. Veel huishoudens hebben dergelijke lampen ook in de tuin.

Besparen op het energieverbruik van uw elektronische apparaten

Hoe meer gezinsleden, hoe meer energieverbruik. Zo werkt het nu eenmaal. Hoe kunt u nu toch flink besparen op het energieverbruik in uw woning? Hieronder vervolgen wij onze 101 tips om energie te besparen met de categorie elektronische apparaten.

 1. Let op het energielabel

Wilt u graag een nieuw elektronisch apparaat in huis halen? Zorg er dan altijd voor dat u het energielabel bekijkt. Energiezuinige apparaten met een hoog energielabel verbruiken simpelweg veel minder energie en daarmee bespaart u flink op uw energierekening.

 1. Stekkerdozen met een aan- en uitknop

Er bestaan stekkerdozen met een aan- en uitknop. Het is verstandig om hier meerdere apparaten op aan te sluiten. Aan het einde van de dag kunt u alle elektronische apparaten met een klik op de knop uitzetten.

 1. Vermijd de stand-by modus

Veel elektronische apparaten beschikken over een stand-by modus. Veel mensen weten echter niet dat dit ook energie kost. Zet de elektronische apparatuur bij voorkeur helemaal uit. Daarmee voorkomt u sluipverbruik.

 1. Kook niet meer water dan nodig

Wilt u graag water koken? Kook dan nooit meer water dan nodig in de waterkoker.

 1. Gebruik een thermoskan

Wilt u thee of koffie warmhouden? Gebruik dan een thermoskan! U hoeft dan geen elektronische apparatuur te gebruiken om dit warm te houden.

 1. Downloaden met het beeldscherm uit

Wilt u graag iets downloaden? Zet het beeldscherm van uw computer uit. Op de achtergrond werkt downloaden nog steeds. Het is dus zonde om het beeldscherm aan te houden als u uw computer op dat moment verder niet gebruikt.

 1. Gebruik geen screensavers

Gebruikt u uw computer niet? Zet het beeldscherm dan uit en gebruik liever geen screensavers. Ook screensavers verbruiken namelijk nog gewoon energie en dat is natuurlijk zonde.

 1. Stel de helderheid laag in

Kunt u de helderheid van uw beeldscherm aanpassen? Zet deze bij voorkeur zo laag mogelijk. Een hoge helderheid zorgt namelijk voor een verhoogd energieverbruik.

 1. Haal opladers uit de stekkers als u deze niet gebruikt

Is uw smartphone volledig opgeladen? Haal de stekkers dan uit de elektronische apparaten. Daarmee voorkomt u sluipverbruik, want de opladers vragen namelijk continu energie – ook als de opladers niets opladen.

 1. Elektrische apparaat vol? Oplader eruit!

Is uw smartphone of laptop op 100 procent? Haal de oplader er dan uit. Uw elektronische apparaat kan immers niet nog voller en de oplader vraagt nog wel steeds om stroom.

 1. Op vakantie? Haal de stekkers uit de elektronische apparaten

Gaat u op reis? Zorg er dan voor dat u de stekkers zoveel mogelijk uit de stekkers haalt. Daarmee voorkomt u sluipverbruik als u op reis bent.

 1. Beperk het gebruik van apparaten die warm worden

Bepaalde elektronische apparaten kunnen bijzonder warm worden als u die gebruikt. Het is raadzaam om het gebruik van deze apparaten te beperken, omdat dit namelijk een teken is dat de energie erg inefficiënt gebruikt wordt.

Energie besparen met behulp van goede isolatie

Goed isoleren is ontzettend belangrijk. Daarmee kunt u veel warmteverlies voorkomen. Hieronder vervolgen wij onze 101 tips om energie te besparen in de categorie isolatie.

 1. Dakisolatie

Dakisolatie is ontzettend belangrijk. Warmte stijgt en als uw dak niet goed geïsoleerd is, verdwijnt de warmte via uw dak. Zorg daarom voor degelijke dakisolatie.

 1. Isoleer uw spouwmuren

Beschikt uw woning over spouwmuren? Dan is het belangrijk dat u deze laat isoleren. Er zit namelijk lucht tussen de dubbele muur, waardoor kou gemakkelijker binnen uw woning komt. Er zijn professionele bedrijven die u kunt inhuren voor dit klusje.

 1. Dubbel glas of triple HR+++ glas

Zorg ervoor dat u dubbel glas of triple HR+++ glas heeft. Via de ramen gaat dan vrijwel geen warmte verloren. Bij enkel glas is dat wel het geval en dat is allesbehalve energiezuinig.

 1. Gevelisolatie

Via de gevel van uw woning kan ook veel warmte verloren gaan. Het is daarom ontzettend belangrijk dat u de gevels laat isoleren, indien dat nog niet het geval is.

 1. Radiatorfolie

Radiatorfolie is een erg goedkope manier van isoleren. U kunt simpelweg wat radiatorfolie achter de radiators plaatsen en daarmee voorkomt u dat de warmte in de muur trekt. U kunt zodoende efficiënter verwarmen. Radiatorfolie kunt u kopen bij de lokale bouwmarkt.

 1. Rolluiken

Met behulp van rolluiken kunt u uw woning gemakkelijk isoleren. Warmteverlies via de ramen wordt namelijk beperkt.

 1. Sluit uw gordijnen

Als u de gordijnen sluit, blijft de warmte gemakkelijker binnen. Zorg er echter wel voor dat de gordijnen niet voor de verwarming hangen.

 1. Tochtstrips

Er gaat ook veel warmte verloren via de kieren bij zowel deuren als ramen. Tochtstrips kunnen dat voorkomen. Ook dit is een voordelige manier van isoleren: u haalt uw tochtstrips simpelweg op bij de lokale bouwmarkt.

 1. Leidingen van de centrale verwarming isoleren

Ook kunt u de leidingen van de centrale verwarming isoleren. Dat is vooral een aanrader in de koudere ruimtes in uw woning. Dit isolatiemateriaal kunt u eveneens ophalen bij de lokale bouwmarkt en u kunt het er gewoonweg op klikken. Een erg eenvoudige en goedkope manier van isoleren dus.

Besparen op het energieverbruik van uw verwarming

Wij sluiten onze 101 tips om energie te besparen af in de categorie verwarming. Minder stoken betekent ook een minder hoge energierekening.

 1. Sluit de kamerdeuren

Het is belangrijk dat u de kamerdeuren sluit. Verlaat u uw slaapkamer? Vergeet dan niet om de deur achter u dicht te doen. Er kan veel warmte verloren gaan uit verwarmde ruimtes als u de deur open laat staan.

 1. Zet de verwarming uit in de kamers waar u zich niet bevindt

Zet de verwarming niet aan in ruimtes waar u zich niet bevindt. De ruimte wordt onnodig verwarmd en dat kost alleen maar energie.

 1. Leg dekens op de bank

Als u op de bank zit, zit u stil en daardoor kunt u het koud krijgen. Leg daarom een aantal dekens op de bank om te voorkomen dat u het koud krijgt. U zult dan minder geneigd zijn om de temperatuur te verhogen in de woonkamer.

 1. Draag sloffen

Als u met uw blote voeten of met sokken aan over de vloer loopt, kan dit enigszins koud aanvoelen. Blote voelen is niet bepaald verstandig, met sokken gaat het nog wel. Met een paar sloffen wordt lopen over de vloeren al helemaal lekker. U zult niets merken van eventuele kou aan uw voeten.

 1. Zet de verwarming een graadje lager

Wist u dat u veel kunt besparen als u de verwarming een graadje lager zet? Zet de verwarming daarom gerust een graadje lager. U went er vanzelf aan.

 1. Zet de verwarming gedurende nacht laag

De verwarming hoeft natuurlijk niet aan te staan als u slaapt. Zet de verwarming daarom bij voorkeur op een lage stand of zet deze helemaal uit. Als het buiten vriest, is het wel raadzaam om de verwarming op een lage stand aan te houden. Op die manier kunt u bevriezing voorkomen.

 1. Hr-ketel

Heeft u een nieuwe ketel nodig? Kies dan bij voorkeur voor een hr-ketel in plaats van een cv-ketel. Hr-ketels hebben namelijk een beter rendement en zijn energiezuiniger.

 1. Zet de cv-pomp zo laag mogelijk

Staan niet alle radiatoren in uw woning aan? Zet de cv-pomp dan bij voorkeur zo laag mogelijk om daarmee te voorkomen dat u onnodig energie verbruikt. De cv-pomp kan laag staan als niet alle radiatoren aan staan in uw woning.

 1. Kies voor een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kan erg handig zijn. Zo kunt u onder andere energiebesparende programma’s instellen en leert uw slimme thermostaat uw leefwijze kennen. Er zijn verschillende slimme thermostaten verkrijgbaar tegen de meest uiteenlopende prijzen. Soms kunt u ook een slimme thermostaat ontvangen bij een energiecontract. Bekijk daarvoor onze energie aanbiedingen.

 1. Een ketel op maat

Ketels bestaan er in verscheidene soorten en formaten. Kies bij voorkeur voor een ketel die bij uw energieverbruik past. Een ketel met meer vermogen is geschikt voor huishoudens die in de regel veel energie verbruiken. Voor kleine huishoudens is zo’n ketel echter niet noodzakelijk en eigenlijk alleen maar duur.

 1. Gaskachel in huis?

Beschikt u over een gaskachel? Zorg er dan voor dat u deze goed onderhoudt. Ook is het belangrijk dat u voldoende ventileert. Hierdoor wordt uw gaskachel namelijk veel efficiënter.

 1. Vermijd het gebruik van een openhaard

Een openhaard is natuurlijk erg mooi, maar er zal ook veel warmte verlopen. Als u de openhaard niet gebruikt, zal er via de luchtafvoer namelijk veel warmte verloren gaan. Dat is natuurlijk erg zonde.

 1. Vermijd het gebruik van elektrische kachels

Elektrische kachels zijn enorme energieverbruikers. Gebruik deze daarom liever helemaal niet. Gebruik liever de reguliere verwarming.

 1. Trek dikke kleren aan

U kunt natuurlijk ook gewoon dikke kleren aantrekken. In dat geval hoeft u de verwarming ook niet zo hoog te zetten. In de wintermaanden is een dikke trui wel zo lekker.

 1. Doof de waakvlam van uw cv-ketel

Heeft uw cv-ketel een waakvlam? Doof deze dan, indien dit mogelijk is. Dat kunt u gerust doen gedurende de zomermaanden of wanneer u lang van huis bent. Dit is namelijk in veel minder mate nodig. U kunt de waakvlam wel aanhouden in de koudere maanden: dan is dit hard nodig.

 1. Zet de verwarming op tijd op nachtstand

Als u de verwarming op nachtstand zet, blijft het nog wel een tijdje warm in huis. Op den duur neemt de temperatuur wel af, maar dan ligt u toch al op bed!

 1. Ontlucht uw verwarming

U kunt uw verwarming ook met enige regelmaat ontluchten. Hiervoor heeft u alleen maar een ontluchtingssleuteltje en een doekje nodig. Raadpleeg de handleiding van uw verwarming.

Heeft u nog meer tips?

Heeft u nog meer tips voor ons of vindt u dat er iets ontbreekt in onze lijst? Neem dan gerust contact met ons op én wij voegen uw tips graag toe. Zo kunnen wij onze lijst nog completer maken.