Gasaansluiting opzeggen

Wilt u de gasaansluiting opzeggen omdat u na renovatie geen gas meer verbruikt? Zorg dan eerst dat u de energieleverancier op de hoogte brengt. Geef aan dat u enkel nog stroom wenst af te nemen en geen gas meer. De opzegtermijn is in dat geval een maand. De netbeheerder is de tweede partij die u moet verwittigen want zij zullen de aansluiting verwijderen of gaan verzegelen. Weet wel dat er kosten zijn verbonden voor het verwijderen van de gasaansluiting.

Gasaansluiting opzeggen: Tijdelijk of permanent?

Verzegelen gebeurt wanneer u verwacht de gasaansluiting ooit nog wel te gebruiken. Maar bent u overgestapt op een warmtepomp en/of zonneboiler die het warm water regelt en gaat u koken op inductie? Dan wordt uw gasleiding verwijderd. De netbeheerder is verplicht u een duidelijke opgaaf van kosten hiervan te geven.

Het komt ook voor dat men tijdens een verbouwing geen gas nodig denkt te zijn. In dat geval kiest u voor een tijdelijke afsluiting. Als u dan achteraf de gasleiding weer wilt gebruiken dan kan de gasaansluiting weer geactiveerd worden. Wilt u dit niet dan zal alles definitief verwijderd worden. De overheid wil dat huishoudens de helft van de kosten van het verwijderen op zich nemen. Maar deze motie moet nog besproken worden. Houdt er ook rekening mee dat de gemeente een vergunning mogelijk moet verlenen voor graafwerkzaamheden. Vraag ook hier de kosten van op.

Kosten voor het verwijderen van de gasaansluiting

Voor het verwijderen van een gasaansluiting kan het een paar honderd euro (€771,20) kosten om deze te verwijderen. Dit hangt er weer vanaf of het hoogbouw of laagbouw betreft. Gaat het om meerdere gasaansluitingen dan worden er ook weer andere kosten gerekend. Daarom dient u het beste dit van tevoren op te vragen zodat u voorbereid bent op de kosten. Betreft het een laagbouw woning dan zijn de kosten hoger. Dit heeft te maken met de moeilijkheidsgraad van het verwijderen.

Mijnaansluiting.nl eerste startpunt

Op mijnaansluiting.nl zult u zich eerst moeten registreren. Vanaf dit startpunt kunt u een aanvraagformulier indienen. Enkel de eigenaar van een woning/pand/kavel kan deze aanvraag doen. Als de aanvraag is ingevuld en verstuurd zult u binnen tien werkdagen een offerte opgestuurd krijgen. Deze zal dan gelden voor de duur van drie maanden. Bent u akkoord dan kunt u middels een bijgevoegde akkoordverklaring uw akkoord geven en terugsturen. Als u het niet eens bent met de hoogte van de kosten dan kunt u dit aangeven bij de netbeheerder. Als dit geen soelaas biedt dan kunt u zich wenden tot Consuwijzer.

 

8.6/10 - (57 stemmen)

Plaats een reactie