Gasloos wonen wat houdt het in?

Gasloos wonen wat houdt het in? Het betekent dat de woning geen gasaansluiting meer heeft. En de verwarming wordt dan geregeld door een warmtenet of warmtepomp. Het zijn de toekomstige berichten die de overheid zou willen zien. In 2050 moet Nederland CO2 neutraal zijn en daar past geen gasaansluiting meer in. Teveel woningen in Nederland zijn nog aangesloten op het gasnetwerk. Sinds 1 juli 2018 geldt de gasaansluitplicht dan ook niet meer. Dat wil zeggen dat toekomstige woningen niet meer verplicht op het gasnetwerk hoeven aangesloten te worden. Het is ze eigenlijk verboden, maar dit geldt voor nieuw op te leveren woningen die na 1 juli 2018 worden opgeleverd. Er zitten nog wel meer dan voldoende nieuwbouwwoningen tussen die wel een gasaansluiting hebben. Dit komt omdat de bouwplannen voor 1 juli 2018 gemaakt zijn.

Gasloos wonen hoe dan?

De overheid wil dat huishoudens in de toekomst gebruik gaan maken van de warmtepomp. Maar zitten daar nogal wat haken en ogen aan. Want de warmtepomp is een zeer kostbare investering. Niet ieder huishouden voelt zich dan ook geroepen om deze aan te schaffen. Het blijkt zelfs dat veel woningeigenaren te afwachtend zijn. Zij willen duidelijke plannen van de overheid zien. Huishoudens zijn niet positief gestemd over de klimaat plannen. Want er veranderd steeds weer iets, en nu blijkt ook nog dat er enorm veel geld blijft liggen. Dit geld is afkomstig van de burger die meer moest en moet betalen voor zijn/haar energiekosten.

Isolatie vernieuwen is een stap in de goede richting

Gasloos wonen heeft dus nogal wat voeten in de aarde. Men moet veel investeren om daadwerkelijk gasloos te kunnen wonen. Stap voor stap wordt alles voorbereid. Met isolatie komt men al heel ver. Want immers een goed geïsoleerde woning hoeft minder verwarmd te worden. Zonnepanelen dragen bij aan een lager energieverbruik. De zonneboiler kan aan de warmtevraag voldoen. Warm water dankzij de zonneboiler is een mogelijkheid. Een goed alternatief voor de bestaande cv installatie is dus de warmtepomp. Wilt u echt klaar zijn voor een gasloze toekomst? Dan is de hybride warmtepomp de beste keuze. Deze warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht. Gas is dus overbodig. Wel heeft een hybride warmtepomp de CV nog nodig. De elektrische warmtepomp daarentegen niet. Een subsidie voor een dergelijke warmtepomp ligt rond de €1800. De hybride warmtepomp is financieel aantrekkelijker dus. Daar beginnen de vanaf prijzen bij €4000.

Volledig elektrische warmtepomp de beste maar meteen de duurste oplossing

De volledig elektrische warmtepomp laat een kostenplaatje zien tot en met €25.000. Ja een bedrag dat de meesten afschrikt. De installatie kosten kunnen ook oplopen. Want bij een warmtepomp die gebruik maakt van grondwater daar zijn boringen voor nodig. En dus opgeleid personeel. Er komt bij een grondwarmtepomp een heel buizennetwerk kijken. Zoals u merkt zijn warmtepompen die grondwarmte gebruiken een stuk prijziger. Vele critici beweren dan ook dat gasloos wonen op korte termijn niet haalbaar is. En dat heeft simpelweg met de hoge kosten te maken. U kunt stap voor stap gaan werken naar een gasloze toekomst.

Bekijk uw mogelijkheden

U kunt dan beginnen met een gedegen isolatie. Breng in stappen goede isolatie in de woning aan. En niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. De overheid zou dus meer financiële hulp moeten bieden. Zo kunnen de inkomsten van de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie daarvoor gebruikt worden. Dan wordt het voor huishoudens financieel ook aantrekkelijker om te investeren. Bekijk op energiesubsidiewijzer welke subsidies u kunt krijgen. En maak een kostenplaatje op. Maak daarnaast een stappenplan. Want direct overgaan op gasloos wonen lukt bijna niemand.

8.4/10 - (55 stemmen)

Plaats een reactie