Gasprijzen vergelijken

Wilt u graag gasprijzen vergelijken? Dan kunt u onze handige energievergelijker raadplegen. Op basis van uw woonadres + energieverbruik kunt u eenvoudig gasprijzen vergelijken. Optioneel kunt u nog gebruikmaken van de verschillende filtermogelijkheden. Hierbij kunt u onder andere ook aangeven of u wilt kiezen voor CO2-gecompenseerd gas. Via onze website vergelijkt u altijd onafhankelijk.

Waarom gasprijzen vergelijken?

Het grootste gedeelte van uw energierekening bestaat uit de kosten van gas. Aardgas is een fossiele brandstof (en daarmee niet-duurzame energie) en is nu eenmaal erg prijzig. U kunt uw woning natuurlijk op verschillende manieren verduurzamen om zodoende minder gas af te nemen. Op die manier kunt u flink besparen op uw energierekening. Natuurlijk wilt u het thuis ook niet koud krijgen en wilt u ook weleens iets langer dan vijf minuten onder de douche staan. Gasprijzen vergelijken is dan natuurlijk een verstandig idee, want de verschillende energieleveranciers rekenen allemaal hun eigen tarieven. Op basis van een goede vergelijking kunt u dan ontzettend veel geld besparen.

Hoeveel kan ik besparen op mijn gasrekening?

Wilt u graag gasprijzen vergelijken? Dan is dat een goede keuze. U kunt namelijk een flink bedrag besparen. Sommige huishoudens besparen tot wel 400 euro op jaarbasis als zij de overstap maken naar een nieuwe energieleverancier. Dat is natuurlijk ontzettend veel geld waar u weer andere leuke dingen mee kunt doen. Zo kunt u onder andere een kleine reis maken of kunt u eens (meerdere malen) met het hele gezin uiteten. U kunt het natuurlijk ook gewoon op de spaarrekening zetten. Besparen op uw gasrekening is zo gepiept, want overstappen met behulp van de gratis overstapservice energie is erg eenvoudig.

Gemiddelde tarieven per m3 gas

In 2019 ligt de gemiddelde gasprijs per m3 op zo’n 0,76 euro (inclusief btw) per kubieke meter aardgas. Dat is hoger ten opzichte van het jaar 2018, waardoor u dus ook meer kwijt bent aan uw energierekening. Overigens is niet alleen gas duurder geworden, maar zijn ook de stroomprijzen gestegen in 2019. Dit zijn natuurlijk ook alleen maar meer redenen om eens goed te vergelijken. Gasprijzen vergelijken kan via onze website uiteraard onafhankelijk en objectief.

Gemiddeld gasverbruik

Per woning kan het gasverbruik flink verschillen. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt 1.410 kubieke meter aardgas op jaarbasis. Heeft u echter een goed geïsoleerde woning of woont u een klein appartement? Dan zal uw gasverbruik simpelweg lager zijn. Heeft u echter een grote boerderij? Dan neemt u ook meer gas af en heeft u dan ook een hogere gasrekening. Als u meer gas verbruikt, is de kans ook groter dat u meer bespaart u op uw energierekening. Na u overstap kunt u natuurlijk ook dit artikel lezen: 101 tips om energie te besparen. Daarmee kunt u uw gasverbruik nog verder terugdringen.

In een flat verbruikt men vaak veel minder aardgas dan in een vrijstaand huis. Een vrijstaand huis heef namelijk meer ‘last’ van het klimaat (zoals bijvoorbeeld wind en kou). Bovendien zijn vrijstaande woningen vaak iets groter.

Opbouw van de gasprijs

De gasprijs bestaat uit meerdere elementen: netwerkkosten, vast leveringskosten, btw, overheidsheffingen en de verbruikskosten. De vaste leveringskosten kunt u zien als een soort administratiekosten en kunnen flink verschillen per gasleverancier. Uiteraard worden alle elementen meegenomen in de berekening als u gasprijzen vergelijken gaat.

Voer uw energieverbruik en woonadres in

Als u gasprijzen vergelijken gaat, is het belangrijk dat u uw energieverbruik en woonadres invult. Op basis daarvan kan het systeem namelijk uw jaarlijkse kosten berekenen. U vindt uw jaarlijkse verbruik simpelweg terug op uw meest recente jaarafrekening. Daarnaast is het belangrijk dat u uw postcode + huisnummer en verbruik invoert. Op basis daarvan kunt u namelijk nog weer nagaan welke leveringskosten u betaalt. In het zuiden van het land betaalt u namelijk hogere leveringskosten voor gas dan in het noorden van het land.

CO2-gecompenseerd gas?

Als u wilt kiezen voor een duurzame gasmaatschappij, kunt u ook kiezen voor CO2-gecompenseerd gas. Het betreft hier nog steeds een fossiele brandstof, maar wel wordt de uitstoot van CO2 gecompenseerd. Gasleveranciers kunnen certificaten inkopen en met het geïnvesteerde geld worden dan opnieuw bomen aangeplant. Vaak gebeurt dit elders ter wereld: bijvoorbeeld in de bossen in Brazilië. CO2-gecompenseerd gas is altijd tegen meerprijs.

Heeft u ook stroom nodig?

Als u gasprijzen vergelijken gaat, kunt u natuurlijk ook stroom afnemen. U kunt echter ook stroom en gas apart van elkaar afnemen. Wanneer u beschikt over zonnepanelen, kan het natuurlijk ook zijn dat u zelfvoorzienend bent en daardoor geen stroom nodig heeft. Uiteraard kunt u dit zelf aangeven in ons handige vergelijkingssysteem.

Een jaarcontract?

U heeft keuze uit meerdere contractperiodes. Zo kunt u niet alleen kiezen voor een jaarcontract, maar ook kunt u kiezen voor een meerjarig contract. Vaak zijn jaarcontracten echter de meest voordelige keuze. Hierbij krijgt u, in verhouding, de meest hoge korting. Er zijn verscheidene energie aanbiedingen waar u uit kunt kiezen, maar het is natuurlijk aan u om de juiste keuze te maken. Uiteraard zetten wij de goedkoopste gasleverancier altijd bovenaan, zodat u eenvoudig en snel de juiste keuze kunt maken.

Vaste of variabele gastarieven?

Als u gasprijzen vergelijken gaat, heeft u standaard keuze uit vaste of variabele gastarieven. Bij de vaste energietarieven staan de tarieven vast gedurende de looptijd van het contract. Kiest u toch liever voor variabele tarieven? Dan kunnen deze halfjaarlijks wijzigen, maar zijn deze in de regel ook vaak iets duurder. Daarnaast heeft u geen recht op een welkomstkorting, omdat u uw contract op ieder moment kunt opzeggen.

Voorkeur voor een bepaalde gasleverancier?

Heeft u een voorkeur voor een bepaalde gasleverancier? Dan kunt u dit aangeven in ons vergelijkingssysteem. Over het algemeen is het raadzaam om geen gebruik te maken van deze filter. Immers filtert u mogelijk de goedkoopste gasleverancier weg uit het vergelijkingssysteem. Deze filter is uiteraard optioneel, dus u hoeft hier uiteraard niets aan te klikken.

Wanneer kan ik gasprijzen vergelijken en overstappen?

Gasprijzen vergelijken en overstappen is vooral raadzaam wanneer u beschikt over een contract met onbepaalde looptijd. Loopt uw huidige energiecontract binnen deze twee maanden af? Dan heeft u direct de mogelijkheid om de overstap te maken naar een nieuwe gasmaatschappij. Loopt uw contract echter nog langer dan deze periode door? Dan kunt u beter nog eventjes wachten met de overstap. Vaak betaalt u namelijk een overstapboete als u te vroeg overstapt. Dat is natuurlijk zonde van uw geld, want dan is uw korting bij uw nieuwe leverancier al snel weer verdwenen.

Hoe kan ik overstappen?

Overstappen van gasleverancier is ontzettend eenvoudig. U kunt simpelweg gasprijzen vergelijken op basis van uw postcode + huisnummer en verbruik. Vervolgens kunt u eventueel nog filteren op uw voorkeuren en de goedkoopste gasleverancier staat dan altijd bovenaan. Overstappen duurt vervolgens slechts enkele minuten. U hoeft hiervoor alleen maar uw gegevens in te voeren en de rest wordt voor u geregeld middels de gratis overstapservice.

14 dagen bedenktermijn

Als u overstapt van gasmaatschappij, heeft u nadien altijd nog 14 dagen bedenktermijn. Binnen deze termijn heeft u nog de mogelijkheid om van uw energiecontract af te zien. Besluit u nadien toch klant te blijven bij uw huidige leverancier? Dan kunt u uw aanvraag simpelweg binnen deze termijn annuleren.

Gratis overstapservice

In het geval van een overstap profiteert u altijd van de gratis overstapservice. Dit houdt in dat eigenlijk vrijwel niets hoeft te doen tijdens een overstap. Via onze website voert u uw gegevens in en uw leverancier regelt de rest voor u. U betaalt nooit twee keer voor uw energierekening en u komt ook nooit zonder gas (en eventueel stroom) te zitten. De netbeheerder blijft namelijk altijd leveren en daarmee is het min of meer een administratieve wisseling. Zo’n administratieve wisseling kan u veel geld opleveren.

Meterstanden doorgeven

Soms dient u nog wel uw meterstanden door te geven. Mocht daar sprake van zijn, dan hoort u dit uiteraard van uw leverancier. In het geval van een slimme meter worden de meterstanden in principe uitgelezen op afstand. Soms dient u toch uw meterstanden door te geven. Dat is gelukkig erg eenvoudig en daar heeft u dus ook maar weinig werk van.

Vragen over gasprijzen vergelijken?

Wilt u graag gasprijzen vergelijken, maar heeft u nog enkele vragen? Stuur ons dan gerust een bericht via het contactformulier op de contactpagina. Uiteraard helpen wij u graag. Stuur uw vragen en/of opmerkingen zo specifiek mogelijk door, zodat we u een uitgebreid antwoord kunnen sturen. Onze klantenservice zit voor u klaar op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur.