Gedragscode Consument en Energieleverancier

Elke energieleverancier hanteert de Gedragscode Consument en Energieleverancier. Dit is bedoeld om het consumentenvertrouwen te waarborgen. Bij een overstap of voordat u overstapt kunt u deze doorlezen. In de gedragscode leest u wat u mag verwachten van een energieleverancier en andersom. Dus een goede voorlichting over het product en de diensten die zij leveren. De klantenservice die eventuele klachten op de juiste wijze afhandelen. Een duidelijk informatiepakket dus.

Gedragscode Consument en Energieleverancier moet up to date zijn

Bij tijd en wijle wordt de Gedragscode Consument en Energieleverancier zonodig aangepast. Als er wettelijk iets veranderd dan moet dit ook doorgevoerd worden. Dus de tekst kan geüpdatet worden. Op deze manier laat uw energieleverancier zien dat zij eerlijk en transparant te werk gaan. Mocht de Autoriteit Consument en Markt ontwikkelingen doorvoeren dan ook wordt de tekst daarop aangepast. De energieleverancier behoort de gegevens duidelijk op de website te zetten. Kunt u deze niet vinden? Geef dit dan aan aan de energieleverancier. Niet enkel de ACM is geautoriseerd om wijzigingen aan te brengen. Ook Netbeheer Nederland en de Vereniging NEDU mogen dit doen.

Drie soorten energie codes

Er bestaan drie energie codes. Dat zijn de tarieven code, de technische code en de informatie code. De tarieven code is een boekwerk bedoeld voor netbeheerders. Daarin staan regels vermeld waar een netbeheerder zich aan dient te houden. Juist omdat zij een sterke monopolie positie bezitten op de energiemarkt. Er is namelijk niemand die met hun kan concurreren. Daarom legt de ACM netbeheerder maximale tarieven op die zij mogen vragen. Zij mogen hier uiteraard niet boven komen. De technische codes zijn ook bedoeld voor de netbeheerders. Hierin staan de regels waaraan zij zich dienen te houden. Ook de plichten die zij hebben jegens hun afnemers.

De informatiecode is bedoeld als informatie baken voor bedrijven werkzaam op onze energiemarkt. Hun taken zijn vooral gericht op de verantwoordelijkheid die zij hebben ten opzichte van duidelijke informatie strekking. En wordt deze informatiecode dan ook wel gehanteerd als een klant voor de eerste keer wordt aangesloten. Energie en gas kennen alleen één code op het gebied van informatie.

8.5/10 - (67 stemmen)

Plaats een reactie