Groene stroom of grijze stroom?

Stroom kan op meerdere manier worden opgewekt. Er zijn diverse grijze mogelijkheden, maar ook zijn er groene mogelijkheden. In het geval van grijze energie wordt er gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen, terwijl er bij groene energie gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare energiebronnen. Kiest u voor groene of grijze stroom en wat zijn de verschillen? In dit artikel treft u een uitgebreid overzicht van de mogelijkheden.

Groene stroom

Steeds meer huishoudens kiezen ervoor om groene stroom af te nemen bij hun energieleverancier. Dit houdt in dat de stroom is geproduceerd op een duurzame manier: uit hernieuwbare bronnen. Er bestaan verschillende soorten als het gaat om groene stroom:

  • Zonne-energie;
  • Windenergie;
  • Waterkrachtenergie;
  • Biomassa;
  • Aardwarmte.

Oranje stroom

Er zijn ook nog huishoudens die heel erg bewust kiezen voor oranje stroom. Dit is groene stroom dat in Nederland is opgewekt. Dat kan bijvoorbeeld voortkomen uit windparken in Nederland. Ook zijn er verschillende boeren die bijvoorbeeld een windmolen of een grote lading zonnepanelen op hun dak hebben. Wilt u graag de lokale ondernemer steunen? Dan kunt u ook kiezen voor oranje stroom. Als u onze energievergelijker raadpleegt, kunt u gemakkelijk filteren op duurzame stroom bij de filters. Hier kunt u ook selecteren dat u graag stroom uit Nederland wilt.

Certificering

Groene stroom wordt gecertificeerd op basis van de oorsprong. Daarmee is er dus bewijs dat het daadwerkelijk groene stroom betreft. Dit wordt uitgebracht door de organisatie CertiQ. Zij maken onderscheid tussen grijze en groene stroom en certificeert beide vormen van energie. Hieronder volgt een filmpje over hoe dit precies in zijn werk gaat.

(Tekst gaat verder onder deze video)

Grijze stroom

Grijze stroom is echter niet duurzaam: dit wordt op een niet-duurzame wijze opgewekt. De meeste energie dat komt uit de stopcontacten in Nederland is echter wel grijze stroom. Dit kan op verschillende manieren worden opgewekt, waaronder via fossiele brandstoffen (zoals gas, steenkolen of aardolie) of kernenergie. Het kabinet is momenteel flink bezig met nieuwe duurzame maatregelen in Nederland. Men hoopt op den duur geen gebruik meer te maken van grijze energiebronnen.

Groene of grijze stroom vergelijken?

Wilt u graag bekijken wat bij u past? U kunt hier eenvoudig energie vergelijken. Op basis van uw postcode + huisnummer en verbruik kunt u gemakkelijk berekenen welke aanbieder het voordeligste is. Indien u graag wilt kiezen voor groene stroom, kunt u gemakkelijk filteren op duurzaamheid. Hierbij kunt u zelf aangeven wat uw wensen zijn. Zo kunt u onder andere filteren op zonne- of windenergie, maar ook kunt u filteren op duurzame stroom uit Nederland. Maakt het u niet zoveel uit waar uw energie vandaan komt? Dan kunt u ook nergens op filteren. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan.

9.3/10 - (58 stemmen)

Plaats een reactie