Groenste energieleverancier

Wilt u graag overstappen naar de groenste energieleverancier? Dan wilt u vast en zeker graag weten welk bedrijf nu echt de groene energiemaatschappij is. Er zijn talloze ondernemingen die zich de groenste energieleverancier noemen, maar toch blijkt dat niet altijd helemaal waar. Gelukkig kunt u bij ons ook heel gemakkelijk energieleveranciers vergelijken op duurzaamheid en zo kunt u zelf bepalen welke energieleverancier zich nu echt de groenste energieleverancier van Nederland mag noemen.

De scores van de groenste energieleveranciers, onderverdeeld in drie categorieën

De scores van de groenste energieleveranciers zijn onafhankelijk samengesteld. Deze rapportcijfers zijn vastgesteld op basis van verschillende punten. Hieronder volgen de verschillende scores van alle energieleveranciers.

De scores zijn onderverdeeld in drie categorieën: voorlopers, middenmoters en achterblijvers. Verrassend zijn het ook enkele grote namen die worden gezien als achterblijvers.

Voorlopers: easyEnergy, Energie VanOns, om | nieuwe energie, Pure Energie, Qurrent, VrijOpNaam (allen een 10), Powerpeers (9,4), Vandebron (9,0), Greenchoice (8,7), Huismerk Energie (8,5) en Qwint (8,4).

Middenmoters: HVC Energie (7,4), Eneco (7,2), Nuon/Vattenfall (6,0), ServiceHouse (6,0), Essent (5,6).

Achterblijvers: Oxxio (4,8), Energiedirect.nl (4,5), Nieuw-Hollands Energiebedrijf (4,1), UnitedConsumers (4,1), Budget Energie, DELTA, ENGIE, Fenor (allen een 3,8), DGB Energie, NLE (beide een 3,2), Anode Energie, Sepa Green (beide een 2,8) en tot slot Robin Energie (2,8). Overigens maakt Robin Energie er ook geen geheim van een grijze energieleverancier te zijn.

Groene stroom voor consumenten

Energieleveranciers zijn verplicht om een stroometiket te vermelden op hun website. Hierop staat omschreven welk percentage er afkomstig is uit duurzame bronnen en welk percentage afkomstig is uit niet-duurzame bronnen. Er zijn verscheidene energieleveranciers die aangeven welk écht groene energie te leveren, maar dat blijkt toch niet altijd helemaal waar. Op basis van de duurzaamheidsscore kunt u echter eenvoudig nagaan welke aanbieders wel echt groen zijn.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

groenste energieleverancier
Kiest u voor een duurzaam energiecontract?

Hoe wordt de groene energieleverancier beoordeeld?

De energieleveranciers worden onafhankelijk beoordeeld op basis van meerdere straf- en duurzaamheidspunten. Er worden verschillende onderzoeksvragen gehanteerd, namelijk:

  • Met welke bronnen wordt er stroom geproduceerd of hoe wordt stroom ingekocht?
  • Welke samenstelling heeft de verkochte stroom?
  • Hoe groen zijn de investeringen van de onderneming en eventuele moederbedrijven?

Het opwekken van stroom kan op verschillende manieren. Zo bestaat er duurzame energie en niet-duurzame energie. Dit kan een grote invloed hebben op het milieu, het klimaat en de kosten van energie.

Overstappen naar de groenste energieleverancier?

Wilt u graag overstappen naar de groenste energieleverancier? Dan kunt u energie vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Hierbij kunt u filteren op verschillende zaken. Zo kunt u onder andere filteren op duurzaamheid. Ook kunt u aangeven of u CO2-gecompenseerd gas wilt. Hieronder leggen wij uit hoe dat precies werkt.

Filteren op duurzame energiecontracten

U kunt gemakkelijk en snel filteren op duurzame energiecontracten. Via onze handige energievergelijker heeft u meerdere mogelijkheden. Zo kunt u in eerste instantie filteren op alleen duurzame leveranciers. Hiermee filtert u in ieder geval alle grijze energieleveranciers weg. Uiteraard heeft u nog meer filtermogelijkheden. Zo kunt u ook filteren op stroom van windmolens of op stroom van zonnepanelen. Wilt u helemaal groen filteren? Dan kunt u zelfs kiezen voor de filter alle groene stroom uit Nederland. Hierbij filtert u gemakkelijk en snel op Nederlands opgewekte groene stroom. Hierbij kunt u denken aan de windmolenparken of zonneparken uit Nederland. Hiermee steunt u de lokale ondernemers.

CO2-gecompenseerd gas

Als u wilt overstappen naar de groenste energieleverancier, heeft u vaak ook de mogelijkheid om te kiezen voor CO2-gecompenseerd gas. Dat houdt in dat de CO2-uitstoot, welke vrijkomt tijdens het stoken van aardgas, wordt gecompenseerd met duurzame projecten. Energieleveranciers kunnen certificaten inkopen. Met dat geld wordt vervolgens geïnvesteerd in een duurzaam project. Hierbij kunt u onder andere denken aan het planten van bomen elders ter wereld.

Voer uw postcode + huisnummer en verbruik in

Wilt u graag de overstap maken naar de groenste energieleverancier? Dan is het raadzaam dat u uw postcode + huisnummer en verbruik invoert. Op basis van deze data berekent het vergelijkingssysteem namelijk eenvoudig en snel welke aanbieder het voordeligste is. Het is ontzettend belangrijk dat u deze gegevens invoert, want op basis daarvan worden uw jaarlijkse kosten namelijk berekend.

Indien u dit niet invult, wordt er een gemiddelde gebruikt. Dat is vaak niet actueel, omdat uw verbruik natuurlijk erg anders kan zijn. Dat is onder andere afhankelijk van uw woning, mate van isolatie en de grootte van uw woning. Daarnaast speelt het energieverbruik van u en uw gezin natuurlijk ook een rol. Vaak geldt: hoe meer gezinsleden, hoe hoger het energieverbruik is. Zorg er daarom voor dat u deze data invult. U vindt uw energieverbruik terug op uw meest recente jaarafrekening.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

Voer uw postcode + huisnummer en verbruik in voor een kraakheldere berekening

Jaarcontract?

Als u wilt overstappen naar de groenste energieleverancier, heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor meerdere contractperiodes. Zo kunt u niet alleen kiezen voor een langdurig contract, maar kunt u ook simpelweg kiezen voor een jaarcontract. Vaak is een jaarcontract namelijk de voordeligste keuze. In verhouding ontvangt u dan vaak de hoogste welkomstkorting. Uiteraard kunt u gemakkelijk en snel berekenen in ons overzicht welke aanbieder het voordeligste is.

Vaste of variabele tarieven bij de groenste energieleverancier?

U heeft ook de mogelijkheid om te kiezen uit vaste of variabele tarieven. Kiest u voor een direct opzegbaar contract? Dan betaalt u variabele energietarieven. Wilt u liever meer zekerheid met een vast tarief? Kies dan voor een jaarcontract met vaste tarieven. Dit is vaak goedkoper dan het variabele tarief.

Indien u toch kiest voor een variabel tarief, kan uw energieleverancier de tarieven halfjaarlijks wijzigen. Mocht dat het geval zijn, dan ontvangt u daarvan bericht. Dat is verplicht voor de energieleverancier. Bij variabele energiecontracten kunt u helaas nooit profiteren van welkomstkortingen en energie aanbiedingen.

Kan ik op ieder moment overstappen naar de groenste energieleverancier?

Wilt u graag overstappen naar de groenste energieleverancier? Dan is het belangrijk dat u nagaat wanneer uw huidige contract afloopt. Indien uw contract binnen twee maanden afloopt, heeft u de mogelijkheid om de overstap te maken. Loopt uw contract echter langer door? Dan is het raadzaam om nog even te wachten met de overstap. Indien u namelijk te vroeg overstapt, zult u een overstapboete moeten betalen. Dat is natuurlijk zonde van uw geld.

14 dagen bedenktijd

Na het afsluiten van uw energiecontract, geniet u nadien altijd nog van 14 dagen bedenktijd. U kunt uw energiecontract nadien dus nog nog binnen de gestelde termijn annuleren. Besluit u toch om bij uw oude energieleverancier te blijven? Of heeft u toch nog een betere deal gevonden? Annuleer uw contractaanvraag dan via de website van de energieleverancier waar u uw contract heeft aangevraagd. Annuleren kan helaas niet via onze website. Vraag altijd om een bevestiging via uw nieuwe energieleverancier. Zo weten beide partijen dat de contractaanvraag is geannuleerd.

Gratis overstappen naar de groenste energieleverancier

Een nieuw energiecontract aanvragen is altijd kosteloos. Dat is natuurlijk ook het geval als u wilt overstappen naar de groenste energieleverancier. U hoeft ook alleen maar uw persoonlijke gegevens achter te laten en de rest van de overstap wordt voor u geregeld. Dit wordt gedaan middels de gratis overstapservice. Overstappen is daarmee echt een fluitje van een cent.

Meterstanden doorgeven

In sommige gevallen dient u nog uw meterstanden door te geven. Dat is echter niet altijd het geval. Mocht u thuis al beschikken over een slimme meter, dan hoeft u uw meterstanden niet altijd door te geven. Indien het wel nodig is, ontvangt u daarvan een bericht. Uw oude energieleverancier heeft uw meterstanden nodig voor uw eindafrekening, terwijl uw nieuwe energieleverancier dit nodig heeft voor de vaststelling van de meterstanden.

Waarborgsom

In zeer uitzonderlijke gevallen dient u een waarborgsom te betalen aan uw energieleverancier. Dat is echter alleen het geval wanneer u betalingsproblemen heeft gehad in het verleden. Door een extern bureau wordt een kredietwaardigheidstest uitgevoerd. Zij bepalen, aan de hand van uw betaalverleden, of u wel of geen waarborgsom hoeft te betalen. Er zijn een aantal energieleveranciers zonder waarborgsom.

Vragen over overstappen naar de groenste energieleverancier?

Heeft u nog vragen over overstappen naar de groenste energieleverancier? Of heeft u andere vragen omtrent onze website? Uiteraard kunt u dan op ieder moment van de dag een bericht sturen via het contactformulier op onze contactpagina. Uiteraard nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op. Stuur uw vragen en/of opmerkingen bij voorkeur zo specifiek mogelijk door, zodat wij u zo uitgebreid mogelijk kunnen helpen. Uiteraard horen wij graag van u.