Grootverbruiker energie

Wanneer ben je nou een grootverbruiker energie en wat houdt het in? Als jouw aansluitingen groter zijn dan 3 x 80 Ampère en een grotere gasmeter hebt dan de G25. Een grotere gasmeter laat meer dan 40m3 gas per uur door. Is dit niet het geval en ben je wel ondernemer? Dan mag je er vanuit gaan dat je een kleinverbruiker energie bent. Vraag de netbeheerder welke aansluitingen er aanwezig zijn op het adres.

Ben ik grootverbruiker energie?

Maar wat is dan grootverbruik? Kijken we naar de elektriciteitsaansluiting dan moet deze groter zijn dan 3 x80 Ampère. En de gasmeter zal groter zijn dan de standaard G25 waar de doorlaat ook meer dan 40m3 per uur is. Het gaat dan om aansluitingen met een veel grotere capaciteit. Dat wil zeggen de kosten ervan zijn hoger en de voorwaarden van het contract zijn anders dan die van een particulier. Een grootverbruiker betaalt elke maand zijn afgenomen verbruik.

Betalen volgens het netbeheerdersmodel

Als het bedrijf groot is en dus veel zal verbruiken dan pas bent u een grootverbruiker energie. U kunt onderhandelen met de energieleverancier over uw kosten. De netbeheerder zal u de periodieke aansluitvergoeding in rekening brengen. Maar ook vastrecht en transporttarieven. Deze zal u dus rechtstreeks aan de netbeheerder voldoen. Het is voor ondernemers dus verstandig om de tarieven goed te vergelijken. U bespaart er duizenden euro’s mee. Een particulier mag maandelijks opzeggen na het verlopen van een energiecontract. Dat is bij grootzakelijke klanten niet zo. Stilzwijgend verlengen bij zakelijke contracten is toegestaan. Let daar dus op.

Zelf zakelijk energie vergelijken is het verstandigst

Ziet u een aanbieding voor een zakelijk contract? Onthoud dan dat het altijd exclusief btw is. Een ZZP’er of iemand uit het MKB segment kan ook nog onder kleinverbruik vallen. In dat geval zijn de kosten inclusief BTW. Probeer eerst uit te vinden hoeveel u gaat verbruiken. Weet u dat al dan kunt u dat aangeven. Vaak denkt men dat ze op offertes in moeten gaan. Het zal misschien iets meer tijd in beslag nemen maar u kunt het beste zelf energie vergelijken. Dan weet u wat de kosten zijn en waar u het goedkoopst uit bent. Een bedrijf runnen kost tijd en geld. Als u wilt besparen op uw zakelijke kosten kunt u zelf zoeken naar de goedkoopste energieleverancier.

 

 

 

8.7/10 - (55 stemmen)

Plaats een reactie