Heb ik een zakelijk energiecontract nodig?

Ik ben kleine ondernemer en kreeg een aanbieding voor zakelijke energie. Heb ik een zakelijk energiecontract nodig? Ons antwoord daarop is: Vaak niet. Want uw verbruik zal waarschijnlijk niet heel hoog zijn. Het verbruik is wat telt. Een kleine ondernemer verbruikt vaak niet veel energie en gas. In ieder geval genoeg om als kleinverbruiker betitelt te worden. En dat is ook maar beter want een kleinverbruiker wordt altijd beter beschermd op de markt.

Heb ik een zakelijk energiecontract nodig?

Want de Elektriciteitswet en Gaswet beschermen de consument met een normaal verbruik. Een zakelijk energiecontract wordt vaak erg rooskleurig voorgesteld. Maar hier gelden andere rechten en plichten. Zo mag een energiebedrijf een zakelijk energiecontract stilzwijgend verlengen. Dus als u door drukte vergeet het energiecontract op te zeggen? Dan wordt uw energiecontract gewoon verlengd. Het is allemaal leuk dat er geschermd wordt met aantrekkelijke zakelijke tarieven. Maar in de regel vallen deze duurder uit.

Geen wettelijke bedenktijd bij zakelijke energie

Een wettelijke bedenktijd zoals we die kennen bij particuliere energiecontracten bestaat niet bij een zakelijk contract. Een ja is in dat geval al bindend als u kiest voor een zakelijk energiecontract. Opzeggen is vaak een probleem en de overstapboetes liggen dan ook hoger dan bij particuliere energiecontracten. Waar ook op gelet moet worden is dat de getoonde prijzen altijd ex btw zijn. Dus vaak komt u dan bedrogen uit. De boete is minstens 15% van de waarde van uw contract. Dat is dus voorschotbedrag x de looptijd.

Ga niet in op telefonische of deur aan deur verkopers

De Elektriciteitswet en Gaswet beschermd zakelijke klanten niet in dergelijke situaties. Waak ervoor dat u telefonisch of aan de deur wordt overgehaald. De KVK verstrekt uw gegevens aan commerciële bedrijven. En die kunnen u benaderen voor dat ”voordelige zakelijke energiecontract”. Wij adviseren u dan ook om daar vooral niet op in te gaan. Als u een groot concern leidt en uw bedrijfspand verbruikt enorm veel energie en gas, Dan is een zakelijk energiecontract nodig. Is de aansluiting in uw bedrijfspand(en) groter dan 3 x 80 Ampere dan is het noodzakelijk. Ook bij gasaansluitingen: laat de gasmeter meer dan 40 kubieke meter door? Dan ook is een zakelijk contract nodig.

Gewoon een particulier energiecontract afnemen

Bent u geen grootverbruiker met grote zware aansluitingen? Dan wordt u gewoon geschaard onder de kleinverbruikers. En in dat geval kunt u zelf uw energie vergelijken. Dat betekent gewoon voordeel voor energie en gas thuis. Kleine ondernemers die bijvoorbeeld aan huis werken, verbruiken niet heel veel energie en gas. In ieder geval niet meer dan normaal. Het gedeelte dat u zakelijk gebruik kan opgegeven worden bij de aangifte naar de belastingdienst. Uw boekhouder kan u daarbij helpen.

Is het u onverhoopt gebeurd dat u wel te maken kreeg met een dergelijke aanbieding en bent u daar op ingegaan? Neem contact op met uw rechtsbijstandsverzekeraar. Als ZZP’er of MKB is het altijd handig om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. U kunt vervolgens uw klacht ook neerleggen bij de ACM en de Geschillencommissie Energie. De kosten hiervoor bedragen €150 ex BTW. Wint u de zaak dan krijgt u uw geld weer terug.

8.4/10 - (68 stemmen)

Plaats een reactie