Het leegstandstarief aanvragen

U zit met een woning die nog niet verkocht is maar u woont al ergens anders. Wat de reden voor leegstand ook is u moet dan het leegstandstarief aanvragen. Doet u dat niet dan kan de netbeheerder de woning afsluiten van energie en gas. Daar zijn kosten aan verbonden. Stel de woning wordt op een gegeven moment verkocht dan wilt u de nieuwe bewoner daar niet mee opzadelen. Het is begrijpelijk dat u geen hoog voorschot wilt betalen. Daarom hebben energieleveranciers een leegstandstarief. De voorwaarde daarvoor wel is dat er niets verbruikt wordt in de woning.

Leegstandstarief aanvragen om kosten te besparen

De kosten voor dit tarief zijn niet hetzelfde. Dus vergelijk de kosten per energieleverancier. Het is natuurlijk al vervelend genoeg dat de woning nog niet verkocht is. Dat betekent dubbele woonlasten en als daarop bespaard kan worden is dat een voordeel. De abonnementen voor tv en internet zijn waarschijnlijk al verhuisd naar het nieuwe adres. Dus rest je enkel nog de hypotheeklast en de kosten voor de energieleverancier. Als u vind dat uw huidige energieleverancier een te hoog bedrag voor leegstand vraagt dan kunt u gewoon een andere energieleverancier kiezen.

Vergelijk de tarieven voor leegstand want ze staan niet vast

Als uw energiecontract meeverhuist naar de nieuwe woning dan kunt u dus voor het oude adres het leegstandstarief aanvragen. Gemiddeld genomen vraagt een energieleverancier €35 voor het leegstandstarief. Als dan achteraf toch blijkt dat er meer is verbruikt dan dient u dat bedrag te betalen. Het bedrag is dan voor de energiemeter en de gasmeter. Maar let op sommige energieleveranciers vragen meer dan €35 per maand. Een onderzoek doen is dan verstandig. Wilt u ook de waterlevering stopzetten? Dat raden we dan weer af. Want het water opnieuw aansluiten loopt in de honderden euro’s. Gelukkig zijn de kosten aan het waterbedrijf een stuk goedkoper dan aan de energieleverancier.

Water tijdelijk afsluiten?

U kunt wel aan het waterbedrijf doorgeven dat de woning leeg staat. Zij houden daar dan rekening mee en vragen u om de water meterstanden. Omdat u blijft aangesloten op het waternetwerk zult u wel gewoon vastrecht moeten betalen. Het wordt een ander verhaal als u de aansluitingen helemaal niet meer gebruikt en gebruiken gaat. Bijvoorbeeld in het geval van sloop. Dan kunt u via mijnaansluiting.nl een aanvraag doen om de aansluitingen te laten verwijderen. Daar zijn wel kosten aan verbonden, uw netbeheerder kan u daar over informeren. De optie tijdelijk afsluiten is er ook maar hier zijn tevens kosten aan verbonden.

Het belangrijkste is dat u uw energieleverancier op de hoogte brengt van het leegstaande pand. Zij kunnen dit registreren en u zonodig een leegstandscontract bieden. Of u kiest zelf een energieleverancier uit waarmee u een leegstandscontract aangaat.

8.8/10 - (57 stemmen)

2 gedachten over “Het leegstandstarief aanvragen”

 1. geachte, per 29 Feb j.l hebben de voormalige huurders de energie contract opgezegd en de woning verlaten. Als eigenaar heb ik op 1 Maart de GWE verbruik opgenomen en tijdens een korte klusperiode t/m 12 Maart tijdelijk in de woning geweest. Op vrijdag 13 Maart vloog ik terug Naar Abu Dhabi waar ik woonachtig ben. Momenteel zijn we druk bezig met het zoeken naar nieuwe huurders en tot die tijd zal het huis onbewoond en dus leeg blijven. Ik heb begrepen van mijn netbeheerder ( Liander) dat het wel verstandig is om tijdelijk een leegstands contract af te sluiten. Het gaat om postcode 1333wg huisnummer 177 te Almere. Helaas is het voor mij niet bekend welke energie leverancier de voormalige huurders hadden. Graag ontvang ik van u de meest goedkoopste en gunstigste energieleverancier leegstands contract. mvg Stephen
  p.s waarde Gas op 13 maart: 27701.141 op 1 maart: 27645.924=55m3
  waarde Elec op 13 maart 66410 op 1 maart 66375=35 kwh
  waarde water op 13 maart 614 op 1 maart 612 = 2 m3
  thermostaat op 17.5 gr gezet op 13 maart

  Beantwoorden
 2. Indien er appartement leegstaat en geen nieuwe huurder is.
  Hoe kan ik als eigenaar de leegstandtarief vergelijken voor aardgas en elektriciteit;
  Dit kan misschien maar voor enkele dagen of weken zijn;
  Wat moet ik dan doen en waar kan ik deze prijzen vergelijken;
  Kan nergens gegevens invoeren voor leegstand. en voor korte periode op jullie site

  Beantwoorden

Plaats een reactie