Het nut van een warmteterugwinunit

Veel woningen zijn voorzien van een warmteterugwinunit. Ook wel WTW unit genoemd. Het is een ventilatiesysteem voorzien van twee ventilators en warmtewisselaar. Zo kan warmte uit ventilatielucht worden teruggewonnen. En lucht van buiten wordt op die manier ook verwarmd. Het nut van een warmteterugwinunit is dus dat er efficient met warmte omgegaan wordt in de woning. Daardoor zult u minder energiekosten hebben.

Het nut van een warmteterugwinunit voor uw gezondheid

De WTW Unit is een systeem dat gesloten is, dat moet ook wel want anders gaat er lucht en warmte verloren wat juist niet de bedoeling is. Een centrale ventilatiebox ergens in de woning en dat is vaak op zolder, zal worden aangesloten op de ventilatiekanalen. Dit is bedoeld voor de aan en afvoer van lucht. Het systeem zal verse lucht aanvoeren en de bevuilde lucht weer afvoeren. Waarom bevuilde lucht? In onze omgeving en om ons heen bevinden zich vele stofdeeltjes. Daarom is de WTW unit voorzien van een groot stoffilter. Dit filter haalt deze stofdeeltjes uit de lucht. Daarom is het systeem ook ideaal voor mensen met astma of allergieën. Niet alleen stofdeeltjes hangen in de lucht, maar ook chemische stoffen of bacteriën. Dat dit dankzij het filter wordt gefilterd is beter voor de gezondheid. Vaak zullen allergische of astmatische klachten een stuk minder worden.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

De WTW helpt mee om uw energiekosten te verlagen

Maar wat is het nut van een warmteterugwinunit voor onze energierekening? De WTW unit voert schone en droge lucht aan de woning in. Op die manier hoeft u niet zo hard te stoken. Want schone lucht kan snel op temperatuur gebracht worden. Dat is bij vochtige lucht helaas niet het geval. Daarom is goed ventileren in huis ook zo belangrijk. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid maar ook voor uw energierekening. Het duurt immers langer een woning te verwarmen wanneer de luchtvochtigheid heel hoog is. En daardoor stookt u ook meer aan gas. Dankzij de WTW unit hoeft dat niet meer.

Gratis luchtverwarming of verkoeling

In de winter kan uw WTW de lucht verwarmen, dat scheelt natuurlijk in de stookkosten. Maar ook in de zomer kunt u profijt hebben van de WTW. Want u zet dan gewoon de warmtewisselaar uit. De ventilators blijven draaien en er komt nog steeds koele en verse lucht binnen. Het enige verschil is dan dat het niet opgewarmd hoeft te worden. De temperatuur in de woning zal automatisch lager worden dankzij de unit. Het is dan eigenlijk een groot ventilatiesysteem voor de zomer.

Goed schoonhouden is belangrijk

Let er wel op dat u uw WTW unit goed schoonhoudt. Op die manier kan het systeem zijn werk blijven doen. Vooral het filter kan verstopt raken. Deze kunt u met de stofzuiger schoonhouden. Uiteindelijk moeten ze wel vervangen worden om de levensduur van de WTW te garanderen. De mechanische ventilatie moet ook onderhouden worden. Het kan soms zijn dat er een professioneel bedrijf moet komen om het periodiek onderhoud te doen. Vraag uw installateur om aanvullende informatie daarover. De kosten van een WTW unit liggen rond de €1500. Dit is exclusief plaatsen. Verschillende offertes opvragen is dan ook wenselijk.

 

8.2/10 - (65 stemmen)

Plaats een reactie