Hoe beperk ik mijn gasverbruik?

Gas is duur! En de gasprijzen zullen alleen maar duurder worden. Dan is de vraag: Hoe beperk ik mijn gasverbruik? Daarvoor kijken we eerst naar het gasverbruik zelf. Hoe hoog is dat? En als het hoog is waardoor komt dat? Is uw woning misschien matig geïsoleerd? Zijn er ruimtes waar enkel glas is? Tocht het bij de ramen en de deuren? Heel veel oorzaken kunnen daar aan ten grondslag liggen. En het antwoord daarop is dat we dat eerst moeten aanpakken. Want tochtende ramen en deuren kunnen simpel opgelost worden. Bij de bouwmarkt betalen we niet zoveel voor tochtstrips.

Hoe beperk ik mijn gasverbruik?

De wand achter uw radiator kan beplakt worden met folie, zo voorkomt u dat er warmte via uw wand naar buiten gaat. De warmte blijft dan hangen en gaat de ruimte weer in. En dat is ook de bedoeling. De leidingen die door de woning lopen kunt u voorzien van isolerend materiaal. Warmte gaat ook op die manier niet meer verloren. Buisisolatie hoeft niet duur te zijn. En u kunt zelf heel goed uw leidingen en buizen isoleren. U kunt op Youtube zelfs video’s vinden waarin wordt uitgelegd hoe u dit doet. Elk jaar wordt de energiebelasting op gas met een paar cent verhoogd. Daarom betalen we nu veel meer voor gas.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Radiators hoeven niet aan in uw slaapkamers

Draai vooral ook de radiatoren uit in de slaapkamers en andere vertrekken. De radiator hoeft enkel aan te staan in de woonkamer. Zorgt u ervoor dat uw thermostaat twee uur voor het slapengaan uitgezet wordt dan bespaart u ook gas. Een warme deken houdt u warm totdat u op bed gaat. De meeste mensen stoken enkel de woonkamer warm, en zij hebben daardoor weten te bezuinigen. Bij het koken kunt u zelfs het water voorverwarmen in de waterkoker, u beperkt uw gasverbruik want stroom is goedkoper. Een snelkookpan gebruiken zorgt ervoor dat uw eten sneller klaar is. En daarbij heeft u minder gas verbruikt.

Douche maximaal vijf minuten!

Plaats een wekker in uw badkamer, zet deze op maximaal vijf minuten. In dat tijdsbestek douchen kan prima, en ook daar beperkt u uw gasverbruik enorm. Bent u iemand die vergeet de thermostaat uit te zetten? Schaf dan eentje aan die voor te programmeren is. De thermostaat gaat dan op gezette tijden aan en uit. Een slimme thermostaat kan daarbij ook helpen. Door korter te douchen merkt u dat uw gasrekening lager wordt. Denk maar aan zo’n €150 besparing. Beperkt u uw verwarming in huis? Dan ook mag u daar €100 voor rekenen.

Gasloze toekomst in 2050

De gasprijzen stijgen alsmaar, en daar is de energiebelasting onder andere een oorzaak van. Ook moet het gasverbruik teruggedrongen worden tot uiteindelijk nihil. Er zal een tijd komen waar we helemaal geen gas meer verbruiken. Dan gaat alles elektrisch. Verwarming komt dan van geothermische energie want dit is duurzame warmte. Kijk in de zomer verbruiken we veel minder aardgas. Maar in de winter des te meer. Dat moet ook wel want het kan aardig koud worden. Houdt bij het verwarmen gewoon een vaste temperatuur aan. Gebruikt u 20 graden als uitgangspunt dan zit u altijd goed.

Regelmatig overstappen betekent ook een lagere gasrekening

Het is een kwestie van wennen. Zijn we gewend aan 22 graden dan is 2 graden lager bijna koud te noemen. Maar ons lichaam went daar vrij snel aan. Door u te omringen met warme dekens en dikke pantoffels te dragen went u het best. Stap ook regelmatig over van energieleverancier. De ervaring is dat met een jaarlijkse overstap minimaal €250 bespaart kan worden. Past u netjes diverse besparingstips toe? Dan kunt u uw gasrekening omlaag brengen met €500.

8.1/10 - (59 stemmen)

Plaats een reactie