Hoe bereid ik me thuis voor tegen een hittegolf?

De zomer is volop in gang en daar horen regelmatig erg warme dagen bij. Hoe bereid ik me thuis voor tegen een hittegolf? Want steeds uw airconditioning aanzetten is ook niet verstandig. Hittegolf of niet, als het enorm warm wordt wilt u zich ertegen wapenen. Zorg in ieder geval ervoor dat u overdag alles hermetisch gesloten houdt. Dat lijkt raar, maar niets is minder waar. Want u houdt daarmee veel zonlicht tegen. En teveel zon op de ramen zorgt ervoor dat uw woning snel opwarmt. En zie die warmte dan maar eens weg te krijgen. Daarom: Overdag de ramen en gordijnen gesloten houden, en in de avond zet u de ramen weer open. Zo kan de warmte enigszins naar buiten en laat u koele lucht weer binnen.

Hoe bereid ik me thuis voor tegen een hittegolf?

Een luifel of zonnescherm werkt uiteraard perfect tegen direct zonlicht. Uw woning is dan voorzien van schaduw. Niemand heeft veel zin om te koken tijdens de warmte, want daar krijgen we het alleen maar warmer van. Ga desnoods vaker barbecuen en houdt het anders bij lichte salades. Veel honger hebben we dan ook niet. Omdat warmte opstijgt zullen uw slaapkamers ook erg warm worden. Als u beneden wilt en kunt slapen doe dat dan vooral. Het is al vervelend genoeg die warme klamme nachten. Natuurlijk zijn we dankbaar dat de zon schijnt, maar laat dat buiten gebeuren en niet binnen.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Een airco gebruiken?

Huishoudens die in Oosten en Zuiden van Nederland wonen hebben te maken met hogere temperaturen. In de meeste gevallen is een airco dan ook een uitkomst. Het zal eigenlijk wel moeten, nou ja moeten. Als u besluit een airco aan te schaffen dan kunt u een split unit airco overwegen. Deze nemen in vergelijking met een mobiele airco minder stroom. Zorg dan ook dat uw airco voorzien is van een A++ label. Dan weet u dat de airco energiezuiniger is. Toegegeven het verbruik van een airco zal altijd hoger zijn dan wanneer u een ventilator gebruikt. Uw ventilator verbruikt een fractie van wat een airco verbruikt. Een of twee aanschaffen is altijd aan te raden.

Prefereer de ventilator boven de airco

Probeer zoveel mogelijk uw ventilator te gebruiken, en als het echt niet meer te doen is de airco. De airco kan de woning dan verkoelen voor een bepaalde tijd. Houdt ook nu weer de ramen en deuren gesloten. Zo blijft de koele lucht langer hangen. Drink meer dan normaal, want u verliest veel vocht tijdens de warme dagen. Uw lichaam heeft extra water nodig tijdens de warmte. Ook al heeft u weinig trek probeer ook voldoende te eten. U zult waarschijnlijk een extra douche nemen. Deze zijn meestal kort. Douche niet met te warm water, want daar warmt uw lichaam weer teveel van op. Lauw water is in dit geval het beste.

Energiekosten verlagen in de zomer

Wat uw energiekosten betreft in de zomer kunt u dus beter de ventilator gebruiken. Het stroomverbruik hiermee is te verwaarlozen. Gebruikt u continue de airco? Dan kan dat per jaar u extra tussen de €50 en €100 kosten. Een ventilator kost u dus veel minder aan stroomverbruik. Verwarmen mag dan extra gas kosten maar een airco kost extra stroom. Nu is stroom wel goedkoper dan gas. En de huidige airco is veel energiezuiniger. Gebruik het apparaat daarom met mate. U kunt natuurlijk ook opnieuw uw energiekosten vergelijken. Stap over naar de goedkoopste energieleverancier van dat moment. En u zult uw energiekosten ook op die manier kunnen verlagen.

 

 

8.2/10 - (56 stemmen)

Plaats een reactie