Hoe kan ik op mijn waterverbruik bezuinigen?

Ook op water kan bezuinigt worden, we betalen dan misschien minder ervoor maar ook loont het om minder water te verbruiken. Daarom : Hoe kan ik op mijn waterverbruik bezuinigen? Dit kan op vele manieren. Waar wij het meeste water aan verbruiken is de douche elke dag. Kort de dagelijkse douches in. Warm water kost ons ook nog eens extra gasverbruik. Dus we willen maar wat graag besparen op die douche beurten. Wanneer u een waterbesparende douchekop installeert zult u ook veel minder water verbruiken. En maakt u nog gebruik van een ouderwetse kraan? Vervang deze dan voor een thermostaatkraan.

Hoe kan ik op mijn waterverbruik bezuinigen?

Alle beetjes helpen namelijk. En wilt u uw douchebeurten timen? Hang dan een timer op in de badkamer, deze kunt u makkelijk vastplakken op de tegels. Zo ziet u hoeveel tijd u nog rest voor uw douchebeurt. Zet de timer dan op maximaal vijf minuten. Geloof ons dit is echt voldoende om te douchen. Als u een thermostaatkraan plaatst dan zult u merken dat uw water sneller warm is. Zo hoeft er minder gas verbruikt te worden voor warm water. Een koopwoning? Dan kan een douche warmteterugwinning ook een goede zet zijn. Deze zal de warmte van uw douchewater gebruiken om het koude water te verwarmen. Een win win situatie dus.

Douchen en wassen in huis nemen het meeste water

We willen natuurlijk zoveel mogelijk grip houden op ons gas en waterverbruik tijdens het douchen. Maar die grip houdt u ook op het afwassen en wassen met de vaatwasser en wasmachine. Wast u de vaat met de hand? Spoel alles dan eerst af in een teil met koud water. Vul dan een andere teil of dezelfde teil met warm water en was uw vaat grondig af. Gebruikt u de vaatwasser als hulp? Prima maar wacht dan wel met afwassen tot uw vaatwasser compleet gevuld is. De meeste vaatwassers hebben een ecostand. Deze stand zorgt ervoor dat uw vaatwasser minder energie verbruikt en spaarzaam omgaat met het water.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Gebruik altijd de ecostand daarmee bespaart u energie én water

Dit geldt ook voor uw wasmachine, wanneer de ecostand ook hierop zit gebruikt u deze het liefst. Het scheelt u water en energie. Op jaarbasis kunt u met de vaatwasser en wasmachine al snel zo’n €150 besparen. De waterbesparende douchekop zorgt er ook voor dat u veel minder water verspilt. Op de energie en waterrekening zal dit een besparing opleveren van 20%. We betalen dan wel niet veel voor water, maar het kan toch enkele euro’s besparing opleveren per maand. Qua gas mag u denken aan zo’n €70 per jaar.

Maak optimaal gebruik van de regenton

Die ouderwetse regenton staat zo leuk in de tuin, maar het heeft zijn nut ook. Door een regenton in de tuin te plaatsen kunt u regenwater opvangen. Dit kunt u weer gebruiken om uw tuin te besproeien, en uw auto eventueel mee te wassen. Vooral met de droogte waar we mee kampen kan regenwater een uitkomst zijn. Vorig jaar zomer maanden de waterbedrijven de huishoudens om vooral minder water te gebruiken. Mensen gaan massaal meer water verbruiken tijdens een hittegolf en warm weer. Dit is natuurlijk te begrijpen maar u kunt daarvoor het beste opgevangen regenwater gebruiken. Het scheelt u aan waterverbruik en regenwater is gratis.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

 

Water besparen op uw toilet

Ook op het toilet kunt u water besparen. Plaats een bespaarknop op uw toilet, daarmee kunt u enorm veel water besparen. Er zit dan een kleine en grote knop op. Voor een simpel plasje kunt u dan de kleine knop indrukken. U kunt zelfs regenwater naast het toilet zetten in een emmer om door te spoelen. Velen doen dit niet want vinden het teveel gedoe, maar als u echt maximaal wilt bezuinigen kan dat een optie zijn. Wist u ook dat u zelfs condenswater van uw wasdroger kunt hergebruiken voor uw toilet? Vang dat water op uit de condensbak en gebruik dit voor uw dagelijkse spoelbeurten. Het zijn natuurlijk tips en de ene tip wordt sneller gebruikt dan de andere.

Wij hopen dat wij u genoeg tips hebben gegeven op de vraag over hoe kan ik op mijn waterverbruik bezuinigen? Een andere tip is dan ook om elke keer nadat uw energiecontract verloopt om over te stappen. Daarmee wordt ook iedere keer weer geld bespaart. Besparen en bezuinigen kan vele kanten op, we moeten er alleen tijd voor vrijmaken. Maar als de beloning een paar honderd euro per jaar is, waarom dan niet?

8.1/10 - (58 stemmen)

Plaats een reactie