Hoe krijg ik inzicht in mijn verbruik?

De energiekosten kunnen ons soms echt kopzorgen brengen. De energierekening eenmaal nader bekijken zorgt wel voor een diepe frons. Want hoe krijg ik inzicht in mijn verbruik? Waar gaat het meeste geld naartoe als we spreken over de energierekening? En wat kunnen we er tegen doen? Vaak gaat het meeste geld op onze energienota naar het gasverbruik. Net zoals we bij onze telefoonrekening kunnen bekijken hoe hoog ons dataverbruik of belverbruik is, kunnen we dit ook bekijken in het overzicht van de energieleverancier.

Hoe krijg ik inzicht in mijn verbruik?

Het werkelijke verbruik wordt bijgehouden door de energieleverancier. En de degenen met een slimme meter krijgen per twee maanden een overzichtsverbruik. En natuurlijk nu we ons in de wintermaanden begeven is ons gasverbruik hoger. Maar ook de elektrische apparaten kunnen teveel stroom verbruiken. Wanneer de wasmachine overuren maakt om de was van het gehele gezin schoon te krijgen gebeurt dat. Maar ook een verouderde koelkast kan teveel stroom verbruiken. U kunt in dat geval een energieverbruiksmeter aanschaffen. Deze verschaft u duidelijke informatie over hoeveel u verbruikt per apparaat.

Met een energiemeter kunt u uw verbruik per apparaat meten

Het kan goed zo zijn dat uw koelkast de boosdoener is. Zo zijn er huishoudens die een echte Amerikaanse koelkast hebben staan. En deze slurpen nogal wat stroom. Stel u heeft een slimme meter, dan kunt u een vernuftig apparaat erop aansluiten. Dit apparaat laat u dan zien hoeveel stroom u heeft verbruikt. Door in realtime uw verbruik bij te houden, zult u ook sneller sluipverbruik opmerken. Wilt u per apparaat los meten hoeveel het verbruikt? Schaf dan een energieverbruiksmeter aan. Een simpele energiemeter kan ook. Plug de stekker van uw wasmachine bijvoorbeeld in de energiemeter en plug vervolgens de energiemeter ook in het stopcontact. Er wordt dan gemeten hoeveel kWh het apparaat gebruikt.

Houdt uw verbruik elke maand in de gaten en start direct met bezuinigen

De energieleverancier stuurt u ook twee maandelijks een overzicht. Daarin kunt u globaal bekijken hoeveel u verbruikt heeft. Als u dan ziet dat uw gasverbruik hoger dan normaal is. Dan kunt u daar direct op anticiperen. En dat doet u simpelweg door uw thermostaat een graad lager te zetten. En de douchebeurten kunt u ook direct verkorten. Dit zal ervoor zorgen dat uw gasverbruik lager wordt. Als we nagaan dat we per kubieke meter gas zo’n €0.80 cent betalen dan scheelt het u aardig wat geld.

Kosten waar we weinig invloed op hebben: Energiebelasting!

De energiebelasting in 2020 is ook weer hoger geworden. Dus dat kan een oorzaak zijn in de hogere energiekosten. Op sommige kosten hebben we dan ook geen invloed. Maar op onze eigen verbruik kunnen we wel invloed uitoefenen. Als blijkt dat er één of meer apparaten meer stroom verbruiken dan kunnen we daar iets aan doen. Sowieso als men een Amerikaanse koelkast bezit, is het niet onverstandig om deze te vervangen. Een energiezuinige variant ervoor in de plaats zorgt er al voor dat uw energiekosten flink verlaagd kunnen worden.

Ook sluipverbruik moet voorkomen worden

Probeer zoveel mogelijk het verbruik te beperken. En sluipverbruik tegengaan is ook aan te raden. Zet uw apparaten dan ook echt uit. Standby verbruik kost namelijk ook stroom. Minder dan wanneer het apparaat in gebruik is. Maar het is zonde van uw geld. Een simpele stekkerdoos met een knop om alles echt uit te zetten is handig. U kunt ook uw energiekosten opnieuw vergelijken. Zoek op EnergieVergelijker.com naar de goedkoopste energieleverancier van 2020. Hiermee kunt u uw jaarlijkse kosten al gauw met minimaal €250 verlagen.

post

Plaats een reactie