Hoe wordt het termijnbedrag berekend?

Dit jaar werd bekend dat de energierekening flink omhoogschiet. De kans is dus aanwezig dat u nu ook een hoger termijnbedrag betaalt. Dit heeft te maken met de stijgende belastingen en energietarieven. Hoe wordt het termijnbedrag nu eigenlijk berekend? En wanneer betaal ik wat ik daadwerkelijk verbruikt heb? In dit artikel vertellen we u daar graag meer over.

Maandelijks voorschotbedrag

U betaalt de energierekening altijd jaarlijks. Gedurende de wintermaanden verbruikt u vaak meer energie dan tijdens de zomermaanden. Dat heeft er immers mee te maken dat de verwarming dan vaker aanstaat. Bovendien wordt het sneller donker en gaan de lichten dus ook eerder aan. De energierekening bestaat uit de kosten voor uw energieverbruik, de vaste leveringskosten en de netwerkkosten.

Energieverbruik

De leverancier bepaalt welke tarieven er worden gerekend per kWh stroom en per m3 gas. Uw energieleverancier weet niet hoeveel energie u per jaar verbruikt. Daarom wordt er een inschatting gemaakt op basis van het jaarverbruik van de afgelopen drie jaren in uw woning. Uw energiemaatschappij verkrijgt deze informatie via de netbeheerder. Bij een nieuwbouwwoning wordt er gekeken naar het energielabel en grootte van uw woning. Over het energieverbruik betaalt u energiebelasting, btw, gasregiotoeslag en ODE (Opslag Duurzame Energie).

Vaste leveringskosten

De vaste leveringskosten (eerder bekend als vastrecht) kunt u zien als een soort abonnementskosten. Deze betaalt u aan uw energiemaatschappij. Dit bedrag is niet afhankelijk van uw energieverbruik en betreft een vast bedrag per maand. Ook hiervoor geldt: uw energieleverancier kan deze kosten zelf bepalen. Als u weinig energie afneemt, kan het dus ook lonen om hierop te vergelijken.

Netwerkkosten

Netwerkkosten zijn de kosten die u betaalt aan uw energieleverancier. Zij dragen dit vervolgens weer af aan de netbeheerder. De netwerkkosten worden vastgesteld per regio en zijn onafhankelijk van uw energieleverancier. Op deze kosten heeft u energieleverancier dus geen invloed.

Het termijnbedrag bepalen

U gaat een energiecontract aan op basis van verschillende factoren: prijs per kWh stroom, prijs per m3 gas, vaste leveringskosten en een eventuele welkomstaanbieding. U kunt in onze energievergelijker zelf aangeven wat uw verbruik is. Dan kunt u ook zien of het loont om over te stappen. U kunt het termijnbedrag echter niet zelf uitrekenen. Het verwachte jaarbedrag kunt u daarom niet zomaar door twaalf delen. Immers is het uw energieleverancier die dit bedrag uiteindelijk bepaald. Zij hebben ook inzicht in het historische verbruik van uw woning. Die informatie hebben wij niet.

Jaarafrekening

Ieder jaar ontvangt u een jaarafrekening. Hierop staat uw daadwerkelijke verbruik. Dit wordt vervolgens verrekend met het termijnbedrag. Het kan dus zijn dat u te veel betaald heeft, maar mogelijk heeft u ook te weinig betaald. Uiteraard betaalt u altijd wat u daadwerkelijk verbruikt heeft. Was het termijnbedrag te hoog ingeschat? Dan heeft u geluk, want dan krijgt u immers geld terug!

Termijnbedrag wijzigen

Bij sommige energieleveranciers heeft u de mogelijkheid om het termijnbedrag te wijzigen. Verwacht u bijvoorbeeld een extra gezinslid? Dan kan het kan handig zijn om het termijnbedrag te verhogen. Gaat u juist voor een bepaalde periode naar het buitenland en bent u daardoor niet thuis? Dan verbruikt u vanzelfsprekend minder energie. Dan kan het termijnbedrag mogelijk omlaag. Houd er echter rekening mee dat u uw termijnbedrag niet bij iedere energieleverancier kunt aanpassen. Informeer hiernaar via uw energiemaatschappij.

Besparen op uw energierekening?

Wilt u graag besparen op uw energierekening? U kunt hier energie vergelijken en overstappen van energieleverancier. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik kunt u eenvoudig en snel berekenen welke aanbieder het beste bij u past. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan. Met een overstap kunt u tot wel 450 euro op jaarbasis besparen. Wacht daarom niet langer en stap vandaag nog over van aanbieder!

7.9/10 - (58 stemmen)

Plaats een reactie